BIM w praktyce. Standardy. Wdrożenie. Case Study

Doświadczenie zawodowe autorów, ich doskonała znajomość literatury zagadnień BIM, świetnie dobrane przykłady pomagają w przekazie szczególnie ważnych i trudnych pojęć oraz takich, które mogą stanowić szczególny problem w procesie inwestycyjnym.

z rec. dr inż. Janusza Bohatkiewicza

BIM to najgorętszy temat światowego budownictwa ostatnich lat. Ta nowoczesna, zyskująca w wielu krajach popularność metodologia realizowania inwestycji budowlanej, pozwala budować efektywniej i w sposób bardziej ekologiczny. Jak słusznie zauważyli autorzy - BIM, to realna budowa obiektu tyle, że w świecie wirtualnym, gdzie praktycznie zanim go wybudujemy można już znaleźć wiele kolizji i problemów, zaplanować i oszacować wartość budowy i eksploatacji, ograniczyć niekorzystny wpływ na środowisko, a nawet dostrzec potencjalne katastrofy. BIM to również zmiana relacji inwestor-projektant-wykonawca, czyli nowy wymiar współpracy wszystkich stron zaangażowanych w realizację inwestycji budowlanej.

Książka ma charakter przystępnego poradnika skierowanego do osób praktycznie funkcjonujących w środowisku BIM. Wytyczne opisane w książce są autorską adaptacją do warunków polskich standardów zagranicznych, wraz obszernym komentarzem i case study głównych problemów, na które w praktyce napotyka się we wdrożeniu BIM.

Pozycja ta jest skierowana do wszystkich uczestników procesu budowlanego - projektantów, wykonawców oraz inwestorów, w tym należących do sektora publicznego. Jej celem jest dostarczenie podstawowych informacji o BIM, które umożliwią uruchomienie inwestycji zgodnie z tą metodologią, z uwzględnieniem obowiązujących w Polsce regulacji prawnych.

Dowiedz się:

czy polskie prawo zamówień publicznych pozwala na wymaganie stosowania BIM-u, jakie są etapy i procesy związane z realizacją inwestycji zgodnie z BIM, na przykładzie standardów zagranicznych, jakie są zalety stosowania BIM podczas eksploatacji majątku trwałego, jak używać BIM w projektach infrastruktur.

Informacje dodatkowe o BIM w praktyce. Standardy. Wdrożenie. Case Study:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN