Dom pe³en s³oñca

Ocena: 5.11 (18 g³osów)

W urokliwym Jagodnie pojawi siê Sylwia, która potrafi przedmiotom dawaæ drugie ¿ycie. Zwi±zek Sylwii i jej partnera przechodzi kryzys. Niestety, rodziny ich obojga nie u³atwiaj± im rozwi±zania problemu. Czy bohaterom uda siê odsun±æ na bok wszelkie niedomówienia i wpuszcz± do swojego uczucia trochê promyków nadziei?

Tymczasem mieszkañcy Jagodna odkryj± kilka ciekawych rzeczy – dlaczego panna Zuzanna tak kibicowa³a Marzenie i Jankowi? Jak± tajemnicê kryje le¶na kapliczka? I czy £ukasz zdecyduje siê przeczytaæ przypadkiem odnaleziony pamiêtnik?

„Dom pe³en s³oñca” to wspania³a i ciep³a opowie¶æ o tym, ¿e nasza pamiêæ i umiejêtno¶æ nadawania sensu pozornie niepasuj±cym elementom pomagaj± stworzyæ lepsz± przysz³o¶æ.

Informacje dodatkowe o Dom pe³en s³oñca:

Wydawnictwo: Czwarta Strona
Jêzyk orygina³u: polski

wiêcej

Kup ksi±¿kê Dom pe³en s³oñca

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Dom pe³en s³oñca - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - Poczytajka
Poczytajka
Przeczytane:2021-11-06, Ocena: 5, Przeczyta³am,

S£OÑCE NAD JAGODNEM

Id±c za ciosem jednym tchem poch³onê³am kolejn±, szóst± czê¶æ "Stacji Jagodno" i niebawem na pewno znów siê tam wybiorê. Bo je¶li raz zakosztujecie klimatu i go¶cinno¶ci Borowej i jej okolic to bêdziecie tam z rado¶ci± powracaæ. Na tym miêdzy innymi polega urok i czar tego powie¶ciowego cyklu, a tak¿e si³a i moc opowie¶ci Karoliny Wilczyñskiej.

Tytu³owy dom pe³en s³oñca to oczywi¶cie odnowiony dworek hrabianek Julii i Zuzanny, przy którym pracowa³o naprawdê sporo niezwyk³ych ludzi. Po projektach architektonicznych Elizy, któr± mieli¶my okazjê poznaæ bli¿ej w poprzednim tomie przychodzi czas na meblowanie i ostatnie wykoñczeniowe szlify. Meblami zajmuje siê Sylwia - utalentowana dziewczyna, która w¶ród starych i niepotrzebnych gratów potrafi wyszukaæ prawdziwe pere³ki i tchn±æ w nie nowe ¿ycie. W ten sposób z pozoru zupe³nie niepasuj±ce do siebie sprzêty po odrestaurowaniu tworz± piêkn± i eleganck± ca³o¶æ. Bo z meblami jest podobnie jak z lud¼mi... Pozory czêsto mog± myliæ, a ¿ycie bardzo szybko je weryfikuje...

Tym razem do grona zaprzyja¼nionych bohaterów do³±cza Sylwia i jej rozrywkowa siostra Paulina oraz Piotr i jego mocno pogubiony syn Micha³. Tamara nadal po¶wiêca siê pracy we dworze, £ukasz wci±¿ nie mo¿e sobie poradziæ z demonami przesz³o¶ci, która powraca do niego zupe³nie niechciana. Ewa i Adam po powrocie z Afryki planuj± wspóln± przysz³o¶æ. Przed Kasi± pojawia siê szansa na rozwój zawodowy, w czym kibicuje jej bardzo Zosia. Igor równie¿ d±¿y do realizacji swoich marzeñ, tyle, ¿e jego droga jest bardziej krêta i wyboista. Hrabianki Julia i Zuzanna z boku przygl±daj± siê poczynaniom m³odszych pokoleñ oraz dopinguj± Marzenê i Janka w ich ¿yciowych planach. Tylko Ró¿a, której ma³y bia³y domek zawsze stoi otworem dla potrzebuj±cych przybyszy, zaczyna odczuwaæ skutki swego wieku. I muszê przyznaæ, ¿e to jej osoba najbardziej mnie martwi³a podczas lektury tym bardziej, ¿e kobieta znów bagatelizuje sygna³y wysy³ane przez organizm. A przecie¿ Jagodno bez Ró¿y na pewno nie by³oby takie samo...

