Anatomia miłości i zdrady. Co nauka mówi o namiętnościach człowieka

Czy nasze mózgi są monogamiczne czy poligamiczne? Co wywołuje zazdrość u mężczyzn, a co u kobiet? Czy to prawda, że najtrudniejszy w związku jest trzeci rok?

Robin Dunbar, antropolog i psycholog ewolucyjny, w swoim kolejnym bestsellerze przygląda się fenomenom zakochania, miłości i zdrady. Posługując się wynikami najnowszych badań naukowych, mierzy się z wszystkimi znanymi i nieznanymi aspektami relacji romantycznych. Dunbar to doświadczony naukowiec, który zręcznie łączy ze sobą wciągającą narrację i rzetelne relacje z frontu badań nad naszym życiem emocjonalnym i społecznym.

Dunbar wytrąca z równowagi i zmusza do przyjrzenia się sobie samemu na nowo - Observer

Wciągający wgląd w naturę miłości romantycznej - Independent

Robin Dunbar wydobywa na światło dzienne niezwykłe czynniki, które sprawiają, że się zakochujemy - Sunday Times Must Reads

Robin Dunbar jest brytyjskim antropologiem i profesorem psychologii ewolucyjnej Uniwersytetu w Oxfordzie. Słynie z teorii dotyczącej maksymalnej ilości stabilnych relacji międzyludzkich jeden osoby, czyli tzw. liczby Dunbara. Autor m.in. książek Nowa historia ewolucji człowieka (CCPress 2013) i Człowiek. Biografia (CCPress 2015).

Informacje dodatkowe o Anatomia miłości i zdrady. Co nauka mówi o namiętnościach człowieka:

Wydawnictwo: Copernicus Center Press
Data wydania: 2016-09-29
Kategoria: Socjologia, filozofia

Kup książkę Anatomia miłości i zdrady. Co nauka mówi o namiętnościach człowieka

Anatomia miłości i zdrady. Co nauka mówi o namiętnościach człowieka - opinie o książce

Religijni. Jak ewolucja wierzeń wpływa na historię i kulturę człowieka
Robin Dunbar0
Okładka ksiązki - Religijni. Jak ewolucja wierzeń wpływa na historię i kulturę człowieka

Nie ma żadnej kultury, która nie posiadałaby jakiejś formy religii. Religie różnią się pod względem formy, stylu czy rozmiarów, od małych, liczących kilkaset...

Ilu przyjaciół potrzebuje człowiek. Liczba Dunbara i inne wybryki ewolucji
Robin Dunbar 0
Okładka ksiązki - Ilu przyjaciół potrzebuje człowiek. Liczba Dunbara i inne wybryki ewolucji

Książka wybitnego antropologa, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Robin Dunbar zabiera nas w podróż w świat ewolucji, naukowych odkryć...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska