Pierwszy tom monumentalnego dzieła o początkach polskiej państwowości. Powieść historyczna z czasów Mieszka I i początków panowania Bolesława Chrobrego.
...Bo wszystko zaczęło się w puszczy. Nasi przodkowie mieszkali na wielkich, porośniętych prastarą puszczą obszarach między Wisłą a Wartą. Walkę o ich zjednoczenie prowadził wielki mąż stanu tamtego okresu - piastowski książę Mieszko I, a po nim Bolesław Chrobry - pierwszy król Polski Mieszko i Bolesław wyszli z puszczy, i to puszcza dała im siłę. Siłę pierwotną i twórczą.
Antoni Gołubiew we wspaniałej powieści, pełnej historycznych wydarzeń i historycznych postaci, portretuje wszystkie warstwy społeczne - od pospolitego raba, po księcia Bolesława czy cesarza Ottona III. Splata losy bohaterów, tak jak splatała się polska państwowość, wytrwale, cierpliwie, w boju i politycznych rozgrywkach.
Wraz z puszczą, bojąc się jej i walcząc z nią bez ustanku, plenił się człowiek. W gorącą noc, kiedy ciężarna łania rozkraczała się do porodu i wrzące życie rozsadzało skorupę żołędzia, gdy ptaki zachłystywały się od żądzy w świergotliwym śpiewie, a rozparzona ziemia przyjmowała w siebie nasienie, ksiądz Mieszka po wypędzeniu swych popaśnic przygarnął łapczywie Dobrawę, przywalił ją własnym ciężarem, rozdygotany i żądny, namiętne zwierzę puszczy.
Wydawnictwo: MG
Data wydania: 2021-01-20
Cofnijmy się wyobraźnią do początków polskiej państwowości. Ściślej - do końcówki panowania Mieszka I i początków władzy Bolesława Chrobrego. Jak mogło wtedy wyglądać życie na dworze królewskim, a jak w skromnych chatach zwykłych ludzi? Próbę odpowiedzi znajdziemy w dziele Gołubiewa. Dziele pełnym rozmachu i fantazji. Cofamy się w czasie całkowicie - książka jest bowiem stylizowana na język staropolski. Trzeba się momentami domyślać, co dane słowo znaczy, ale nie przeszkadza to specjalnie w lekturze. Zapraszam na fascynującą przejażdżkę wehikułem czasu.
dr Kalina Beluch
Historia Bolesława Chrobrego może stanowić wyzwanie dla historii życia wielu innych wielkich władców. Nie jest jałowa czy pozbawiona zagadek. Prezentuje człowieka dumnego, odważnego, charyzmatycznego i pełnego pasji. Człowieka, który z wielkimi tego świata stukał się pucharami, czy dzielił łupy.
Doskwiera mi jedynie język, w którym powieść powstała i momentami zawiłe staropolskie określenia.
Kontynuacja losów Bolesława Chrobrego, a także bogaty portret dawnego państwa polskiego. Poznaj dalsze wydarzenia, opisane w powieści w znacznej mierze...
Drugi tom monumentalnego dzieła o początkach polskiej państwowości. Powieść historyczna z czasów Mieszka I i początków panowania Bolesława Chrobrego.Dziki...
Przeczytane:2025-02-23,
Bolesław Chrobry. Puszcza Antoniego Gołubiewa to pierwszy tom monumentalnej powieści historycznej o panowaniu Mieszka I i początkach rządów jego syna Bolesława Chrobrego.
Autor porusza w tej książce wiele ważnych tematów związanych z początkami polskiej państwowości, łączy wydarzenia historyczne z fikcją literacką, a także wspaniale opisuje dziewiczą przyrodę i życie ludzi w kniei. Szczególnie urzekło mnie piękno i tajemniczość puszczy, która jest tłem dla wydarzeń. Antoni Gołubiew nadaje jej niemal ludzki charakter, ukazuje jej siłę i zdolność do oddziaływania na losy bohaterów. Życie ludzi biegnie w jej cieniu, w jej grozie i powabie. Noce są pełne strachów, dusznych snów, krzyków oraz długich opowieści szeptanych przy rozgrzanych węglach w mroźne zimy, kiedy wiatr hula na zrębach, a śnieg wciska się do chat. Ogromne święte dęby, siedliska duchów zrzucają złote żołędzie, grube drzewa pokryte mchem, wilki i niedźwiedzie podchodzące pod chaty, żubry tratujące zasiewy, jelenie majestatycznie unoszące poroża, dziki ocierające się o drzewa, leniwe ropuchy gnieżdżące się nad brzegami rzek, jaskółki zataczające kręgi w pogoni za muchami-puszcza jest wszędzie-rozległa, zwarta, pełna trzęsawisk, gęstwiny, zwalonych pni, pachnąca pleśnią i zgnilizną. Puszcza dygocze głosami miłości, walki i głodu…
Bohaterowie powieści muszą zmierzyć się z różnymi trudnościami, które stawia przed nimi zarówno natura, jak i ich własne wybory życiowe. Gołubiew bada ludzkie emocje, dążenia i konflikty, co czyni postacie bardziej realistycznymi i złożonymi. Bohaterowie odbywają wędrówki, które są nie tylko fizycznym przemieszczaniem się, ale także duchową podróżą. Wraz z odkrywaniem tajemnic puszczy, poznają także samych siebie, swoje marzenia, lęki i pragnienia. Bolesław Chrobry jest przedstawiony jako postać o silnym charakterze, charyzmatyczny przywódca oraz wybitny władca. Jest kreowany na mężczyznę zdecydowanego, odważnego i zdolnego do podejmowania trudnych decyzji. Gołubiew podkreśla jego ambicje i wizje, które mają na celu nie tylko umocnienie władzy, ale także rozwój kultury i chrześcijaństwa w Polsce. Chrobry jest postacią złożoną, która zmuszona jest walczyć o władzę, stawiać czoła konfliktom i zawierać sojusze, by wzmocnić państwo polskie, a przy tym jest człowiekiem z krwi i kości zmagającym się ze słabościami.
Bolesław Chrobry. Puszcza Antoniego Gołubiewa to wspaniała i zachwycająca powieść, w której ukazana jest historia początków państwa polskiego, jej tradycje i związki z naturą. Autor, z niezwykłą wrażliwością i znajomością tematu, ukazuje piękno polskich lasów, ich bogactwo fauny i flory oraz niezatarte ślady, jakie zostawia w nich historia. Ukazuje, jak wydarzenia historyczne, konflikty, migracje i rozwój cywilizacyjny wpływają na losy bohaterów, którzy często muszą zmagać się z konsekwencjami decyzji podejmowanych przez swoich przodków. Narracja w powieści jest pełna pasji i archaicznego języka, a malownicze i sugestywne opisy sprawiają, że ma się wrażenie bezpośredniego uczestnictwa w akcji. Polecam poznać tę powieść, a osobiście nie mogę się już doczekać kolejnych części z serii:)