Broszura z cyklu Miniatur Morskich: "SJ-2000", zeszyt 7
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 1974 (data przybliżona)
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: b.d
Irenka jest pogodną, ciekawą świata dziewczynką. Urodziła się w Wilnie w 1932 roku, pięknym mieście na Kresach Wschodnich II Rzeczpospolitej. Kochająca...
Grudzień 1942. Okupowana Francja. Do portu w Bordeaux wdzierają się angielscy komandosi, płynąc brezentowymi kajakami. Otrzymali zadania - zatopić jak...
Przeczytane:2019-10-24, Ocena: 3, Przeczytałam, Tematycznie: Titanic/statki/wraki/morza, Gatunek: Literatura historyczna, Ukończone w roku 2019, Gatunek: Literatura faktu/reportaż,
CYKL: MINIATURY MORSKIE. SJ-2000; zeszyt 7:
W tej niedługiej książeczce z serii "Miniatur Morskich" autor przedstawia szkoleniowy żaglowiec i po krótkim, acz interesującym wprowadzaniu opisuje kolejne jego rejsy.
Książka opatrzona jest - jak na tak niewielki gabarytowo tytuł - sporą ilością fotografii. Fotografie, choć czarno-białe, są na plus, aczkolwiek po chwili nieco przytłaczają, zwłaszcza jeśli spojrzeć, iż tekstu tu mamy niewiele. Mało tego: zaczyna to być tym bardziej niekorzystne, jeśli wziąć pod uwagę, iż w tekście autor zaczyna głównie wyliczać każdy rejs. Ot, na zasadzie: "w roku X "Dar Pomorza" wyruszył w kolejny rejs do miejscowości Y, następnie przepłynął do miejscowości Z..." etc. Fakt ten sprawił, że po połowie książki poczułam znużenie tekstem, który zaczął zawierać głównie suche fakty typu: "data-miejsce". Równie dobrze można było wymienić same daty i po pauzie kolejne wydarzenie. I to właśnie podobnie wygląda, tylko zamiast wyliczeń od pauz, mamy ubrane w słowa wyliczenia kolejnych zdarzeń. I to jest mój najgorszy zarzut przy którym ten stosunek zdjęć do tekstu blednie.
Szkoda wielka, bo pierwsze strony, gdzie był opisany sam żeglowiec, jego szkoleniowe przeznaczenie oraz osoby mające w ów żeglowiec pod swoją opieką - były interesujące i podniosły poprzeczkę całej reszcie, która jest już znacznie słabsza.
Na plus jest kolorowa wkładka na środku książeczki przedstawiająca rysunki dwóch żaglowców, a są nimi "Denmark" i "Towariszcz" oraz krótkie charakterystyki tychże.
Gdyby ten tytuł cały czas trzymał taki poziom jak na początku, to nawet przy takiej liczbie fotografii moja ocena byłaby znacznie wyższa.