Powie¶æ "Dom pe³en s³oñca" umili³a mi podró¿ poci±giem, poruszy³a moje serce i obudzi³a emocje. Zaintrygowa³a mnie na tyle, ¿e z niecierpliwo¶ci± czekam dalszych wydarzeñ. Byæ mo¿e kolejny tom przyniesie odpowiedzi na nurtuj±ce mnie pytania:
Czego dowiedzia³ siê £ukasz z pamiêtnika swojej mamy? Czy pogodzi siê z przesz³o¶ci± i przestanie znikaæ? Jak Tamara odnajdzie siê w roli gospodyni Stacji Jagodno? Czy Janek z Marzen± wreszcie stan± na ¶lubnym kobiercu? I przede wszystkim czy Ró¿a przyzna siê wreszcie rodzinie do swoich niedomagañ?

My¶lê, ¿e autorka jeszcze nie raz mnie zaskoczy, tym bardziej, ¿e jestem mniej wiêcej w po³owie cyklu. A ka¿dy kolejny tom to emocje, nowe wra¿enia i ca³e mnóstwo mi³ych chwil w gronie ulubionych bohaterów, a w³a¶ciwie przyjació³, bez których ¶wiat utraci³by swoje kolory. Przyznajê, ¿e cykl ca³y czas trzyma poziom, wydarzenia intryguj±, rozwi±zania zaskakuj±, a my wci±¿ chcieliby¶my wiêcej i wiêcej. Brakuje mi trochê takich bardziej spektakularnych rodzinnych tajemnic, ale mam nadziejê, ¿e pani Karolina i o tym pomy¶la³a. Chêtnie spotka³bym te¿ jeszcze Elizê, Rafa³a oraz Antosia. Mam nadziejê, ¿e nie zniknêli na zawsze...

Zachêcam serdecznie do siêgniêcia po Stacjê Jagodno, je¿eli jeszcze tego nie zrobili¶cie. Je¶li obawiacie siê wielo¶ci tomów to zapewniam, ¿e lektura jednej czê¶ci to zaledwie dwie, trzy godzinki, mo¿e jeden wieczór, a wra¿eñ co nie miara. Polecam serdecznie.

"Dom pe³en s³oñca" do¶æ d³ugo by³ zmuszony staæ na mojej pó³ce... Tak, zrobi³am to z premedytacj±, by do czasu wydania kolejnej czê¶ci mieæ na co czekaæ i czym siê delektowaæ, bowiem ta seria jak ju¿ skusi to nie wypuszcza z objêæ... Cudowna atmosfera ma³ej spo³eczno¶ci gminy Jagodno, umiejêtno¶æ autorki do pisania z lekko¶ci± o problemach i wci±¿ nowe tajemnice - nie trzeba mi wiêcej do szczê¶cia.

Przez lekko uchylon± furtkê zagl±dam do jak¿e urokliwego zak±tka i ¿ycia znanych mi doskonale bohaterów. Nie bêdê wchodziæ, zerknê jedynie jak sobie radz±... Zza drzewa, zza firanki, zza naro¿nika budynku, zza krzewu ró¿y... Jak wiedzie siê Ma³gorzacie w "Kolorowym szaliku"? Czy Marzena z Jankiem znale¼li wreszcie drogê do siebie? Jak radzi sobie Tamara z kolejnym etapem remontu dworku? Dlaczego Majka nie pozwala Igorowi siê odprowadziæ? Z jakiego powodu babcia Ró¿a zosta³a 'listonoszem'? Czy £ukasz odwa¿y siê poznaæ tre¶æ znalezionego pamiêtnika? Na czym bêdzie polega³a przemiana Kasi w Katarzynê i czy podejmie kolejne wyzwanie od losu? A czy Ewa poradzi sobie z faktem, i¿ Adam zanim zacznie budowaæ ich wspólny dom, musi uporaæ siê ze wspomnieniami?

