Najwyższy czas, abyś stała się sobie prawdziwie bliska!
Po tę książkę sięga kobieta, która od jakiegoś czasu czuje, że w jej życiu coś jest nie tak. Choć teoretycznie wydaje się, że wszystko jest na swoim miejscu - dom, rodzina, praca, kot lub pies, codzienne obowiązki, znajomi i przyjaciele - to wciąż jednak tli się w niej poczucie braku.
W sercu tej kobiety kłębi się mnóstwo emocji, które w większym lub mniejszym stopniu mają okazję się uzewnętrznić. W głowie trwa nieustanny ruch, podobny do tego na krętych amerykańskich autostradach. Czasami prędkość i ilość przemyśleń jest tak duża, że rodzi poczucie przeciążenia. Wtedy ręce tej kobiety zaczynają drżeć z niepokoju, serce przyspiesza, oddech się spłyca, a z jej ust często wydobywa się krzyk - na dzieci, na partnera, kierowcę w samochodzie obok lub na samą siebie.
Ta wspaniała kobieta, która trzyma w ręku tę książkę, nie ma pojęcia o tym, jak powalająca jest jej wspaniałość. Ona w ogóle niewiele wie o prawdziwej sobie. Kompilacja różnych czynników doprowadziła ją do tego miejsca w życiu, w którym teoretycznie ma wszystko, ale w rzeczywistości nie ma tego najważniejszego - siebie.
Ta książka to zbiór drogowskazów, które pomogą ci zobaczyć siebie, uporządkować twoje myśli i zrozumieć własne uczucia.
Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2024-09-24
Kategoria: Poradniki
Lubię co jakiś czas sięgnąć po książkę typu poradnik o tematyce z zakresu psychologii. "Bliska sobie. Jak zostać swoją przyjaciółką" to lekka lektura skierowana do kobiet, podczas której możemy przeczytać o tym, że nie jesteśmy same w wielu naszych przekonaniach o sobie. Choć są one często niesprawiedliwe i krzywdzące, to i tak zaprzątają nasze myśli, sprawiając przykrość, umniejszając codzienne trudy, a niejednokrotnie także demotywując.
"za każdym trudnym zachowaniem czy to dorosłych, czy dzieci stoją niezaspokojone potrzeby"
"Bliska sobie" to książka dla kobiet, które mają czasem poczucie, że są ze wszystkim same, boją się wielu rzeczy, czują się beznadziejne, nie potrafią podejmować decyzji, nie umieją cieszyć się z tego, co posiadają i co osiągnęły, nie potrafią odpoczywać. Choć większa część tej książki nie przemówiła do mnie bezpośrednio, to i tak uważam, że warto było ją przeczytać. Zachęcam, by wybrać na lekturę czas, kiedy nikt nam nie przeszkadza, a to dlatego, że jedynie wtedy będziemy miały okazję zastanowić się nad treścią, odnaleźć analogiczne sytuacje z naszego życia i przemyśleć, co możemy zrobić dla siebie, by poczuć się lepiej.
Dużym plusem jest prosty język oraz częste odwoływanie się autorki do własnych doświadczeń i przemyśleń, a także praktyki dydaktycznej. Jeden z przykładów, który szczególnie utkwił mi w pamięci dotyczył odniesienia do sytuacji z kamykiem w bucie. Znakomicie obrazuje on możliwości dotyczące rozwiązań i wprowadzania zmian w życie. Ten fragment sprawił, że zatrzymałam się dłuższą na chwilę i podejrzewam, iż będę do niego jeszcze wracała...
Dla osób chcących zgłębić poruszoną tematykę autorka zaproponowała inne książki, które jej samej pomogły odnaleźć siebie. Dodam, że Aleksandra Sileńska jest psychologiem, socjologiem, psychoterapeutką, a także autorką bloga Mama Terapeutka oraz publikacji "Zaopiekowana mama. Jak odnaleźć siebie w macierzyństwie".
"A co TY o tym myślisz?
Czego teraz potrzebujesz?
Co może dać ci spokój w tej sytuacji?"
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.
Chcę przeczytać, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, 52 książki 2025,
"Bliska sobie. Jak zostać swoją przyjaciółką", to rewelacyjny zbiór wiedzy przekazywanej przez kobietę innym kobietom. Chociaż i niejeden mężczyzna mógłby coś wyciągnąć dobrego z tej książki. Niemal każda kobieta czuje się czasem niedoceniana, beznadziejna, czuje się samotna i zła... A jednak wcale nie musi tak być. Ja bardzo żałuję, że wiele lat temu nie miałam możliwości przeczytać takiego poradnika. Teraz potrafię sama uporządkować swoje myśli, opanować emocje i pochwalić samą siebie. Cóż, lata praktyki..., lecz z ogromną przyjemnością przeczytałam wskazówki Pani Aleksandry Sileńskiej i poradnik ten przekażę dalej, młodszym kobietom z mojej rodziny. Niech się uczą, jak być bliską sobie!
Ja mogę powtórzyć za autorką:
"Dziś mogę powiedzieć z pełnym przekonaniem, że jestem bliska sobie.
Jestem bliska swoim uczuciom. Widzę je, nazywam, zatrzymuję się, kiedy przychodzą, i próbuje odczytać wiadomość, którą ze sobą niosą."
Ta książka tak bardzo poruszyła moje poczucie bliskości samej siebie. Przypomniałam sobie jednak, jak kiedyś nie potrafiłam sobie poradzić niemal ze wszystkim. A może po prostu starałam się zbyt bardzo radzić sobie sama? Chcieć być najlepszą mamą, żoną, dobrze gotować, być świetną w pracy i we wszystkich codziennych obowiązkach..., a tak się po prostu nie da. Trzeba umieć poprosić bliskie osoby o pomoc, trzeba zadbać o siebie samą, zrozumieć i pokochać bezwarunkowo. Zaakceptować siebie taką jaką się jest, bez surowej oceny, nie wszystko musi być idealne, każda z nas jest zresztą inna. Trzeba spróbować odkryć prawdziwe swoje wnętrze, swoje - ja i zadbać o siebie.
Autorka w tej książce nie wymyśla problemów, ale odnosi się do swojego życia, wyjaśnia jak pokochać siebie, a zadając nam różne pytania pomaga osiągnąć ten cel.
W każdej z nas kłębią się różne emocje, i te dobre i te złe. Wiem, bo sama zmagam się z wieloma przeciwnościami losu, ale potrafię teraz sama sobie poradzić. Dlatego zachęcam do lektury tej książki, bo jest naprawdę wartościowa i zdecydowanie pomocna.
"Mam takie spostrzeżenie, że żyjemy w czasach, w których koncentrujemy się na tym, by uczyć się radzenia sobie z nieprzyjemnymi emocjami, a kompletnie nie skupiamy się na... radzeniu sobie z radością."
Autorka ułożyła również Skarbiec wspierających przekonań, które można powtarzać jak mantrę i wyjdzie nam na dobre. Ja kilka z nich wypisałam sobie i mam pod ręką...
Czytajcie, poczujecie się zdecydowanie lepiej, a to jest ważne nie tylko dla zdrowia.
Dziękuję Pani Edycie z Wydawnictwa RM za możliwość zajrzenia w głąb siebie.