Być dzieckiem legendy. Część 1

Książka „Być dzieckiem Legendy” dziennikarki Małgorzaty Puczyłowskiej jest wynikiem jej wieloletniej pracy w zawodzie, w trakcie której spotykała się z bliskimi bohaterów jej opowieści. Autorka przybliża sylwetki ludzi znanych i lubianych, którzy już odeszli, jednak zaznaczyli się w naszej pamięci nie tylko przez ciekawe, twórcze życie, ale też często przedwczesną, zaskakującą, nieprawdopodobną wręcz śmiercią. Ewa Sałacka zmarła w kwiecie wieku od ukąszenia osy, pozostawiając ukochaną 12-letnią wówczas córkę. Jacek Chmielnik odszedł równo 5 lat temu, gdy poraził go prąd w jego letnim domu. Daria Trafankowska przegrała z nowotworem, ale swoją heroiczną walką dała przykład wielu chorym, którzy ją kochali i tak jak ona postanowili walczyć o swoje życie. Dziś fundacja jej imienia ratuje życie innym artystom. Andrzeja Zauchę zastrzelił szaleniec, osierociwszy w ten sposób jedyną córkę piosenkarza, której trzy lata wcześniej zmarła też matka. Grzegorz Ciechowski zmarł na tętniaka serca w przeddzień Wigilii 10 lat temu, a wydaje się, jakby to było wczoraj. Tłumy fanów Republiki co roku zbierają się przed świętami w jego rodzinnym mieście, by uczcić jego pamięć. Aleksandra Śląska, Roman Wilhelmi, Kazimierz Brusikiewicz, Ada Rusowicz, Kasia Sobczyk, Krzysztof Klenczon – to były wielkie legendy jeszcze za swojego życia. Wiemy, jakimi byli artystami, co pozostawili po sobie, ale jakimi byli ludźmi? Jak wspominają ich własne dzieci, o których istnieniu niektórzy czytelnicy dowiedzą się dopiero z tej książki. Jak one same odnalazły się w świecie mierząc się z legendą uwielbianych rodziców, którzy w domu byli po prostu ludźmi ze swymi zaletami, ale też ułomnościami. Jak to jest być dzieckiem legendy? Opowiedzą o tym odnalezieni przez autorkę w rożnych zakątkach świata potomkowie wyżej wspomnianych artystów.

Informacje dodatkowe o Być dzieckiem legendy. Część 1:

Wydawnictwo: angielskie