Błogosławieni, święci, szczęśliwi

Za życia rzadko uważani za świętych. Zazwyczaj nie pasowali do kanonu. Radykalni, nieprzewidywalni, nie wiadomo było, co o nich myśleć. Arcyludzcy w swoich słabościach, pasji i uporze.

Piotr, gdyby żył kilka wieków później, byłby ekskomunikowany. Mikołaj rozdawał prezenty prostytutkom. Rita żyła rozdarta między dwiema rodzinami, których członkowie mordowali się nawzajem.

Błogosławieni - bo pozwolili Bogu działać. Święci - nie dlatego, że się tacy urodzili. Szczęśliwi - bo spotkali miłość, która zmieniła ich życie.

Nie stawiajmy im pomników, ale dostrzeżmy w nich ludzi z krwi i kości, którymi warto się zainspirować.

Informacje dodatkowe o Błogosławieni, święci, szczęśliwi:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2023-10-25
Kategoria: Duchowość, religia

Tagi: Religie i wierzenia

Kup książkę Błogosławieni, święci, szczęśliwi

Moc wolności
Grzegorz Ryś0
Okładka ksiązki - Moc wolności

Pan stworzył nas wolnymi - i dzięki temu zdolnymi do miłości Cudowność działania Boga w naszym życiu nie polega ,,jedynie" na tym, że czyni nas On wolnymi...

Jeden, święty, powszechny, apostolski. Spotkania z historią Kościoła (2022)
Grzegorz Ryś0
Okładka ksiązki - Jeden, święty, powszechny, apostolski. Spotkania z historią Kościoła (2022)

- W jaki sposób papież reagował na rzezie urządzane przez krzyżowców? - Jaka była reakcja duchownych na wprowadzenie celibatu? - Czego dzisiejszy Kościół...