Karolina Wilczyñska odpowiada w "Domu pe³nym s³oñca" na wszystkie te pytania, ale nie tylko... Zgodnie bowiem z tradycj± tej serii, równie¿ i w tym tomie na jaw wychodz± d³ugo skrywane tajemnice - poznajemy historiê kapliczki przybitej do pnia sosny oraz powód, dla którego surowa i gderliwa panna Zuzanna walczy³a o zgodê miêdzy Marzen± i Jankiem.

Niew±tpliwie na plus nale¿y zaliczyæ autorce to, ¿e nie powiela informacji o tym co ju¿ mia³am okazjê poznaæ w poprzednich tomach. Dziêki temu nie czytam o tym co ju¿ by³o, nie denerwujê siê manewrami 'kopiuj-wklej' a mogê ca³kowicie i z rado¶ci± oddaæ siê przyjemno¶ci poznawania dalszych i jak¿e niekiedy burzliwych losów bohaterów. Bo przecie¿ dzieje siê znacznie wiêcej ni¿ wspomnia³am na pocz±tku. Zagl±dniemy do codzienno¶ci Jadwigi, Zofii czy wójta, ale poznamy te¿ nowych bohaterów.

W Jagodnie pojawia siê dwudziestoo¶mioletnia Sylwia - artystyczna dusza z baga¿em prywatnych problemów. Szuka ucieczki i ukojenia w odrestaurowywaniu mebli w dworku (ogromnie podoba³a mi siê jej przemowa o meblach z podtekstem o ludziach i ich dopasowaniu). Jednak jej k³opoty docieraj± i tu... Kim s± Piotr i Micha³ i czego od niej chc±? Czego chce sama Sylwia? Co bêdzie mia³o si³ê przebicie - serce czy umys³? A mo¿e dobra rada?

Bajeczna, ale nie bajkowa. ¯yciowa, prawdziwa, problematyczna, ale i optymistyczna. Opowiada o dramatach, ale rekompensuje je chwilami szczê¶cia. Wskazuje ¶cie¿kê prowadz±c± ku drzwiom ze wspomnieniami, które czasem ciesz±, czasem rani± a czasem nape³niaj± nostalgi±. To w³a¶nie stoj±c przed tymi drzwiami mo¿emy stan±æ twarz± w twarz z przesz³o¶ci±. Jaki bêdzie wynik tego spotkania? To ju¿ zale¿y od nas...

"Bo prawdziwa mi³o¶æ nie znika, jak jest problem." *

Podsumowuj±c - "Dom pe³en s³oñca" to powie¶æ przepe³niona dobrymi fluidami i humorem. Opowiada o cierpliwo¶ci, uczeniu siê na b³êdach, czu³o¶ci w g³osie oraz d±¿eniu do celu. Autorka udowodni³a w niej, ¿e na tajemnicach nie zbuduje siê przysz³o¶ci, konieczna jest szczera rozmowa i walka o szczê¶cie. Zwróci³a uwagê równie¿ na ró¿nicê wieku w zwi±zkach, alkoholizm, akceptowanie siebie i cenne kompromisy.

* K. Wilczyñska, "Dom pe³en s³oñca", Wyd. IV Strona, Poznañ 2018, s. 178

recenzja pochodzi z mojego bloga: http://czytelnicza-dusza.blogspot.com/

Avatar u¿ytkownika - ksiazkanonstop
ksiazkanonstop
Przeczytane:2019-03-10,

Premiera szóstego tomu popularnej serii "Stacja Jagodno" ju¿ we ¶rodê ale ja ju¿ jestem po lekturze. Z dr¿eniem serca czeka³am na kolejn± czê¶æ. By³a we mnie obawa, czy Karolina Wilczyñska bêdzie w stanie jeszcze czym¶ zaskoczyæ. Czy utrzyma poziom, jaki narzuci³a sobie na pocz±tku serii. Obawy okaza³y siê byæ ¶mieszne i bezpodstawne. "Dom pe³en s³oñca" ukazuje dalszy byt znanych nam ju¿ bohaterów. Jest tak samo interesuj±cy, jak poprzednie tomy. M±dro¶æ miesza siê tutaj z humorem dziêki czemu otrzymujemy niepowtarzaln± mieszankê, która nie dopuszcza jakiejkolwiek nudy. Autorka przedstawiaj±c losy postaci, wplata w ich wypowiedzi z³ote wskazówki, w któr± stronê warto pod±¿aæ, by osi±gn±æ szczê¶cie. Pokazuje te¿, ¿e tym co stanowi podstawê do zbudowania szczerej i zadowalaj±cej ka¿d± stronê relacji, jest rozmowa. Nie warto t³umiæ uczuæ, liczyæ na to, ¿e druga strona siê ich domy¶li. Wierzê, ¿e ta ksi±¿ka, jak zreszt± ca³a seria Jagodno, ma szansê staæ siê balsamem na zbola³± duszê, serce. ¯e mo¿e dziêki tym opowie¶ciom, kobiety, które s±dz±, i¿ nie dla nich marzenia... zaczn± dzia³aæ, d±¿yæ do realizacji. Bo to, ¿e stanowi cudown± odskoczniê od codzienno¶ci, wiedzia³am ju¿ zaczynaj±c pierwszy tom. Ksi±¿ki Karoliny Wilczyñskiej z pewno¶ci± wyró¿niaj± siê na tle innych obyczajówek. Przede wszystkim nie znajdziemy tutaj bana³u. Jej powie¶ci pomimo tego, i¿ s± rewelacyjne na lu¼ny, wolny czas to te¿ czytelnik mo¿e z nich zaczerpn±æ co¶ dla siebie, do wykorzystania w codzienno¶ci.
  Prócz znanych ju¿ postaci, na scenie pojawia siê Sylwia. Dziewczyna zajmuj±ca siê renowacj± staroci. Potrafi wykrzesaæ z nich to, co zapomniane a najlepsze. Jej zwi±zek z du¿o starszym mê¿czyzn± przechodzi kryzys. Na ¶cie¿ce Sylwii pojawi siê osoba, która bêdzie próbowa³a pomóc rozwi±zaæ jej dylemat, czy relacja z Piotrem ma sens. Oczywi¶cie wa¿n± rolê w ¿yciu dziewczyny odegra Jagodno. To miejsce, gdzie na problemy spogl±da siê inaczej. To tutaj spotkaæ mo¿na £ukasza, który wci±¿ waha siê przed przeczytaniem pewnych zapisków z przesz³o¶ci, dogryzaj±ce sobie siostry, w koñcu szczê¶liw± Jadwigê nie martwi±c± siê, o jutro, Janka i Marzenê - b³±dz±c± zakochan± parê. No i tylko w tym miejscu mamy szansê poznaæ historiê pewnej kapliczki...
  Jesieñ ju¿ rozpanoszy³a siê na zewn±trz, na drzewach kolorowe li¶cie ostatnimi si³ami siê trzymaj±. Zaraz jednak upadn± tworz±c niepowtarzalny szeleszcz±cy dywan. Dni coraz krótsze, noce d³u¿sze sprzyjaj± czytaniu... w takim w³a¶nie okresie wychodzi "Dom pe³en s³oñca". Przychodzi po to, aby swoj± ciep³± ok³adk±, przytuln± tre¶ci±, jeszcze chocia¿ na u³amek sekundy zatrzymaæ minione ju¿ lato. S±dzê, ¿e jest to przemy¶lany zabieg, z ca³± pewno¶ci± osi±gnie po¿±dany efekt.

