Czechy. Kościół i Państwo

KSIĄŻKA PRZEDSTAWIA RELACJE MIĘDZY KOŚCIOŁEM A PAŃSTWEM W REPUBLICE CZESKIEJ OD XVII WIEKU DO CZASÓW WSPÓŁCZESNYCH, ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM WYDARZEŃ POLITYCZNYCH PO 1989 ROKU.

O zasadniczej odmienności tych relacji w porównaniu z Polską świadczy brak ratyfikacji konkordatu przez Republikę Czeską oraz długi proces legislacyjny związany z uchwaleniem ustawy o zwrocie majątku kościelnego. Książka opisuje również procesy sekularyzacyjne zachodzące w czeskim społeczeństwie. Podaje także aktualny stan prawny regulujący stosunki Kościoła i państwa czeskiego - normy prawa wyznaniowego. Omówiona tu problematyka w małym stopniu obecna jest w polskich publikacjach politologicznych, historycznych i prawnych. Niektóre poruszane zagadnienia zostały przedstawione w języku polskim po raz pierwszy, np. poglądy religijne prezydenta Tomáša G. Masaryka, umowy konkordatowe na ziemiach czeskich, problemy związane z ratyfikacją konkordatu z roku 2002, stosunek poszczególnych czeskich partii politycznych do kwestii wyznaniowych. Choć książka nie ma charakteru porównawczego, zawiera również zwięzłą charakterystykę relacji Kościół - państwo w innych krajach Unii Europejskiej.

Hieronim Kaczmarek (ur. 1961) - dominikanin, doktor nauk społecznych w zakresie nauk o polityce, ekonomista. Doktorat obronił w 2015 r. w Instytucie Politologii Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, jest również absolwentem Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Od wielu lat związany z Czechami: w latach 1991-1998 był wychowawcą młodych dominikanów z Czech i Słowacji, a od roku 2011 jest proboszczem polskiej parafii w Pradze. Między pierwszym a drugim pobytem w Czechach pracował jako duszpasterz w: Poznaniu, Krakowie, Lublinie, Korbielowie i Warszawie.

Informacje dodatkowe o Czechy. Kościół i Państwo:

Wydawnictwo: WAM