AutoCAD 2002 i 2004. Tworzenie makr w VBA

Spraw, aby AutoCAD zrobił więcej, niż kiedykolwiek uważałeś za możliwe! Zautomatyzuj najbardziej złożone zadania konstrukcyjne Zintegruj dane rysunkowe z innymi systemami przedsiębiorstwa, bazami danych oraz Internetem Steruj obszarem rysunku, rzutniami oraz wydrukiem Zbuduj krok po kroku kompletną aplikację bazy danych dla AutoCAD-aAutoCAD 2002 jest nie tylko najpopularniejszym na świecie narzędziem do projektowania i kreślenia: to także potężna, programowalna platforma służąca do automatyzacji złożonych zadań projektowych integrująca dane projektowe z firmowymi systemami informatycznymi i pozwalająca rozwiązać wiele problemów technicznych i biznesowych. Kluczem do tych możliwości jest język Visual Basic for Applications. Z kolei klucz do programowania za pomocą tego języka trzymasz właśnie w swoich rękach, jest nim książka "AutoCAD 2002. Tworzenie makr w VBA"Jej autorowi, jak nikomu innemu, udało się powiązać kluczowe narzędzia AutoCAD-a z możliwościami języka VBA. Ukazując współdziałanie AutoCAD-a i VBA w warunkach rzeczywistej pracy pomagają czytelnikowi tworzyć praktyczne aplikacje. W kolejnych etapach czytelnik: Przejmie kontrolę nad AutoCAD-em: opanuje podstawy automatyzacji, COM oraz programowanie zorientowane obiektowo Zacznie swobodnie poruszać się po interaktywnym środowisku projektowania VBA dla AutoCAD-a Wniknie w budowę pliku DXF, aby lepiej zrozumieć strukturę bazy danych rysunku AutoCAD-a Opanuje model obiektu AutoCAD-a: dokumenty, interfejs użytkownika, zarządzanie plikami, zbiory, obiekty i inne elementy Zautomatyzuje obiekty graficzne 2D i 3D, zewnętrzne odniesienia, elementy, bryły, wymiary oraz zdarzenia Zastosuje język VBA do sterowania obszarem papieru, rzutniami oraz wydrukiem Poszerzy możliwości AutoCAD-a o komunikację z innymi aplikacjami Pogłębisz swoje umiejętności śledząc powstawanie kompletnej aplikacji, integrującej rysunek AutoCAD-a z bazą danych Microsoft Access za pomocą technologii DAO (Data Access Objects) Microsoftu. Książka "AutoCAD 2002. Tworzenie makr w VBA" zawiera również zwięzłe opisy zmiennych systemowych i wyliczeniowych AutoCAD-a, dziedziczenia obiektów oraz elementów graficznych. Jeśli jesteś gotów okiełznać całą moc zawartą w AutoCAD-zie 2002, jest to książka której szukałeś!O autorzeJeffrey E. Clark jest menadżerem projektów w amerykańskiej firmie zajmującej się integracją systemów i doradztwem, specjalizującej się w zarządzaniu budynkami. Zajmuje się on na co dzień tworzeniem aplikacji w Visual Basicu, mających pomóc w tworzeniu i zarządzaniu bazami danych związanych z budynkami. Jeffrey E. Clark używa AutoCAD-a w swojej pracy od 15 lat, stworzył kilka komercyjnych aplikacji tego systemu. Jego prace publikowane były w wielu wydawnictwach: od Caddalyst i Facilities Design & Management do PC Magazine.

Informacje dodatkowe o AutoCAD 2002 i 2004. Tworzenie makr w VBA:

Wydawnictwo: Helion