Wielu rodziców i opiekunów dzieci ze spektrum autyzmu czasem chciałoby poznać ,,magiczny przepis" na zabawy i aktywności, który:

sprawiłby, że dziecko ze spektrum naprawdę będzie zaciekawione zajęciami i chętnie weźmie w nich udział rozwijałby interakcyjną koncentrację uwagi dziecka i wspierał kształtowanie jego umiejętności społecznych.

Jest na to sposób! Książka Autyzm? Abrakadabra! zawiera ponad 180 pomysłów na aktywności nawiązujące do najczęstszych szczególnychzainteresowań osób z autyzmem. W zabawach może uczestniczyć cała rodzina, co pozytywnie wpływa na relacje między wszystkimi jej członkami i pozwala wszechstronnie rozwijać umiejętności społeczne dziecka. Kate Wilde pokazuje, jak wykorzystać siedem magicznych składników zabawy i kreatywnie wprowadzić tematykę fascynującą dziecko, niezależnie od tego, czy do jego pasji należą pociągi, samoloty lub sprzęt AGD, czy też najbardziej ciekawią je zwierzęta, ludzkie ciało, owady albo bohaterowie filmów i seriali. Autorka opisuje, jak zastosować pięć przekonań potrzebnych, by nadać ćwiczeniom odpowiednią moc, pojąć, jak ważne jest rozpoczęcie i zakończenie zabawy w odpowiednim momencie, a także właściwie odczytać sygnały płynące z zachowania dziecka.

Informacje dodatkowe o Autyzm? Abrakadabra!. Siedem magicznych składników zabawy, które pomogą twojemu dziecku rozwinąć interakcyjną koncentrację uwagi:

Wydawnictwo: Harmonia
Data wydania: 2024-08-13
Kategoria: Pedagogika
Tytuł oryginału: Autism Abracadabra

Kup książkę Autyzm? Abrakadabra!. Siedem magicznych składników zabawy, które pomogą twojemu dziecku rozwinąć interakcyjną koncentrację uwagi

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;