Forum

Wątek - Grupa wsparcia - 52 książki
← powrót

Kto Post
just_monca
2013-02-14 17:49:36

Tematy jak tematy.. są o książkach i chyba to się liczy, prawda? A poza tym.. ja czytam tak dużo i tak szybko, że nie będę tu opisywać każdej książki, bo to równie dobrze można sprawdzić w biblioteczce.
alison2
2013-02-15 10:01:53

Mnie tam temat się podoba ;-p A bardziej w temacie, wczoraj skończyłam lekturę Shirley. Klasyka, naprawdę przyjemna, jeśli lubi się ten styl :-)
Sylwia-T
2013-02-16 22:57:15

Co prawda wsparcia sama nie potrzebuję, chłonę książki jak powietrze, ale chętnie wesprę potrzebujących - czytajcie dziewczyny (i chłopaki), karmcie swoje dusze też :) Ja właśnie biorę się za klasykę - "Mistrz i Małgorzata" i realizuję jednocześnie noworoczne postanowienie: przeczytam wreszcie te wspaniałe, ponadczasowe dzieła, które gdzieś mnie w przeszłości ominęły :)
agnik66
2013-02-17 17:56:44

26 książka za mną. Przeczytałam więcej, ale nie nadążam z pisaniem opinii.
Mimozami
2013-02-17 20:01:58

Odnośnie tego wyzwania, czy będą liczyły się także listy spoza Granic, jeśli będą zawierały opinię o każdej z książek? Niestety, nadal szwankuje mi wyszukiwarka a pozycje, które dodaję, bo nie mogę wyszukać, są odrzucane jako znajdujące się już w bazie. Być moze do końca roku to jeszcze się zmieni, ale czy bierzecie taką ewentualność pod uwagę?
agga
2013-02-17 21:01:07

Nie wiedziałam nawet, że jest takie forum - "grupa wsparcia" dla "śmiałków 52" ;).Ale jak już tu trafiłam, to się podzielę swoimi czytelniczymi wyzwaniami. Wczoraj skończyłam "Pasję życia" Irvinga Stone'a o życiu Vincenta Van Gogha. Jego zawiłych losach, walce z własnymi słabościami i brakiem zrozumienia, jednocześnie o wielkiej pasji, której poświęcił wszystko. Bardzo zacna książka, ciekawe spojrzenie na artystę. Obecnie zmiana klimatu, zaczynam "Dziennik Mistrza i Małgorzaty".
Mimozami
2013-02-17 22:24:51

Za mną "Gra o Ferrin" Katarzyny Michalak. Z początkowej frustracji niekonsekwencją w przedstawieniu głównej bohaterki, jestem pełna podziwu dla wykreowanego swiata, barwnego, lecz nie naiwnego.
alison2
2013-02-18 09:59:50

Mimozami jeszcze mi się nie zdarzyło bym nie mogła czagoś znaleźć, co w bazie się znajduje... Możesz podac przykład takiego tytułu? A co do książki pani Michalak to nie czytałam ale wiem, że kroi się parę kolejnych z tej serii, więc skoro jej świat Ci się spodobał, to nie musisz jeszcze się z nim rozstawać ;-)
slk
2013-02-18 11:02:23

agga - fajnie, że i Ty jesteś z nami :) Milena - tak, jak pisałem w wiadomości, podpytując o brakujące pozycje: wyszukiwarka powinna już od dwóch-trzech miesięcy działać bez zarzutu i jeśli jakiejś książki nie znajduje, to prawdopodobnie po prostu jej nie ma w naszej bazie. Wówczas warto ją dodać do bazy - tym bardziej, że za to też można otrzymać punkty. Jeśli nie znajdujecie jakiejś książki, na wszelki wypadek zawsze możecie spróbować wpisać imię i nazwisko autora. Grupa wsparcia nam się pięknie rozwija :) Ciekawe, czy ktoś postanowi dołączyć do wyzwania już w trakcie roku?
Mimozami
2013-02-18 11:35:28

Na pewno już będę dodawać, dzięki raz jeszcze za pomoc C: @ Alison Jeśli byłabyś zainteresowana lekturą, to, mimo, ze to część cyklu, "Grę o Ferrin" można śmiało potraktować jako osobną powieść, jest tak zakończona, że nie wymaga kontynuacji. Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że to konkurencja dla "Wiedźmina", ale świat naprawdę jest imponujący.
alison2
2013-02-18 13:52:13

Mimozami póki co jeszcze nie przekonałam się do tej serii autorki ale może niesłusznie. Jesli będzie okazja to chętnie zaryzykuję ;-) slk w to że grupa się rozwinie nie wątpiłam. W końcu mole książkowe to bardzo sympatyczni ludzie ;-)
Mimozami
2013-02-21 13:30:55

