Poznaj ciąg dalszy pięknej opowieści o miłości, która uskrzydla
Podobno trzepot skrzydeł motyla w Ohio może po trzech dniach wywołać burzę piaskową w Teksasie. Jest to tak zwany efekt motyla. Występuje w przyrodzie. Czasem przejmuje też władzę nad ludzkim życiem.
Decyzje podjęte przez Caspra, a także jego działalność w Los Angeles i Seattle doprowadziły do tego, że po drugiej stronie Stanów Zjednoczonych, w Nowym Jorku, życie Diany i jej najbliższych jest zagrożone. Teraz Diana musi nie tylko walczyć o bezpieczeństwo swoje i syna, lecz również skutecznie ukrywać swoją prawdziwą tożsamość.
Na drugiej półkuli Daniel zmaga się z własnymi demonami. Czuje się bezsilny wobec niemożności przebywania z ukochaną i dzieckiem wtedy, gdy one najbardziej tego potrzebują. Ma świadomość, że nic nie zwróci im straconego czasu. Szuka więc drogi do odkupienia swoich win i stłumienia wyrzutów sumienia.
Książka dla czytelników powyżej osiemnastego roku życia.
Wydawnictwo: Editio
Data wydania: 2024-06-11
“Co jest gorsze ? Nieodwzajemniona miłość, toksyczny związek czy bycie na odległość z mężczyzną, który w razie jednego fałszywego kroku może stracić życie i nigdy więcej go nie zobaczę ani nawet nie dowiem się, kiedy i jak zginął ?”
Cóż, pytanie do łatwych nie należy, bo dla każdego człowieka, to właśnie ten dramat, którego on sam doświadcza, jest tym najgorszym. I zarówno Diana, jak i Daniel cierpią nie mogąc być po prostu razem, ciesząc się swoją miłością, bo jedno wydarzenie odebrało im poczucie bezpieczeństwa i ich rozdzieliło.
Teraz, w trzecim już tomie serii “Anioł łez”, bohaterowie wciąż ponoszą konsekwencje wydarzeń z części pierwszej. Daniel nadal żyje w ukryciu, z dala od swojej ukochanej, syna i przyjaciół. Pozostaje im czekanie na chwilę gdy będą mogli spokojnie zamieszkać razem bez ryzyka ataku gangu czy mafii, albo aresztowania.
W trzecim tomie widzimy jak bohaterowie układają sobie życie, oddzielnie ale wciąż o sobie myśląc.
Diana realizuje marzenie o karierze piosenkarki ale… Autorka pokazuje wyraźnie zalety ale także wady bycia gwiazdą, świat celebrytów i jak to wszystko wygląda od środka. Nie wiem jak Wy ale ja nie mam pojęcia jakie są układy np ze studiem nagraniowym, a tu nie wygląda to zbyt kolorowo. Diana staje się sławna wraz ze swoim zespołem ale choć rusza w trasę koncertową, choć promują swoją twórczość, to wbrew pozorom nie opływają w dostatkach i luksusach jak znane nam gwiazdy. Są pod kontrolą oraz presją. Jakby stresu tej dziewczynie brakowało…
Z kolei Daniel rozwija się w roli detektywa. Layla nie wiem czy w obawie, że ciągnięcie tych samych wątków zacznie się dłużyć i nudzić czytelnikom, wprowadza tu wręcz pewną dawkę kryminału i jesteśmy świadkami próby odkrycia przyczyny zaginięcia pewnej dziewczyny. Jak Daniel poradzi sobie z tą sprawą ?
Do romansu młodzieżowego, który pokochałam od pierwszego tomu, dostajemy także dawkę dramatu - wracamy do Spokane i tam właśnie Diana podejmie próbę wyciągnięcia na światło dzienne tego jak jej była rodzina zastępcza, traktuje brane pod swoją opiekę sieroty. Czy Crownsowie zostaną ukarani za to jak znęcają się nad dziećmi, które powinny być u nich szczęśliwe i bezpieczne, a jednak przeżywają piekło?
