C++ Optymalizacja kodu. Sprawdzone techniki zwiększania wydajności

We współczesnym świecie, pełnym pośpiechu i rywalizacji, wydajność programu jest równie istotna dla klientów, jak oferowane przez niego funkcje. Ten praktyczny podręcznik wyjaśnia podstawowe zasady podnoszenia wydajności, które pomagają w optymalizacji kodu C++. Uczy, jak dostosowywać poprawny kod C++ tak, aby działał on szybciej i zużywał mniej zasobów na każdym komputerze, począwszy od zegarka, poprzez telefon, stację roboczą, superkomputer, aż po globalną sieć serwerów.

Autor Kurt Guntheroth prezentuje szereg przykładów demonstrujących, w jaki sposób można, stopniowo wdrażając przedstawione zasady, osiągnąć kod spełniający wymagania klientów dotyczące reaktywności i przepustowości. O przydatności porad zamieszczonych w tej książce będzie się można przekonać, gdy kolega z zespołu zawoła: Zaczęło działać niesamowicie szybko. Kto coś naprawił?

Dowiedz się jak:

Wyznaczać kandydatów do optymalizacji przy użyciu programu profilującego oraz czasomierzy programowych

Przeprowadzać powtarzalne eksperymenty w celu mierzenia wydajności zmodyfikowanych wersji kodu

Optymalizować użycie zmiennych dynamicznych

Podnieść wydajność kosztownych pętli i funkcji

Przyspieszyć działanie funkcji przetwarzających ciągi

Rozpoznawać efektywne algorytmy i wzorce optymalizacyjne Identyfikować mocne i słabe strony klas kontenerów w C++

Analizować wyszukiwanie i sortowanie z perspektywy optymalizatora

W efektywny sposób używać funkcji przesyłania strumieniowego we/wy w języku C++

W wydajny sposób stosować w kodzie C++ funkcje równoległe bazujące na wątkach

Cenne źródło praktycznych porad aktualnych, trafnych i osadzonych w rzeczywistości. Solidne kompendium wiedzy o nowym obliczu języka C++. // Jerry Tan Starszy programista, The Depository Trust & Clearing Corporation

---

Kurt Guntheroth - programista z ponad 35-letnim doświadczeniem, od ćwierćwiecza zajmuje się opracowywaniem wydajnego kodu C++. Rozwija programy dla platform Windows, Linux oraz systemów wbudowanych. Kurt mieszka w Seattle w stanie Waszyngton.

Informacje dodatkowe o C++ Optymalizacja kodu. Sprawdzone techniki zwiększania wydajności:

Data wydania: 2016-10-24
Kategoria: Poradniki
ISBN: 9788375411911

Kup książkę C++ Optymalizacja kodu. Sprawdzone techniki zwiększania wydajności

C++ Optymalizacja kodu. Sprawdzone techniki zwiększania wydajności - opinie o książce