Anglik Stalina. Szpiegowska historia wszech czasów

Guy Burgess - głównodowodzący ,,siatki z Cambridge", najgroźniejszej grupy agenturalnej ZSRR w Anglii w XX stuleciu. Po raz pierwszy jego biografia ukazuje się w języku polskim.

Wyrafinowany angielski dżentelmen, członek klubów, sybaryta, uwielbiany w najwyższym towarzystwie. Jednocześnie niechluj, nałogowy pijak i homoseksualista. Bywalec salonów i najpodlejszych paryskich burdeli dla pederastów. Znajomy Churchilla, przyjaciel wielu polityków, typowany na stanowisko ministerialne. Barwna, porywająca i po dziś dzień niebywale kontrowersyjna postać. Bohater licznych książek, filmów i sztuk teatralnych. Jedna z ikon brytyjskiej kultury popularnej.

Zarazem jednak zaprzedany Moskwie szpieg, przekazujący GRU najtajniejsze brytyjskie tajemnice państwowe. To dzięki jego raportom Stalin zdecydował się w 1939 roku podpisać układ z Hitlerem. Jego doniesienia zadecydowały o poczynaniach Moskwy w powojennym ONZ oraz o jej polityce wobec planu Marshalla; on udostępniał Rosjanom amerykańsko-brytyjskie tajemnice atomowe. To jego działania doprowadziły do sytuacji, w której Rosjanie z góry znali zamiary brytyjskiego wywiadu i kontrwywiadu.

Salonowy marksista obnoszący podczas demonstracji organizowanych przez komunistów swój krawat absolwentów ekskluzywnej szkoły w Eton. Agent, a jednocześnie werbownik szpiegów. Zmarł zgorzkniały w ZSRR, żyjąc od 1951 roku na łaskawym chlebie GRU.

Informacje dodatkowe o Anglik Stalina. Szpiegowska historia wszech czasów:

Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2017-10-25
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Anglik Stalina. Szpiegowska historia wszech czasów

Anglik Stalina. Szpiegowska historia wszech czasów - opinie o książce

Zły Samarytanin