17 goździków

Skrupulatnie udokumentowana, oparta na wnikliwych badaniach historycznych opowieść o sekretnych powiązaniach pomiędzy Franklinem D. Rooseveltem, Winstonem Churchillem, Księciem Windsoru i Adolfem Hitlerem przed II wojną światową, w trakcie jej trwania i już po jej zakończeniu.

Andrew Morton opowiada historię lekkomyślnego Edwarda VIII, późniejszego Księcia Windsoru, jego amerykańskiej żony, rozwódki Wallis Simpson, dziwacznej nazistowskiej intrygi z czasu wojny, mającej na celu zrobienie go marionetkowym królem po wkroczeniu Niemców do Wielkiej Brytanii, oraz o staraniach Churchilla, Eisenhowera i króla Jerzego VI żeby zatuszować związki księcia z wodzem Rzeszy.

Morton odsłania kulisy tuszowania niewiarygodnego skandalu, jakim był romans członka brytyjskiej rodziny królewskiej z ideologią nazistowską, publikując nieznane  do tej pory dokumenty FBI, fotografie i inne materiały z niemieckich, rosyjskich i brytyjskich archiwów, a także osobistą korespondencję Churchilla, Eisenhowera i Windsorów.

17 GOŹDZIKÓW to wspaniały dramat historyczny, pełen przygód, intryg, zdumiewających odkryć, napisany przez prawdziwego mistrza w gatunku biografii.

Andrew Morton, z wykształcenia historyk, z zawodu dziennikarz, specjalizuje się w biografiach brytyjskiej rodziny królewskiej (Diana. Moja historia), gwiazd i celebrytów.

Informacje dodatkowe o 17 goździków:

17 goździków - opinie o książce

Królowa
Andrew Morton0
Okładka ksiązki - Królowa

Kompletna biografia Elżbiety II, napisana przez najbardziej znanego na świecie królewskiego biografa Po śmierci królowej we wrześniu 2022 roku tłumy...

Tom Cruise. Nieautoryzowana biografia
Andrew Morton0
Okładka ksiązki - Tom Cruise. Nieautoryzowana biografia

SPRZEDAŻ OD 21-01-2008! Andrew Morton jest najsłynniejszym biografem i autorytetem w dziedzinie współczesnych sław, autorem najbardziej skandalicznych...

Kyle
T.M. Piro