Prezentowane materiały są adresowane do kapłanów i katechetów prowadzących przygotowanie rodziców do chrztu ich dziecka. W centrum zainteresowania autorów niniejszych katechez nie znajdują się dzieci, które mają zostać ochrzczone, lecz ich matki i ojcowie. Najważniejsze pytanie nie brzmi więc: Co mam zrobić dla mojego dziecka, żeby było wierzące?, lecz: Jak mam żyć, by moje dziecko zachwyciło się wiarą i konsekwencji wybrało Chrystusa?

Proponowana forma przygotowania rodziców do chrztu ich dzieci obejmuje trzy katechezy oraz instrukcje (katechezę) liturgiczną. Zadaniem katechetów parafialnych, zwanych też katechistami, będzie m.in. rozpoznanie i skorygowanie motywacji rodziców, skonfrontowanie ich wizji z Ewangelią Jezusa Chrystusa oraz doprowadzenie do prawdy o chrzcie świętym zgodnej z nauczaniem Kościoła.

Informacje dodatkowe o Chrzest. Przygotowanie rodziców i chrzestnych do sakramentu chrztu świętego dzieci:

Wydawnictwo: Święty Wojciech
Data wydania: 2013-11-16
Kategoria: Duchowość, religia
ISBN: 978-83-7516-657-6

Kup książkę Chrzest. Przygotowanie rodziców i chrzestnych do sakramentu chrztu świętego dzieci

Chrzest. Przygotowanie rodziców i chrzestnych do sakramentu chrztu świętego dzieci - opinie o książce

Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak