Czasem jeden błąd młodości kosztuje całe życie
Wolno zapadający zmrok, wysokie urwisko i lodowata toń wody. Zakazany alkohol, pierwsze namiętności ciała i tragedia, która położy się cieniem na życiu kilku osób.
Pozostawione ślady giną w mrokach pamięci Agnieszki, a podświadomość zaciera granice tożsamości. Co jest prawdą, a co jedynie wyrzutem sumienia? Rzeczywistość zaś nie przynosi ukojenia.
Aby rozwiązać zagadkę czerwcowej nocy w kamieniołomie, musimy się zanurzyć w czeluść najmroczniejszych zakamarków niepamięci. Misterna konstrukcja powieści przez ciemność wspomnień bohaterki, powidokami jej pierwszej miłości, prowadzi nas do odkrycia tajemnicy sprzed lat. Anna Kańtoch niedoścignienie buduje literacką zagadkę życia pisarki i sprawia, że po skończeniu ostatniej strony, chcemy natychmiast przeczytać Czeluść raz jeszcze.
Wydawnictwo: powergraph
Data wydania: 2024-11-15
Poznaj Lunapolis - ostatnią metropolię na samotnej planecie. Miasto artystów i morderców, którzy z zabijania uczynili sztukę, niezwykły tygiel mechanoidów...
Czarne to letnisko, gdzie spędza wakacje rodzina bohaterki książki. Opowieść, w którą wplatają się dramatyczne losy pięknej aktorki Jadwigi Rathe –...
Przeczytane:2025-01-06, Ocena: 3, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2025, Książki 2025,
Gdy kupowałam te książkę, myślałam, że będę miała do czynienia z thrillerem. Na to wskazywał blurb. Książka jednak jest dramatem psychologicznym, w którym główna bohaterka ma pogłębiające sie problemy z pamięcią, a bardzo chce pamietać.
Co wydarzyło się w kamieniołomie? Tego nie wiadomo, ale przez niespełna 200 stron próbujemy znaleźć odpowiedź wraz z główną bohaterką.
Historia jest dobrze napisana i czyta się ją błyskawicznie, zabrakło mi jednak jasnego wyjaśnienia, co się tak naprawdę stało. Po tego typy książki (beletrystykę) sięgam, aby się zrelaksować, dlatego nie przepadam za tymi, które wymagają ode mnie nadmiernego myślenia nad fabułą czy rozwiązywania zagadek. ,,Czeluść" jest książką wymagającą. Skupienia, intensywnego myślenia, łączenia faktów.
A zakończenia po prostu nie zrozumiałam. Mam swoje podejrzenia, ale nie mam ich jak zweryfikować. I wiem, że wielu czytelników miało ten sam problem z tym tytułem.
Jeśli lubicie historie wymagające skupienia i łączenia faktów, to myślę, że Wam się spodoba.