Praca podejmuje aktualne zagadnienia dotyczące analizy i oceny różnorodnych determinant związanych z funkcjonowaniem oraz rozwojem gmin uzdrowiskowych (uzdrowisk) w Europie, ze szczególnym uwzględnieniem Polski. Co ważne, takie podejście nie tylko pozwala na identyfikację problemów oraz barier związanych z funkcjonowaniem i rozwojem polskich uzdrowisk, ale również umożliwia porównanie i ocenę badanych determinant. Książka ma duże walory poznawcze i - co istotne - praktyczne. Jest jedną z pierwszych tak kompleksowych opracowań, która synergicznie analizuje i ocenia kwestie organizacyjne, zarządcze, ekonomiczne i prawne, związane z funkcjonowaniem i rozwojem polskich uzdrowisk, szczególnie w warunkach swobody przepływu ,,kapitału ludzkiego", wzrostu wymagań konsumentów (kuracjuszy) oraz silnej konkurencji na europejskim rynku ,,usług i produktów" uzdrowiskowych. Publikacja może stanowić doskonały podręcznik akademicki, ale również być praktycznym ,,przewodnikiem" dla władzy ustawodawczej w kontekście zmian i reform w aktualnych przepisach prawnych dotyczących funkcjonowania polskich uzdrowisk.

Z recenzji dra hab. Tomasza Wołowca, prof. WSEiL w Lublinie

Praca jest przedsięwzięciem o charakterze teoretyczno-badawczym i należy ją zaklasyfikować jako aktualne i ważne źródło informacji nie tylko dla praktyków z zakresu gospodarki polskich uzdrowisk, lecz także dla osób zainteresowanych tą problematyką od strony teoretycznej. Książka (...) redukuje istniejącą w krajowej literaturze lukę poznawczą, a zarazem zmniejsza rodzimy deficyt informacji w tym zakresie. Jej zaletą jest prezentacja uwarunkowań funkcjonowania i rozwoju uzdrowisk w innych państwach europejskich, co wzbogaca opracowanie o warstwę porównawczą, ale zarazem dostarcza znacznej dozy informacji dotąd nieznanych lub mało znanych, w tym potencjalnych wzorców prorozwojowego działania. Zarówno teoretyczny cel pracy, ujawniający się w interesującej próbie klasyfikacji czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój europejskich uzdrowisk, jak i jej cel badawczy, polegający na empirycznej weryfikacji tych uwarunkowań, zostały osiągnięte. Czytelnik otrzymuje do rąk szczegółową diagnozę, analizę i ocenę uwarunkowań funkcjonowania i możliwości rozwoju polskich uzdrowisk z wykorzystaniem wzorców europejskich.

Z recenzji dra hab. Andrzeja Bisztygi, prof. UZ

Informacje dodatkowe o Determinanty funkcjonowania i rozwoju uzdrowisk w Europie. Studium przypadku Polski:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2018-01-06
Kategoria: Ekonomia
ISBN: 9788301197131

Kup książkę Determinanty funkcjonowania i rozwoju uzdrowisk w Europie. Studium przypadku Polski

Determinanty funkcjonowania i rozwoju uzdrowisk w Europie. Studium przypadku Polski - opinie o książce