Chemia żywności t.1

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.

Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności.

W tomie 1 opisano:

-          zakres i rolę chemii żywności;

-          budowę surowców i produktów żywnościowych;

-          udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych;

-          występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych;

-          interakcje składników żywności;

-          składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności.

Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem.  Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.

Informacje dodatkowe o Chemia żywności t.1:

Kup książkę Chemia żywności t.1

Chemia żywności t.1 - opinie o książce

Cry Babies. Cry babies. Czy to moje urodziny
Okładka ksiązki - Cry Babies. Cry babies. Czy to moje urodziny

Książeczka to propozycja zabawy z CRY BABIES, zawiera różnorodne aktywności, zadania, kolorowanki, które mają na celu pobudzanie dziecięcej wyobraźni,...

1, 2, 3... Liczysz ty! Pisanie cyferek
Okładka ksiązki - 1, 2, 3... Liczysz ty! Pisanie cyferek

Z książeczkami z serii ,,A, b, c... uczysz się!" oraz ,,1, 2, 3... liczysz ty!" dziecko pozna literki i cyferki. Zacznie także pisać i liczyć, przygotowując...

Kyle
T.M. Piro