Tym razem poznajemy Sylwiê i Piotra. Sylwia odnawia stare meble, a Piotr jest jej mi³o¶ci±.... Mi³o¶æ ta jednak ma swoje ciemne strony, a jedn± z nich jest syn Piotra... Czy magia Jagodna tym razem równie¿ zadzia³a? Czy nasi pozostali bohaterowie odnajd± siê w nowych dla nich sytuacjach? Oj dzieje siê na Borowej, dzieje.... Polecam!

"Prawdziwa sztuka o stworzyæ co¶ piêknego, kiedy wszyscy ju¿ spisali to na straty".

Seria "Stacja Jagodno" skrad³a serca czytelników w ca³ej Polsce. W ka¿dym, jej kolejnym tomie autorka ukazuje bowiem ludzkie problemy i sprawdzone ¿yciowe m±dro¶ci osadzone w krajobrazie urokliwej prowincji.

Karolina Wilczyñska to urodzona w 1973 r. mieszkanka Kielc, prezeska w³asnej fundacji, trenerka i terapeutka. Lubi s³oneczniki i bursztyny, w wolnym czasie czyta, haftuje obrazy, robi swetry na drutach i szyde³ku, tworzy bi¿uteriê. "Dom pe³en s³oñca" to szósty tom serii "Stacja Jagodno".

Uczucie Marzeny i Janka prze¿ywa kryzys podszyty dum± obojga bohaterów. £ukasz nie potrafi podj±æ decyzji dotycz±cej przeczytania pamiêtnika swojej matki. Tymczasem w Jagodnie pojawia siê Sylwia, która zajmuje siê renowacj± mebli, nadaj±c im drugie ¿ycie. Bohaterka prze¿ywa uczuciowe rozterki, które zostaj± zauwa¿one przez mieszkanki dworu.

Karolina Wilczyñska w ka¿dym z tomów tej serii ukazuje dalsze perypetie znanych nam bohaterów oraz wprowadza nowych, dziêki czemu fabu³a nie wydaje siê wtórna i schematyczna. W tej czê¶ci autorka poprzez wprowadzenie w±tku Sylwii, dotknê³a tematu uczuciowego zwi±zku pomiêdzy starszym, majêtnym mê¿czyzn±, a m³od± kobiet±. Dylematy jakie targaj± bohaterk± w powi±zaniu z tym, jak jej postawa odbierana jest przez otoczenie, wywo³uj± kilka przemy¶leñ w temacie oceniania innych po pozorach. W p³aszczy¼nie tej zirytowa³ mnie jedynie w±tek siostry Sylwii, który wydaje mi siê nieco naci±gany i nie przystaj±cy do rzeczywisto¶ci.

S± nowe postacie, ale wierny czytelnik najbardziej uwa¿nie ¶ledzi oczywi¶cie losy tych bohaterów, których znamy od pierwszego tomu. Karolina Wilczyñska pl±cze wiêc ich ¿yciorysy poprzez ró¿nego rodzaju niespodzianki, nowe uczucia i nowe wyzwania. Jestem zadowolona z poprowadzenia w±tku Igora oraz Majki, a tak¿e Marzeny i Janka. Zaskoczy³a mnie natomiast przesz³o¶æ hrabianki Zuzanny, a zaniepokoi³ stan zdrowia babci Ró¿y. Jednakowo¿ ciê¿ko przewidzieæ, co wydarzy siê w kolejnym tomie.

Ka¿da czê¶æ "Stacji Jagodno" to tak¿e jaka¶ my¶l przewodnia. W "Domie pe³nym s³oñca", autorka pod p³aszczem w±tku renowacji starych mebli przekonuje, ¿e pozornie nie pasuj±ce do siebie osoby mog± stworzyæ wspóln± przestrzeñ. Nale¿y jedynie nieco od¶wie¿yæ pewne elementy i nadaæ im nowego blasku, gdy¿ przecie¿ ka¿dy z nas jest inny, naznaczony zupe³nie ró¿nymi do¶wiadczeniami ¿yciowymi.