Ja też dorwałam się przy okazji. Akurat była na przecenie, nie mogę przejść obojętnie obok książki za 10 złotych... Za mną "Prawo do powrotu" Zajdla. Wszystkimi kończynami podpisuję się pod rekomendacją.
Vinona12
2013-02-21 13:40:24

WŁAŚNIE skończyłam 'Krew i lód'Roberta Masello -akcja rozgrywa się na biegunie i splata się z odnalezieniem zamarzniętych ciał kobiety i mężczyzny oplecionych łańcuchem.To taki skrót , ale nie wiem gdzie zamieścić dłuższą recenzję.A druga , to romansidło umieszczone w Londynie lat 50 tych. To spotkanie mieszkanki małego miasteczka z ówczesną bochemą podróżującą po całym świecie, a wszystko na tle niespałnionej miłości , dobre na długi mrożny wieczór. no i tytuł "Zakazany owoc" Jojo Mojes.
alison2
2013-02-25 06:41:49

Vinona12 jeśli planujesz napisać recenzje, kliknij na pasku u góry Moje Konto, po prawej znajdziesz hasło Recenzje a pod nim "Dodaj". Jeśli natomiast chcesz napisać krótszą opinię, szukasz książki w bazie, pod jej okładką znajdziesz hasło "wyraź opinię". Pozdrawiam!
Dorota_Dega
Avatar użytkownika - Dorota_Dega
2013-02-27 11:19:26

Za mną już trzydziesta pierwsza pozycja- ,,Kadysz za nienarodzone dziecko". Dzięki czytelniczemu wyzwaniu nadrabiam zaległości w przeczytaniu mojej biblioteczki, ponieważ dopiero teraz zdałam sobie sprawę, jak wiele mam książek, które czekają na półce na swoją kolej. A książek wciąż przybywa i przybywa, co mnie niezmiernie cieszy. Do podjęcia udziału namówiłam też moją mamę, po której w dużej mierze odziedziczyłam miłość do książek. Biblioteka do dziś kojarzy mi się z magicznym miejscem, do którego chodziłam wraz z mamą, a wracałam obładowana bajkami. Pomagam mamie w aktualizowaniu jej biblioteczki, przy czym mamy dużo frajdy. Wszystkim życzę poruszających lektur, takich od których nie można się oderwać i takich, które na długo zostają w naszej pamięci. Pozdrawiam ;-)
nunachopin
2013-02-27 11:48:40

Gratuluję, Dorota! Ja dopiero jedenastą zaczęłam, przy czym dziewiąta ("Mój chory de Sade") okazała się niestrawna na raz, musiałam więc zmienić klimat w obawie o zdrowie psychiczne. Dokończę markiza, jakżeby inaczej, ale "zaniedługo". Tymczasem, po lekcjach sadyzmu, w Anglii pierwszej połowy dwudziestego wieku kurację odbywam. Czytam "Brak tchu" Orwella.
Dorota_Dega
Avatar użytkownika - Dorota_Dega
2013-02-28 17:57:12

Twórczość Markiza de Sade znam na dzień dzisiejszy tylko z filmu ,,Zatrute pióro". I nie jestem pewna, czy chcę ją poznać bliżej. Lubię książki z nutką erotyzmu, aczkolwiek w prozie Markiza de Sade jest jego całe morze i nie koniecznie erotyzmu, ale dewiacji seksualnych. a to mnie nie interesuje i nie pociąga. Kiedyś za marne grosze kupiłam ,,Rzeźnika" Aliny Reyers. Potworność! Mam jeszcze jedną pozycję tej autorki- ,,Za drzwiami", ale ona czeka na swoją kolej.
helena610
2013-03-01 11:58:44

Ojej-jak czytam ile książek macie już w tym roku za sobą, to czuję się taka "baaaaardzo do tyłu". Czasu ostatnio jakoś mało, ale walczę i kradnę chwile na lekturę ;)
alison2
2013-03-01 12:36:45

Heleno nic się nie przejmuj. Nie chodzi o to by czytać na wyścigi. Jedni mają więcej czasu wolnego, inni mniej i jest to całkowicie zrozumiałe. Ważniejsze jest chyba wyrobienie sobie nawyku regularnego czytania. Z początku bywa trudno, z czasem człowiek uświadamia sobie, że jeśli chce to jednak czas na czytanie znajdzie. A jak już sobie to uświadomi to i szanse na przeczytanie 52 książek w roku będą zdecydowanie większe :-)
siloe
2013-03-04 18:14:54

Chciałam dodać ocenę do książki "Gra wstępna" Moniki Sawickiej, ale widzę, że jej nie ma w wortalu. :/
Odpowiedz