Pierwsza w Polsce książka z przepisami do Air Fryera.
Sto autorskich pomysłów na wyjątkowe i łatwe do przygotowania dania znanego dziennikarza kulinarnego Pawła Lorocha, opatrzonych pięknymi zdjęciami, zabawnymi anegdotami i grafikami autora. Niepowtarzalne poczucie humoru, pasja gotowania wyniesiona do rangi sztuki. Nie tylko mięsa...
Wydawnictwo: Harde
Data wydania: 2024-10-23
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 304
Air - zdrowo, szybko, smacznie!
Na samym wstępie muszę zaznaczyć, że całkowicie zgadzam się z Autorem, że polska nazwa dla Air Fryer, czyli frytkownica beztłuszczowa brzmi po prostu okropnie. Nie dość, że mało apetycznie i przekonująco, to jeszcze kojarzy się tylko z jednym daniem, a właściwie dodatkiem. To mylące i krzywdzące, ponieważ w tym małym piecu można wyczarować istne cuda i zapomnieć o piekarniku. Potrawy z Air są zdrowsze, bo z minimalną ilością tłuszczu. Robią się szybciej, przez co zaoszczędza się czas w kuchni, daje też pewne oszczędności, jeśli chodzi o prąd. Udka z tej magicznej maszyny są cudownie kruche i soczyste ze skórką, która rozpływa się w ustach i zrobione w 40 min, a nie przez półtorej godziny. Jestem zachwycona tym wynalazkiem i dlatego skusiłam się na książkę dziennikarza i popularyzatora domowej sztuki kulinarnej Pawła Lorocha, który również pozwolił sprzętowi zamieszkać w swojej kuchni.
Publikacja nie tylko przekazuje sporą wiedzę jak należycie obchodzić się ze sprzętem, by potrawy zachowały wszelkie swoje smakowe i zdrowotne walory, ale również jak można się dobrze bawić podczas przyrządzania posiłków. Są zabawne anegdoty, dowcipne ilustracje, zdjęcia, od których rośnie apetyt. Przepisów kulinarnych jest bez liku podzielonych na działy:
1. Piekarnictwo (np. ciasta na pizzę, chleby, bułeczki)
2. Cukierenka (np. serniki, drożdżówki, kokosanki)
3. Dział mięsny (np. kotleciki, sznycelki, burgery)
4. Chętki i kaprysy (np. szaszłyki, tarty, zapiekanki)
Są więc zarówno przepisy na dania wytrawne, jak i słodkie, mięsne lub warzywne, tradycyjne i z innych regionów świata. Myślę, że każdy znajdzie przepis, który zechce wypróbować.
Bez względu na wszelkie okoliczności jedzenie może i powinno być pyszne. Nawet najprostsze kompozycje mogą stać się spektakularnym daniem przywołującym...
Przeczytane:2024-11-17,
Co uwielbiacie robić w wolnym czasie? Ja oprócz czytania książek uwielbiam eksperymentować w kuchni. A jeśli jeszcze eksperymentuje wykorzystując nowe książki to jest to dla mnie połączenie idealne. Dzięki wydawnictwu Harde miałam taką możliwość, bo otrzymałam od nich świetną książkę Pawła Lorocha pod tytułem "Air Fryjer dla początkujących". Autor książki to znany dziennikarz kulinarny, który w zabawny sposób przedstawia nam swoją miłość do Air Fryjera. Mamy tutaj 100 autorskich przepisów, świetne zdjęcia i czaderskie historyjki rysunkowe. Tą książkę zarówno świetnie się ogląda jak i czyta, bo to nie są zwykłe przepisy. Wszędzie wpleciony jest humor autora. Ja wybierając pierwszy przepis do przetestowania bawiłam się przy niej wyśmienicie. Chodziły za mną ostatnio cynamonki i właśnie je wypróbowałam z książki autora. Super opisany etap przygotowań i efekt finalny pyszny. Polecam Wam gorąco tą książkę. Ubawicie się przy niej i pysznie zjecie.