W Jagodnie pojawia siê nowa postaæ, a jest ni± Sylwia. Kobieta zajmuje siê tu odnow± starych rzeczy i nadaje im drugie ¿ycie, jednocze¶nie upiêkszaj±c nimi dworek. Ukrywa siê równie¿ przed ¶wiatem, w którym dotychczas ¿y³a, potrzebuje czasu na pouk³adanie w swojej g³owie spraw, które nie daj± jej spokoju. Kryzys w jej zwi±zku jest powa¿ny, a jej rodzina oraz rodzina jej partnera nie s± sk³onni do tego, by pomóc, aby ich drogi ponownie siê po³±czy³y. W ich relacje wkrada siê chaos, za który kto¶ mocno jest odpowiedzialny. Czy dopatrz± siê winnego? I co najwa¿niejsze, czy nie bêdzie za pó¼no, by wszystko naprawiæ?
Bohaterowie "Stacji Jagodno" nigdy siê nie nudz±, a w ich ¿yciu zawsze du¿o siê dzieje. Zuzanna mocno kibicuje Jankowi i Marzenie. Lecz czasem robi wra¿enie okrutnej w s³owach, które kieruje do Janka, jest dla niego surowa. Kto by przypuszcza³, ¿e w tym wszystkim ma jaki¶ cel? Czy dopnie swego?
Kasia radzi sobie ¶wietnie, stanê³a na nogi i mo¿e cieszyæ siê z sukcesu. Staje przed ni± jednak jeszcze jeden wybór, który mo¿e byæ jeszcze wiêkszym krokiem w przód. Czy siê odwa¿y i podejmie siê wyzwaniu?
Na jaw wychodzi tajemnica le¶nej kapliczki. Kto i komu opowie o wydarzeniach, które s± nadal bolesne?
£ukasz z Tamar± s± jak stare ma³¿eñstwo, raz siê k³óc±, a za chwilê kochaj± i tak w kó³ko. Mê¿czyzna znajduje stary pamiêtnik, jednak brakuje mu odwagi na jego przeczytanie. Czy siê w koñcu zdecyduje i go otworzy? Co w nim siê znajduje?

Mog³abym jeszcze tak opisywaæ i opowiadaæ o tym co siê dzieje u bohaterów "Stacji Jagodno", lecz pozostawiê to tajemnic±, któr± ka¿dy czytelnik musi sam odkryæ. Zapewniam jednak, ¿e dzieje siê sporo i szybko.

Karolina Wilczyñska z ca³± pewno¶ci± nadal trzyma poziom i swym czytelnikom daje ¶wiat, który jest przez nich lubiany. Bo nie oszukujmy siê, siêgaj±c po szósty tom cyklu, to ju¿ z pewno¶ci± jest to co¶ do czego z przyjemno¶ci± powracamy. Pomy¶leæ by mo¿na, ¿e ile¿ da siê czytaæ o jednym i tym samym, ale to nie w tej serii. Tu wci±¿ dziej± siê nowe rzeczy, a autorka nie powraca w kó³ko do starych w±tków i nie magluje ich. Owszem czasem co¶ jest wspomniane, lecz delikatnie bez wiêkszego wnikania i przypominania o tym. I siê nie rozczarowujemy, a to jest bardzo wa¿ne. My¶lê, ¿e dziêki temu, i¿ w ka¿dej czê¶ci wprowadzane s± nowe postacie, ich historie i perypetie, powie¶æ nadal potrafi wci±gn±æ i zainteresowaæ. Autorka jednocze¶nie nie zapomina o starych bohaterach i o ich ¿yciu, które jest równie¿ bardzo ciekawe i z chêci± powraca siê do nich i dowiaduje co u nich s³ychaæ, jak sobie radz± i jakie maj± plany na przysz³o¶æ. Bohaterów poznaje siê szybko i z lekko¶ci±, co pozwala odró¿niaæ od siebie losy ka¿dego z nich.

