Apokryfy syryjskie

Książka zawiera trzy utwory: \"Historię i przysłowia Achikara\", \"Grotę Skarbów\" oraz \"Apokalipsę Pseudo-Metodego\"; wszystkie trzy przełożone z języka syryjskiego (a w wypadku Achikara również aramejskiego i staro-cerkiewno-słowiańskiego), co jest warte podkreślenia, ponieważ jest bardzo niewiele utworów syryjskich przełożonych na język polski.\r\nPopularna na całym starożytnym Wschodzie \"Historia i przysłowia Achikara\" jest utworem bardzo ważnym dla poznania literatury mądrościowej starożytnego Wschodu, a szczególnie Starego Testamentu, stąd też poznanie wersji aramejskiej, syryjskiej i staro-cerkiewno-słowiańskiej ubogaca naszą znajomość starożytnego chrześcijaństwa, także w wydaniu starosłowiańskim.\r\nDwa następne utwory \"Grota Skarbów\" i \"Apokalipsa Pseudo-Metodego\", mimo dużych różnic, choćby rodzaju literackiego, są utworami dość ściśle z sobą związanymi. Obydwa stoją na granicy apokryfów Starego i Nowego Testamentu, jako że traktują materiał starotestamentowy i neotestamentowy razem, starotestamentowy zaś traktują na sposób chrześcijański. I w końcu obydwa te utwory powstały, w swojej ostatecznej wersji, mniej więcej w tym samym czasie, w VII wieku i w tym samym regionie - w północnej Syrii.

Informacje dodatkowe o Apokryfy syryjskie:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: b.d
Kategoria: Duchowość, religia
ISBN: 978-83-7505-509-2

Kup książkę Apokryfy syryjskie

Apokryfy syryjskie - opinie o książce

Avatar użytkownika - Inka
Inka