Bankowość. Zagadnienia podstawowe

Celem podręcznika jest przedstawienie podstawowych zasad funkcjonowania systemu bankowego, w tym szczególnie działania banku jako przedsiębiorstwa. W czterech częściach omówione są kolejno:

System bankowy, jego relacje z otoczeniem, elementy określające warunki działania banków, w tym polityka pieniężna banku centralnego i sieć bezpieczeństwa finansowego. Operacje bankowe krajowe i zagraniczne, operacje o charakterze inwestycyjnym i hipotecznym, bankowość elektroniczna, instrumenty pochodne i sekurytyzacja. Zarządzanie bankiem * cele, strategie, polityka, kapitał własny, analiza i ocena kondycji banku, fuzje i przejęcia, marketing. Zarządzanie ryzykiem (płynności, kredytowym, stopy procentowej, walutowym i operacyjnym), metody kwantyfikacji poszczególnych rodzajów ryzyka i sposoby jego ograniczania.

W nowym wydaniu wprowadzono istotne zmiany uwzględniające zjawiska, które pojawiły się w związku z wdrażaniem nowych regulacji, w tym zwłaszcza rozwiązań Bazylei II, a także trwającym jeszcze kryzysem finansowym.

Podręcznik odpowiada programom wykładu bankowości na studiach licencjackich. Ze względu na szeroki przegląd problematyki związanej z bankowością jako nauką o przedsiębiorstwie bankowym i jego otoczeniu polecamy go również studentom na poziomie magisterskim oraz praktykom bankowym.

Informacje dodatkowe o Bankowość. Zagadnienia podstawowe:

Data wydania: 2006 (data przybliżona)
Kategoria: Ekonomia

Kup książkę Bankowość. Zagadnienia podstawowe