Magia w ksi±¿kach Karoliny Wilczyñskiej polega na tym, ¿e autorka pisze w nich o zwyczajnym ¿yciu, takim realnym z prawdziwymi problemami oraz szczê¶ciami i raczej czytelnik powinien siêgaæ po inne ksi±¿ki, aby od tej codzienno¶ci odpocz±æ, a jednak wraca siê do Jagodna i chce siê w³a¶nie w takim zwyczajnym ¶wiecie byæ. Pomimo codziennych zmagañ bohaterów, odpoczywa siê przy lekturze i na tym w³a¶nie polega ta magia, któr± uwielbiam.

Muszê niestety wspomnieæ o tym, ¿e ma³o mi by³o tym razem babci Ró¿y i bia³ego domku. Owszem dworek równie¿ uwielbiam, ale domek babci Ró¿y jest wyj±tkowy i mam do niego s³abo¶æ. Bojê siê o zdrowie kobiety i o to, ¿e kiedy¶ siêgaj±c po kolejn± czê¶æ ju¿ jej nie bêdzie. Mam nadziejê jednak, ¿e autorka takiego planu nie ma.

biblioteczkamoni.blogspot.co.uk

Avatar u¿ytkownika - Grehann
Grehann
Przeczytane:2018-01-09, Ocena: 6, Przeczyta³am, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu,

Mam nadziejê, ¿e nie jest to ostatnia ksi±¿ka z cyklu Stacja Jagodno, gdy¿ ¿al by by³o porzucaæ bohaterów, z którymi zwi±za³am siê jak z rodzin±.

Avatar u¿ytkownika - monalizka
monalizka
Przeczytane:2017-12-25, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki - 2017,

W Jagodnie bohaterowie prze¿ywaj± ró¿ne chwile: szczê¶cia, rado¶ci, smutku, zw±tpienia. Dwie starsze panie, siostry opiekuj± siê sob± nawzajem; m³oda Sylwia ma w±tpliwo¶ci co do zwi±zku ze sporo starszym Piotrem (ma poczucie nudy i uwi±zania). Marzenia nie mo¿e wybaczyæ Jankowi, czy jej poczucie ura¿onej dumy zamknie jej drogê do szczê¶cia, czy te¿ pos³ucha dobrej rady? Nastolatek zastanawia siê, czy podzieliæ siê z pewn± dziewczyn± swoj± histori± i co z tego wyniknie. £ukasza czeka trudna rozmowa z ojcem oraz staniêcie twarz± w twarz ze wspomnieniami.

„A co by¶ zrobi³a, gdyby siê okaza³o, ¿e twój ch³opak dowiedzia³by siê o twojej tajemnicy, zanim ty mu powiedzia³a¶?”

Sporo bohaterów, ka¿dy z inn±, swoj± histori±, problemami i troskami. Pisarka w swej ciep³ej i sympatycznej powie¶ci, kolejnej z tomu z serii Stacja Jagodno porusza w±tek pogodzenia siê z przesz³o¶ci±; mówi jak wa¿ne jest wpuszczenie s³oñca w swoje ¿ycie, by by³o lepiej. Tak± obyczajówkê polecam na poprawê nastroju.

„Pielêgnuj, ale nie podcinaj korzeni.”

Inne ksi±¿ki autora
¦wiêta pachn±ce wspomnieniami
Karolina Wilczyñska0
Ok³adka ksi±zki - ¦wiêta pachn±ce wspomnieniami

Zerknij przez uchylone drzwi i ws³uchaj siê w historie pachn±ce ¶wierkiem i piernikami.We Wrzosowej Polanie nasta³ wyj±tkowy czas. Wszyscy mieszkañcy i...

To bêd± piêkne ¶wiêta
Karolina Wilczyñska0
Ok³adka ksi±zki - To bêd± piêkne ¶wiêta

Zanurz siê w lekturze i odkryj swoje miejsce na ziemi. Byæ mo¿e bêdzie nim w³a¶nie Jagodno! Jagodno to urokliwa miejscowo¶æ po³o¿ona w Górach ¦wiêtokrzyskich...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Srebrny ³añcuszek