Cisza jest biała

Każdy z wierszy zgromadzonych w tomie Cisza jest biała to zaproszenie do bardzo osobistego świata Anny Schreibert. Autorka ilustruje tu całe spektrum emocji, prawdziwy "koktajl życia" z jego radością ,smutkiem, tęsknotą, nadzieją, samotnością, spełnieniem i walką o szczęście. Robi to w sposób dyskretny i delikatny, jakby dzieląc się doświadczeniami i przemyśleniami, nie chciała nikomu przeszkadzać. Warto jednak choć na chwilę wejść do tego świata, zatrzymać się i wspólnie z Anią doświadczyć różnych odcieni tkliwej codzienności.

Justyna Lach, współautorka zbioru prozy trzydziestolatków BookOpen

Czytając, czułam, jakbym rozmawiała z bliską przyjaciółką. Są to wiersze, które otulają. Nie jestem znawcą poezji (...). Myślę jednak, że trochę znam się na ludziach i ich wrażliwości, a książka Anny Schreibert dostarczyła mi niezapomnianych odczuć i wzruszyła. (...) To proste utworu, które myślę, że zostały napisane w ważnych chwilach. Tymi chwilami autorka dzieli się z czytelnikiem i otwiera przed nim swoje drzwi.

Oliwia Trzynska, Unirosbooks / IG @unirosbooks

Anna Schreibert to ja. Całe życie byłam sobą, niezależnie od tego, czy mieszkałam w Polsce, czy w Ameryce. Wraz z szerokością geograficzną zmienia się gęstość powietrza i otwierają się oczy. Moje - wystarczająco szeroko, by widzieć drogę, którą chcę podążać: miłości, godności, prostoty bycia. To moja autostrada.

Jadę i podziwiam widoki. Rzadko się zatrzymuję, może na kawę, i wtedy spotykam interesujących ludzi. Wspaniała przygoda bez mapy i kalendarza. Całe mnóstwo niespodzianek, czasem mniej, czasem bardziej przyjemnych. By je jakoś utrwalić, napisałam wiersze. Pozbierałam łzy smutku i radości, wplotłam uśmiech i sarkazm, przemyciłam kpinę i szacunek. Na koniec włożyłam serce z odrobiną duszy, bo reszta została ze mną i postanowiłam podzielić się moją przygodą. Panie i Panowie, oto trzymacie w rękach, oprawione w twarde okładki, moje życie!

Jeżeli podoba Wam się to, o czym i jak piszę, zapraszam na bloga www.ciszajestbiala.com. Odkryjecie tam, jak głębokie są otchłanie mojej ciekawości, przekory i uwielbienia dla ludzi, świata, życia.

Informacje dodatkowe o Cisza jest biała:

Wydawnictwo: Sorus
Data wydania: 2022 (data przybliżona)
Kategoria: Poezja

Kup książkę Cisza jest biała

Cisza jest biała - opinie o książce

Avatar użytkownika - Czytadlo
Czytadlo
Przeczytane:2023-10-22, Ocena: 6, Przeczytałem,

Emocjonalna Odyseja

"Cisza jest biała" jest zbiorem wierszy, które poruszają różne tematy życiowe i uczucia, ukazane z perspektywy osobistej i pełne emocji. Anna Schreibert pokazuje, że poezja nadal ma wiele do zaoferowania, zachwycając czytelnika swoim głębokim zrozumieniem ludzkiej egzystencji oraz zdolnością wyrażania tych myśli w piękny i poruszający sposób. Tomik ten z pewnością przyciągnie tych, którzy cenią poezję, która dotyka serca i pobudza wyobraźnię.

Jest to zbiór, który przyciąga uwagę swoją szczerością, spostrzegawczością i odważnym podejściem do tematów życiowych i miłości. Poetka dzieli się swoimi myślami i doświadczeniami z podróży, tworząc pewnego rodzaju pamiętnik z różnorodnymi emocjami. Jednak to nie tylko podróże są centralnym motywem tomiku, ale także jej obserwacje, odczucia, i refleksje na temat życia i relacji międzyludzkich. Anna Schreibert jest poetką, która nie unika krytycznego spojrzenia na siebie samą i świata, co nadaje jej twórczości autentyczność. Przykuwa uwagę swoją zdolnością nadawania nowych znaczeń utartym pojęciom, co sprawia, że czytelnik z łatwością odnajduje się w jej wierszach.

W tomiku znajdziemy różnorodne style i tonacje. Schreibert posługuje się śmiechem, sarkazmem oraz kpiną, co nadaje jej poezji wyjątkowego charakteru. To zestawienie różnych emocji i stylów sprawia, że tomik staje się dynamiczny i trafia do czytelnika na wielu poziomach. Wiersze same w sobie przekazują różnorodne emocje, od tęsknoty i refleksji po ironię i bunt. Autorka eksperymentuje z językiem, formą i treścią, co daje odbiorcy pełen obraz jej osobistych przeżyć i spostrzeżeń.

Jej poezja jest pełna emocji i obrazów, które pozostawiają czytelnika z refleksjami nad życiem i kondycją ludzkości. Oto kilka kluczowych tematów i wierszy z tomiku:

Podróż i odkrywanie nowych miejsc: autorka z pasją opisuje swoje podróże i fascynację różnymi kulturami. Wiersze o podróżach oddają radość i ciekawość życia oraz otwierają drzwi do nowych doświadczeń. Miłość i oczekiwania: w wielu wierszach autorka opisuje pragnienie miłości i relacje międzyludzkie. Wiersz "Chciałam" jest znakomitym przykładem marzeń i oczekiwań, które czasem okazują się być zbyt ambitne. Refleksja i introspekcja: wiersze takie jak "Pragnienia" oraz "Kochaj mnie czule" ukazują głębokie myśli i introspekcję autorki. Poetka odważnie wyraża swoje pragnienia i wierzenia. Przemijanie i zmiana: motyw zmiany i przemijania jest widoczny w wierszu "Drzewo", gdzie autorka opisuje swoją miłość do starego drzewa i jej rozczarowanie, kiedy drzewo zostaje zniszczone. Miasto i tożsamość: wiersze takie jak "Moje miasto" rzucają światło na tożsamość i związek między autorką a jej miastem, będąc źródłem zarówno miłości, jak i bólu. Język i komunikacja: autorka w wierszu "Przecinek" wykorzystuje elementy języka i interpunkcji, aby wyrazić swoje myśli o roli w komunikacji międzyludzkiej.

W utworze "Cisza jest biała" Anna Schreibert ukazuje swoje doświadczenia, wrażliwość i myśli w sposób autentyczny i przystępny. Jej twórczość może być inspiracją dla czytelników, którzy poszukują poezji, która odzwierciedla różne aspekty życia i uczuć, a także ukazuje, że poezja wciąż ma potencjał, aby zachwycać i poruszać. Tomik ten jest zdecydowanie godny uwagi i przeczytania dla tych, którzy szukają poezji o prawdziwym życiu, emocjach i doświadczeniach.

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;