Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności.
W tomie 1 opisano:
- zakres i rolę chemii żywności;
- budowę surowców i produktów żywnościowych;
- udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych;
- występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych;
- interakcje składników żywności;
- składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności.
Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2017-09-18
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN:
Liczba stron: 300
W każdym tomie Kolekcji Marzeń znajdziesz prześliczną ręcznie malowaną figurkę, kolejną część filmowej historii , a także nieznane przygody Anny, Elsy...
Młody adept sztuki konstruowania wynalazków, Kobalt Kogg, mieszka razem z matką na małej, sielankowej wyspie Mata-Mata. Jej mieszkańcy trudnią się rolnictwem...
Czytam,