Chiński obwarzanek. Od Tajwanu po Tybet, czyli jak Chiny tworzą imperium

Fenomenalny skok cywilizacyjny, pozycja drugiego supermocarstwa świata oraz jednego z najważniejszych graczy politycznych i gospodarczych - dla Chin to wciąż za mało. Na drodze do ,,wielkiego odrodzenia narodu chińskiego" stoi niezależny Tajwan. Odbudowując imperium, Chińska Republika Ludowa już wcześniej podporządkowała sobie Mandżurię, Mongolię Wewnętrzną, Ujgurię, Tybet, Hongkong i Makau. Czy opierające się jeszcze Tajwan i Mongolia podzielą ich losy? Skąd bierze się chiński pęd imperialny i co oznacza dla reszty świata?

Michał Lubina odwiedził wszystkie opisywane miejsca, a w tej książce ukazuje Państwo Środka widziane nie z centrum, lecz z pograniczy. Ta rzadka perspektywa oraz wielość opisanych tu procesów tworzą nieznany obraz współczesnych Chin.

Chiny, Państwo Środka, pokazywane są najczęściej od środka właśnie lub wręcz przeciwnie - z oddali, zza Wielkiego Muru. Wszędobylski autor proponuje nam perspektywę odmienną, unikatową, czyli spojrzenie na Chiny z obrzeży: Mongolii, Xinjiangu, Tajwanu czy Tybetu. Michał Lubina podaje, gdzie był, co widział, z kim rozmawiał. Pisze konkretnie, ironicznie, ze swadą, a jako że jest przecież akademikiem, nie tylko wędrowcem, swą relację opiera na solidnych źródłach. Czego chcieć więcej? Tylko czytać i poznawać Chiny od zupełnie innej strony, aniżeli zazwyczaj się to czyni.

Prof . Bogdan Góralczyk, autor Chińskiego tryptyku, unikatowych książek o chińskiej transformacji ostatnich dekad, a także publikacji o Birmie-Mjanmie, Tajlandii i Węgrzech.

Informacje dodatkowe o Chiński obwarzanek. Od Tajwanu po Tybet, czyli jak Chiny tworzą imperium:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2023-11-22
Kategoria: Historyczne

Tagi: Historia

Kup książkę Chiński obwarzanek. Od Tajwanu po Tybet, czyli jak Chiny tworzą imperium

Niedźwiedź w objęciach smoka. Jak Rosja została młodszym bratem Chin
Michał Lubina0
Okładka ksiązki - Niedźwiedź w objęciach smoka. Jak Rosja została młodszym bratem Chin

Jak niedźwiedź znalazł się w objęciach smoka? Rosja i Chiny głoszą dziś bezgraniczne partnerstwo strategiczne, twarde jak skała, odporne na każdą pogodę...

Birma. Seria: Historia państw świata XX i XXI wieku
Michał Lubina0
Okładka ksiązki - Birma. Seria: Historia państw świata XX i XXI wieku

O Birmie będącej w Polsce prawie terra incognita wiemy niewiele. Tymczasem państwo to było przez wieki jednym z najważniejszych mocarstw politycznych i...

Rok szarańczy
Terry Hayes