Czarownica Zora. Czarownica idzie do szkoły. Tom 1

Zora to żywiołowa dwunastolatka, która mieszka ze swoją babcią na dachu jednej z paryskich kamienic, gdzie razem znalazły schronienie w czasie polowania na czarownice. Ich niezwykły dom jest niewidoczny dla ludzkich oczu i otoczony rozległym magicznym ogrodem, który chroni od wszelkich niebezpieczeństw. Beztroskie życie nie trwa jednak długo. Między Zorą a Babuszką wybucha wojna pokoleń. Staruszka nalega, żeby jej wnuczka wiodła zwyczajne życie wśród ludzi, jednak Zora jest uparta. Będzie czarownicą i już! Pragnie rzucić się w wir przygód, ratować świat, prowadzić brawurowe życie i walczyć z potworami! Niestety Babuszka ma inne plany i dzięki potężnym czarom wysyła niepocieszoną wnuczkę do miejscowej szkoły. W świecie bez zaklęć i magicznych eliksirów Zora poznaje, czym jest przyjaźń, potrzeba niezależności, złośliwe docinki ze strony kolegów i... pierwsza miłość. Jednak wszystkie nowe doświadczenia mają też swoją cenę, której Zora nie jest gotowa zapłacić. Tą ceną jest magia.

Informacje dodatkowe o Czarownica Zora. Czarownica idzie do szkoły. Tom 1:

Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2024-05-15
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Les Sortilges de Zora - Tome 01: Une sorcire au collge

Tagi: Komiks i powieść graficzna - fantasy ezoteryczne

Kup książkę Czarownica Zora. Czarownica idzie do szkoły. Tom 1

Czarownica Zora. Czarownica idzie do szkoły. Tom 1 - opinie o książce

Zora mieszka wraz z babcią w Paryżu. Są czarownicami, a kiedy było na nie polowanie, ukryły się na dachu, gdzie stworzyły swój dom. Nie jest on widoczny dla zwykłych ludzi, dla nich tworzy idealne miejsce do życia, schronienie przed różnym niebezpieczeństwem. Dziewczynka ma 12 lat i według babci, to idealny moment, aby zaczęła żyć wśród ludzi. Chce, aby poszła do szkoły, gdzie nikt nie wierzy w magię, nie mówiąc o tym, aby spotkać tam inne czarownice. Zora ani myśli się na to zgadzać, ma zupełnie inne plany na swoje życie. Jednak babcia jest uparta i jak postanowiła, tak robi. Wbrew woli wnuczki posyła ją do szkoły. Czy Zora, się tam odnajdzie? Jakie okażą się dzieci? Kogo pozna? Czy nawiąże przyjaźnie?

Komiks jest kolejną nowością wydawnictwa Egmont i my już wiemy, że po kolejne tomy będziemy sięgać z przyjemnością. Historia była ciekawa, wciągająca, momentami zabawna, momentami wzruszająca.

Główna bohaterka jest postacią ciekawą, dającą się lubić.

Wizualnie komiks jest naprawdę ładny. Ilustracje przyciągają wzrok i zachęcają do poznania treści.

Komiks posiada twardą, solidną okładkę, dzięki której nie zniszczy się szybko.

"Czarownica Zora: Tom 01: Czarownica idzie do szkoły." to kolejna ciekawa nowość wydawnictwa Egmont.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu -Mama, żona - KOBIETA

Avatar użytkownika - PopKulturowyKoci
PopKulturowyKoci
Przeczytane:2024-06-13, Ocena: 5, Przeczytałem,

POPKulturowy Kociołek:
Czary, przygoda, humor, niebezpieczeństwa, emocje, młoda urocza bohaterka. Wszystkie te elementy są częścią składową albumu Czarownica Zora tom 1. Początku komiksowego dyptyku, który zabiera młodego czytelnika do świata magii, wzruszeń i nastoletniego życia.

Tytułowa Zora to 12-letnia czarownica, która od pewnego czasu mieszka ze swoją babcią na dachu jednej z paryskich kamienic. Jej głowę zaprzątają tylko nowe zaklęcia i mikstury, których sekrety chce ona poznawać, co prowadzi niejednokrotnie do nieprzewidzianych skutków. Pewnego dnia jej życie mocno się zmienia, kiedy jej babcia zapisuje ją do zwykłej szkoły. Od teraz młoda bohaterka musi ukrywać swoje zdolności i spróbować zintegrować się ze światem niemagicznym, co zdecydowanie nie będzie proste. Obok szeregu nieprzyjemnych sytuacji zazna ona również odrobiny szczęścia, co może zmienić jej postrzeganie zwykłego świata.

Zaserwowana tu fabuła jest dosyć prosta i nie ma co oczekiwać od komiksu znaczącej głębi. Całość jest jednak zwarta i dosyć przyjemna w odbiorze, zwłaszcza przez młodszego/nastoletniego czytelnika, który może się w pod pewnymi względami identyfikować z główną bohaterką.

Magia i zdolności Zory są istotną częścią historii, ale nie najważniejszym jej punktem. Judith Peignen (scenarzystka) w pierwszym tomie dużo miejsca poświęca na poruszenie ważnych i uniwersalnych tematów dojrzewania. Trudne relacje rodzinne, niezgadzanie się z osądem starszych, pragnienie bycia sobą, strach przed innością i odrzuceniem przez społeczeństwo, nawiązywanie nowych przyjaźni, pierwsze romantyczne uczucia. W skrócie burzliwa codzienność młodego nastolatka, dla którego każdy dzień to nowe wyzwania.

Wątki te niestety dość często są mocno skrótowe. Autorka często ledwie prześlizguje się tu po pewnych tematach, co wynika z ograniczonego miejsca. Historia potrafi jednak zaciekawić czytelnika i dobrze kontrastuje ona z magiczną częścią komiksu.

Uwagę odbiorcy przykuwa tu również przyjemna w odbiorze warstwa humorystyczna. Jej podstawą jest żywiołowa Zora, która wiecznie się w coś wplątuje, a jej próby ukrywania swojej prawdziwej tożsamości często mimowolnie wywołują uśmiech na twarzy odbiorcy komiksu....

Anglicy. Przewodnik podglądacza
Okładka ksiązki - Anglicy. Przewodnik podglądacza

Mapa życia codziennego BrytyjczykówPodświetlona kopia rzeźby Dawida Michała Anioła, perfekcyjny trawnik w pasy, pawilon do jogi tantrycznej i siedemdziesięcioparolatek...

Superman Rok pierwszy
Okładka ksiązki - Superman  Rok pierwszy

Od rozpadających się iglic Kryptonu po idylliczne pola Kansas. Od podwodnej świetności Atlantydy po gorącą atmosferę ,,Daily Planet". Historia Clarka...