Kolejny tom serii BBPO, który kontynuuje rozpoczętą w poprzednim albumie sagę zwaną Plagą żab. Biuro Badań Paranormalnych i Obrony to agencja rządowa zajmująca się zjawiskami nadnaturalnymi. Niegdyś działał w niej Hellboy, a obecnie najważniejszymi agentami są wodna istota Abe Sapien, pirokinetyczka Liz Sherman czy duch niemieckiego medium Johanna Krausa. Trwa walka BBPO z szybko rozprzestrzeniającym się kultem żab. Agenci Biura osiągają pewne sukcesy, jednak prawdziwe zagrożenie rodem z najgorszych koszmarów dopiero przed nimi. W tym tomie opowieści wnikniemy też głębiej w pochodzenie Abe’a Sapiena, poznamy ożywionego komandosa Bena Daimio i zobaczymy, do czego może doprowadzić żądza władzy pewnego przedsiębiorcy.
Twórcą pomysłu i współautorem scenariuszy do tego tomu jest sławny Mike Mignola, autor serii Hellboy. Rysunki są dziełem kilku grafików, przede wszystkim Guya Davisa, znanego z takich cykli jak The Marquis czy Sandman Mystery Theatre.
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2018-06-20
Kategoria: Komiksy
Tłumaczenie: Jacek Dewnowski
Przeczytane:2018-07-12, Ocena: 5, Przeczytałem,
RÓWNIE DOBRE, JAK HELLBOY
Kiedy w pewnym momencie, a było to w okolicach roku 2001, stało się jasne, że ścieżki Hellboya i BBPO muszą się rozejść, Mike Migonola postanowił zacząć rozkładać swoje opowieści zarówno na Piekielnego Chłopca, jak i Biuro Badań Paranormalnych i Obrony. W końcu od samego początku chciał pisać serię o przygodach grupy dziwacznych bohaterów, jednak jego komiksy zdominowała tytułowa postać, resztę spychając na margines. Kiedy jednak wraz z opowieścią "Czerw zdobywca" doszło do rozłamu, autor zyskał szansę realizacji swoich pierwotnych planów. I trzeba przyznać, że doskonale ją wykorzystał, tworząc opowieść równie dobrą co "Hellboy" i doskonale uzupełniającą jego przygody.
Wodna istota Abe Spien, władająca ogniem Liz Sherman, duch niemieckiego medium, humunkulus Roger i specjalistka od okultyzmu. To właśnie oni tworzą BBPO - Biuro Badań Paranormalnych i Obrony, specjalną drużynę zajmującą się niewyjaśnionymi, ponadnaturalnymi sprawami, często mogącymi zagrażać całemu światu. Jedną z nich jest plaga żab, inwazja podobnych do tytułowych płazów stworów, z którymi Hellboy mierzył się w "Nasieniu zniszczenia". Agenci Biura odnoszą co prawda zwycięstwa, ale wróg wydaje się z każdą chwilą rosnąć w siłę. Tymczasem Abe udaje się w podróż, która ma udzielić mu odpowiedzi na kilka pytań z jego przeszłości. Jednocześnie jednak pojawia się kolejna zagadka do rozwikłania – w jednej z kostnic do życia powraca trup. Jakim cudem? I co to ze sobą niesie?
Całość recenzji na moim blogu: http://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/07/bbpo-plaga-zab-2-mike-mignola-john.html