W tej części jest też więcej mafii niż w poprzednich. Już koniec drugiego tomu pozostawił w szoku i przerażeniu. Tu Raven dalej walczy o bezpieczeństwo przyjaciół i nie jest z tym sama. Jak rozwinie się jej relacja z Edmundem ?
Działo się dużo aczkolwiek na wiele pytań wciąż brakuje odpowiedzi. Chwilami czułam, że to wszystko jest nieco przeciągnięte. Był też moment gdy miałam wrażenie, że autorka skomplikuje wszystko wykorzystując przyjaźń Diany i Alexa, wystawiając miłość jej i Daniela na próbę. Ale może to by było zbyt oklepane, przewidywalne ? A uczucie jakie połączyło tych dwoje ewidentnie ma być tym, które przetrwa wszystko i nikt między nich się nie wciśnie.
Ciekawi mnie jakie plany ma Layla wobec Caspra i co nas jeszcze czeka w czwartym, zarazem już ostatnim tomie. Premiera za nami, ja jak zwykle jestem w tyle ale… Chociaż mam możliwość by zaraz poznać odpowiedzi na męczące mnie pytania.
A Wy już znacie tych bohaterów i ich historię ?
Warto sięgnąć po książki autorki, serdecznie polecam i dziękuję za egzemplarz do recenzji.
RECENZJA
„ANIOŁ ŁEZ. ROZPOSTARTE SKRZYDŁA”
CYKL: ANIOŁ ŁEZ (tom 3)
AUTOR: LAYLA WHELDON
Współpraca Barterowa —
WYDAWNICTWO: EDITIO RED
„Każda taka sytuacja mocno zaznaczała się w mojej pamięci. Każda stanowiła lekcję, by być jeszcze uważniejszą i mniej ufną. Każda przypominała, jak łatwo stracić życie”.
„ANIOŁ ŁEZ. ROZPOSTARTE SKRZYDŁA” to ciągu dalszy historii Daniela i Diany. Piękna opowieść o miłości, która uskrzydla i pokazuje, że dla niej można znieść wszystko. Ale również doskonale autorka pokazuje ciekawe relacje pomiędzy bohaterami ich, oddanie i poświęcenie.
Muszę stwierdzić, że książka wyjątkowo szybko wciąga, sam początek zaczyna się dość burzliwie, od próby morderstwa Diany. Intrygująca, wciągająca, historia miłosna, a w tle dobrze zarysowany wątek mafijny, pełna skrywanych tajemnic, całość dynamicznie poprowadzona z ciekawą akcją, niebanalnymi bohaterami opowieść, która zachwyciła mnie swoim środkiem. Zobaczymy, że prawdziwa miłość mimo ogromnej odległości, przeróżnych przeciwności losu i tęsknoty, staje się jeszcze trwalsza. Wątki, które znajdziemy w tej historii, to trudna przeszłość, tajemnice, naprawianie błędów młodości, związek na odległość, kariera muzyczna. Dostajemy również pikantniejsze wątki, które rozluźniają atmosferę tej historii, nadając kolorów tej książce.
Bardzo ciekawe były rozdziały dotyczące Raven, jej osoby i dziwnej, choć intrygującej relacji między nią a Edmundem. Oprócz tego dodają mocniejszego i delikatnie mrocznego klimatu, co powoduje dreszczyku emocji i adrenaliny.
Autorka idealnie nakreśliła i oddała emocje, dzięki czemu możemy idealnie wczuć się w atmosferę, poczuć wszystkie emocje, które targają bohaterami. Na kartkach tej historii czuć ból, tęsknotę, prawdziwą miłość.
Zakończenie książki pozostawia wiele domysłów i tego co zafunduje autorka nam w kolejnej części.
Autorka ma lekkie i przyjemnie pióro, które ubarwione jest ogromnymi emocjami, dzięki czemu książkę czyta się jednym tchem.
Książka napisana jest z perspektywy głównych bohaterów, Diany, Daniela i Raven, dzięki czemu możemy idealnie wczuć się w ich sytuację, przeżywane emocje, poznać uczucia, które w nich się kłębią. Poznamy ich jeszcze lepiej, zrozumiemy podejmowane przez nich decyzje.
Bohaterzy świetnie wykreowani, różnorodni
widać ich dużą przemianę, rozwijają się.
Będą musieli wiele poświęcić, aby przeżyć i być w końcu szczęśliwi. Relacje pomiędzy bohaterami są bardzo dobrze i realnie poprowadzona, wręcz namacalne.
Diana pilnuje swojej tożsamości, i uważa, by nikomu nic nie zdradzać, tym bardziej po zdradzie Caspra, wie, że musi się pilnować, by uchronić najbliższych. Bardzo tęskni za Danielem, ich wielomiesięczną rozłąką.
Daniel toczy nieustannie walkę z poczuciem winy i żalu, gdyby nie jego złe decyzje, które podjął, ich mogło potoczyć się w całkiem inny sposób i nie musieli się ukrywać i obawiać się o swoje życie. Coraz częściej wpadał w czarny dół, uwieziony w spirali negatywnych uczuć, ale walczył, aby nie spaść w przepaść. Dlatego skupia się i oddaje się całkowicie swojej pracy i nauce na studiach. Tęskni za Dianą i synkiem, a chwile ukradzione tylko dla siebie, bywają rzadkie, ponieważ nie chcą zbytnio ryzykować. Ale dokładnie zdają sobie sprawę, że straconego czasu nik im nie zwróci.
„Co jest gorsze? Nieodwzajemniona miłość, toksyczny związek czy bycie na odległość z mężczyzną, który w razie jednego fałszywego kroku może stracić życie i nigdy więcej go nie zobaczę ani nawet nie dowiem się, kiedy i jak zginą!?”
Diana i Daniel poświęcają bardzo wiele, a dzieląca ich odległość, rozrywa ich serca, ale wiedzą, że innego wyjścia nie mają. Diana i jej zespół Anioł Łez odnosi coraz większy sukces, zdobywają nagrodę Grammy i ruszają w trasę koncertową. Wytwórnia coraz więcej wymaga zaangażowania od Diany i mają mnóstwo oczekiwań ze strony zespołu.
Ale teraz musi uważać jeszcze bardziej, aby nik nie odkrył jej prawdziwej tożsamości.
Daniel ma swoje zobowiązania w Sydney i aby utrzymać swoją prawdziwą tożsamość w sekrecie, musi być wzorowym studentem i pracownikiem i dzięki temu bez problemu znajdź pracę w Nowym Jorku jako Callahan Morgan. Decyzje podjęte przez Caspra, sprowadzają zagrożenie na życie Diany i jej najbliższych.
Dużo ryzykują, ponieważ podjęte przez nich decyzje, ważą się teraz na ich życiu i doprowadziły ich do sytuacji, w jakiej się znaleźli. Jeźdźcy nie odpuszczają. Raven szuka sposobu, aby Jeźdźcy nie zagrażali Dianie. Życie co chwilę rzuca im kłody pod nogi i muszą zmierzyć się z tym co przygotował dla nich los.
-Czy Raven znajdzie sposób, by Diana była bezpieczna?
-Czy Diana i Daniel będą mogli wreszcie spokojnie żyć, bez obaw o swoje życie, czy to tylko daremne marzenia?
-Czy poradzą sobie z tęsknotą?
-Czy Diana wreszcie pogodzi się ze śmiercią rodziców?
Polecam.
Historia Diany i Daniela rozkochała mnie w sobie. Po pierwszym tomie nie mogłam spać. Nawet śniła mi się ta historia nocami, tak bardzo chciałam poznać ciąg dalszy. Poznałam i takim oto sposobem dziś przedstawiam Wam już trzeci tom. Do tej historii mam duży sentyment.
