Cheri

Urządzona z przepychem sypialnia, w wysokim lustrze odbija się sylwetka młodego mężczyzny. Doskonale wyrzeźbione, lekko opalone ciało, figlarny uśmiech i sznur ciężkich pereł na szyi. To Chéri.

Dwudziestopięcioletni syn dawnej damy do towarzystwa, która zdecydowała, że pora tego młodego bożka ożenić. Partia jest doskonała: nastoletnia, urocza, posażna i do tego zakochana panna. Powinien to być początek idylli. Jednak Chéri nie może zapomnieć kobiety, z którą spędził ostatnie sześć lat. Léa... Powoli żegna się z profesją kurtyzany. Choć zbliża się do pięćdziesiątki, wciąż ma długie nogi, jędrne piersi i pośladki. W końcu - jak zwykła mawiać - ciało dobrej jakości trzyma się długo. Historia pożądania, miłości, piękna i walki z bezlitosnym czasem. Przepojona atmosferą belle époque, napisana wykwintnym, drżącym od namiętności stylem.

Dzieło:
a) tytuł oryginału: Chéri Copyright © Librairie Arthème Fayard, 1956
b) Copyright © for the Polish edition by Wydawnictwo W.A.B., 2010
c) Copyright © for the Polish translation by Anna Topczewska, 2010

FILM Powieść przenieśli na ekran scenarzysta Christopher Hampton oraz reżyser Stephen Frears. W rolę pięknej Léi wcieliła się Michelle Pfeiffer zaś tytułowego Cheri zagra Rupert Friend. Film trafi do polskich kin 25 czerwca 2010 roku.

Informacje dodatkowe o Cheri:

Wydawnictwo: Dosłuchania.pl
Data wydania: 2010-06-04
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 978-83-61445-48-7
Czas trwania:4 godz. 30 min. min.
Czyta: Anna Dereszowska

Kup książkę Cheri

Cheri - opinie o książce

Avatar użytkownika -

Przeczytane:2010-06-11,
Świetna! Dereszowska zachwyca ciepłem głosu. Fabuła błyskotliwa:) spokojna, lekko melancholiczna, ale jak dla mnie idealna.
Avatar użytkownika - Teresa5411
Teresa5411
Ocena: 6, Czytam,
Znakomita i wzruszająca powieść,gorzka i bezkompromisowa, napisana przez Colette, kobietę, która znała wiele obyczajów La Belle Epoque i sama miała romans z dwudziestoletnim pasierbem.Tak więc "Cheri" nie jest tylko dziełem wyobraźni autorki..
Avatar użytkownika - Geronimo26
Geronimo26
Przeczytane:2010-09-16, Przeczytałem, Mam,
Polecam, moja ocena to 6!
Avatar użytkownika - planka1981
planka1981