Człowiek z metalu. Szczegółowa biografia Jamesa Hetfielda

Niezwykle wysoka pozycja Metalliki w panteonie rocka nie podlega najmniejszej dyskusji. Droga, jaką zespół przeszedł od roli pioniera thrash metalu do zapełniającego stadiony giganta rocka w dużej mierze stanowi zasługę wokalisty, gitarzysty i współzałożyciela formacji, Jamesa Hetfielda. Jego dominujący i od razu rozpoznawalny sposób bycia wpływał na każdy krok, postawiony przez Metallikę w ciągu wielu lat bytności na scenie.

Wychowany w niezwykle religijnym domostwie od swoich nastoletnich lat pozostawał fanem zespołów takich jak Black Sabbath i Motörhead. Przedzierając się wraz z zespołem przez rozsadzaną pierwotną siłą scenę thrash metalową Hetfield wdarł się z hukiem do głównego nurtu dzięki powodzeniu piątej płyty zespołu, nazywanej powszechnie „Czarnym albumem”. Tym samym zapewniając sobie należne miejsce wśród największych gigantów muzyki.

A jednak, patrząc na historię zespołu zza kulis dostrzeżemy skomplikowane mechanizmy prowadzenia formacji, na którego czele stał geniusz mający swoje własne demony do przezwyciężenia. Ta osobista walka odbiła się także na funkcjonowaniu Metalliki, której przyszłość stanęła w pewnym momencie pod znakiem zapytania. Jego niedawna wewnętrzna odnowa stanowi nie tylko osobisty, ale również zawodowy triumf woli. Książka, którą Państwu prezentujemy stanowi pierwszą próbą pełnego opowiedzenia życia i losów tego niezwykłego człowieka.

Informacje dodatkowe o Człowiek z metalu. Szczegółowa biografia Jamesa Hetfielda:

Wydawnictwo: In Rock
Data wydania: 2018 (data przybliżona)
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Człowiek z metalu. Szczegółowa biografia Jamesa Hetfielda - opinie o książce

Avatar użytkownika - NaturaLapsea
NaturaLapsea
Przeczytane:2018-06-30, Ocena: 2, Przeczytałem, 52 książki 2018, Mam,

"Plany: grać muzykę, być bogatym" - wpis z księgi pamiątkowej Brea Olinda High School okazał się proroczy dla Jamesa Hetfielda, bez wątpienia najbardziej charyzmatycznego frontmana na świecie. Mark Eglinton starał się przybliżyć postać wokalisty grupy Metallica w sposób wielowymiarowy i obiektywny. Niestety zadaniu nie podołał.

Więcej na onlygoodmusic.pl

Rok szarańczy