Pierwszy tom był jednym z pierwszych książek, kiedy przekształcałam Instagrama na bookstagrama. To był dla mnie bardzo wyjątkowy czas.
Dziś za to przedstawiam Wam właśnie ten trzeci, upragniony tom ,,Anioł łez. Rozpostarte skrzydła." Layli Wheldon. Przyjemnie było powrócić do swoich ulubionych bohaterów, z którymi dzieliło się wcześniej radość i smutki. Ten tom również dostarczył mi wiele emocji.
Historia Diany i Daniela w tej części przeszła troszkę na drugi plan. Dalej czekają na siebie, dalej ukrywają to, co ważne, aby nie ściągnąć na siebie kłopotów, próbuja żyć bez siebie, w zarazem robią wszystko, aby móc być razem. Mam nadzieję, że kolejny tom, w końcu ich połączy. Na pierwszy plan wysunęła się Raven. Jednak wcale mi to nie przeszkadzało, bo uwielbiałam tę bohaterkę i dalej uwielbiam.
Ta część jest bardziej komfortowa, porównując ją do poprzednich. Nie będziemy mieli przyspieszonego tętna. Autorka ukazała nam codzienność bohaterów. Niektórzy mogą być troszkę zawiedzeni. Ja, tak jak wspomniałam wcześniej, czekałam na powrót ulubionych bohaterów, więc o czym by autorka nie napisała, to i tak przyjemnie by mi się czytało. Takie spokojniejsze książki też bardzo lubię.
Mam jednak nadzieję, że czwarta część wbije mnie w fotel i będę usatysfakcjonowana zakończeniem, bo czekam w końcu na ten happy end.
Livia Innocenti przekonała się na własnej skórze, jak przewrotny potrafi być los. Po wielu trudnych przeżyciach dziewczyna powoli rozpoczyna nowe...
Kontynuacja pięknej opowieści o miłości, która uskrzydla Każda podjęta decyzja jest niczym kamyk rzucony w sam środek spokojnego jeziora. Drobne fale...
Przeczytane:2024-10-16, Ocena: 6, Przeczytałam,
Tytuł: Anioł Łez. Rozpostarte skrzydła.
Tom III.
Autor: Layla Wheldon
Wydawnictwo Editio Red
Data premiery: 11.06.2024r.
Książka pochodzi z mojej prywatnej biblioteczki.
Opis książki:
Poznaj ciąg dalszy pięknej opowieści o miłości, która uskrzydla
Książka dla czytelników powyżej osiemnastego roku życia.
"Nic mu nie umyka, pomyślałam z cieniem rozbawienia.
Nie wstydziłam się swoich myśli ani pragnień, o nie. Po prostu tak rzadko bywałam w jego towarzystwie, że moja odporność na jego słowa, dotyk i spojrzenia spadła niemal do zera."
Trzeci tom walki o miłość.
Jesteśmy świadkami jak bohaterowie układają swoje życie, żyjąc oddzielnie na dwóch różnych półkulach ziemskich, ale ich uczucie, wcale nie jest mniejsze. Mimo odległości wciąż powracają do siebie, chociażby w myślach.
Daniel, żyjąc w Sydney z wyrzutami sumienia, stara się pogodzić życie z pracą, stażem i uczulenią choć jego myśli ciągle są przy Dianie w Nowym Jorku.
Diana wraz z zespołem szykuje się do trasy koncertowej.
W Spoken zaś Raven wciąż realizuje swój plan.
Jak potoczą się losy bohaterów?
Czy ich życiu nadal zagraża niebezpieczeństwo?
Wspaniała historia, pełna emocji i intryg.
Autorka zostawia nas z wieloma pytaniami, na które mam nadzieję znajdziemy odpowiedź w kolejnym tomie.
Gorąco polecam.
#książkoweimpresje #ewelabook #polskiebookstagramy #bookstagrampl