Architekci natury

Ta książka sprawi, że na zwykłe mrowisko spojrzysz jak na najwspanialsze dzieło sztuki.
Czy wiesz, że Wielki Mur Chiński to nie jedyny obiekt widziany z kosmosu? Drugim jest Wielka Rafa Koralowa, wzniesiona przez biliony małych koralowców.
Okazuje się, że zwierzęta też kopią, murują, sklejają, zszywają i splatają. Bez użycia jakichkolwiek narzędzi tworzą niesamowite budowle: kawalerki, napowietrzne pałace, podziemne metropolie, potężne drapacze chmur, więzienia, kampery.
To nie wszystko… Tworzą też meble. Orangutany budują w koronach drzew niebywale wytrzymałe łóżka, które są w stanie utrzymać te prawie 100 -kilogramowe ssaki. I robią to prawie codziennie.
Zwierzęta budowniczowie są inspiracją dla wielu pokoleń architektów. Nawet klimatyzacja nowoczesnych wieżowców wzorowana jest na pomyśle wykorzystywanym w wieżach afrykańskiego termita.

Książki Dr Mario Ludwiga, niemieckiego przyrodnika celebryty czyta się tak dobrze, jak słucha głosu Krystyny Czubówny.

Informacje dodatkowe o Architekci natury:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2018-04-04
Kategoria: Literatura faktu, reportaż

Kup książkę Architekci natury

Architekci natury - opinie o książce

Avatar użytkownika - Regalia
Regalia
Przeczytane:2019-10-20, Ocena: 2, Przeczytałam, 12 książek 2019,

Spodziewałam się bardziej "rozwiązań konstrukcyjnych", a czytam o rozmnażaniu, postnej potrawce z ogona bobra i innych duperelach.

Rok szarańczy
Terry Hayes