Dowiedz się, jak pomóc dziecku cierpiącemu na depresję
Obniżenie nastroju, ataki płaczu, rozdrażnienie, agresja, ciągłe zmęczenie, poczucie winy, pogorszenie samooceny, lęk o przyszłość, bóle brzucha i głowy, gorsze przyswajanie wiedzy i koncentracja, wycofanie z kontaktów społecznych, zachowania autoagresywne i samobójcze – wszystko to należy do objawów depresji u dzieci i młodzieży. Niezwykle ważne jest, by w porę rozpoznać sygnały alarmowe i wiedzieć, jak zareagować.
Depresja u dzieci to poważny problem
Możesz pomóc swojemu dziecku, jeśli będziesz wiedzieć, jak odróżnić smutek i przygnębienie od depresji, jak postępować w przypadku samookaleczania się, do jakiego specjalisty zwrócić się z prośbą o pomoc i jak wspierać terapię.
Co znajdziesz w tej książce?
Autorka w jasny, przystępny sposób wyjaśnia, czym są emocje u młodego człowieka. Przedstawia czynniki ryzyka rozwoju i objawy depresji u dzieci w zależności od wieku. Tłumaczy, kiedy zagrożenie samobójstwem jest wysokie. Opisuje pierwszą pomoc i metody terapii choroby u dzieci i młodzieży. Podpowiada też, jaka jest rola rodziny i co dzieje się po zakończeniu leczenia.
To poradnik dla rodziców, może być też pomocny nauczycielom, wychowawcom i wszystkim, którzy opiekują się dziećmi.
Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2023-09-26
Kategoria: Psychologia
Przeczytane:2023-12-21, Ocena: 6, Przeczytałem,
Depresja to niezmiernie ważny temat, o którym często się zapomina szczególnie w tym nasyconym przygotowaniami do Świąt okresie. Objawy depresji warto poznać od podszewki, bo często w pędzie życia to problem, który nam umyka. Przyjrzyjmy się więc sygnałom alarmowych tej choroby u dzieci i młodzieży. Z pomocą tego fascynującego poradnika poznamy etapy rozwoju emocji od najmłodszych lat, jak je rozpoznawać, czym jest pamięć emocjonalna. Po tym rozdziale przeczytamy o tym, co wpływa na to, czy u kogoś rozwinie się depresja, czy nie, kto jest na nią najbardziej podatny, jakie są zaburzenia współistniejące oraz objawy depresji w zależności od wieku. Następnie przejdziemy przez sposoby samouszkodzeń i prób samobójczych oraz gdzie szukać pierwszej pomocy i jak się leczyć. Depresja jest to temat często traktowany nadal jako tabu, a dzięki tej książce zrozumiemy lepiej, jak pomóc dzieciom i zauważyć w porę, że depresja się pojawiła. Społeczne przekonanie jest takie, że dzieci nie mogą na nią chorować, autorka - lekarka uświadamia więc czytelników na temat chorób psychicznych i uczy odpowiednich metod reakcji. Coraz więcej dzieci popełnia samobójstwa, więc takie książki są niezwykle potrzebne.
Język jest prosty, bez skomplikowanej medycznej terminologii, a życiowe przykłady pomogą lepiej zrozumieć tajniki terapii, leków antydepresyjnych oraz metod leczenia depresji. Podoba mi się, że autorka przypomina, jaka jest różnica między psychologiem, psychiatrą i psychoterapeutą, często myli się, czym zajmują się wymienieni specjaliści.
Polecam z całego serca tę cenną lekturę, która może zmienić życie.