Recenzja książki: Legion

Recenzuje: gocha

(…) cieszmy się naszą historią. Poznawajmy ją z ciekawością i radością. Pomniki zamieniają bohaterów w kamień a historię czynią twardą i niedostępną. Opowieści mogą otwierać przeszłość i oddawać ludziom/historii życie. Bierzmy je takim, jakim było. W nas też jest Las.

Elżbieta Cherezińska po raz kolejny zajęła się tematem nieobecnym do tej pory w literaturze głównego nurtu. Po przybliżeniu czytelnikom (i to z ogromnym powodzeniem) czasów rozbicia dzielnicowego, tym razem podjęła się opowiedzenia historii równie dramatycznej, co bolesnej. Dzieje oddziału Narodowych Sił Zbrojnych (najpierw Legionu Nadwiślańskiego, potem Brygady Świętokrzyskiej) są  pełne niedomówień i kontrowersji, dzięki czemu stały się idealnym tematem dla pisarki odżegnującej się od jasnych, czarno-białych podziałów.

Legion koncentruje się na historii Brygady Świętokrzyskiej - formacji, której działania do dzisiaj są okryte mgłą tajemnicy: niewielka ilość źródeł historycznych i zakłamania komunizmu utrudniają konstrukcję jasnego przekazu na ten temat. Niezrażona tym faktem pisarka tworzy własną opowieść, w której bohaterowie i tchórze na równi zyskują prawo głosu. Historia Legionu to opowieść o tworzeniu konspiracji w okupacyjnych warunkach; konspiracji próbującej zjednoczyć różne grupy społeczne i starającej się o przyłączenie do Armii Krajowej, by wreszcie stworzyć własne oddziały partyzanckie. Oddziały, których głównym zadaniem była walka z okupantem, ale także ochrona ludności cywilnej. To także historia niesamowitego marszu przez linię sowiecko-niemieckiego frontu i przyłączenia się do amerykańskiej armii Pattona.

Czytelnicy poprzednich książek polskiej autorki dostają do rąk ogromną powieść, w której niezwykle sprawnie połączono fakty historyczne, politykę i warstwę obyczajową. Jak zwykle największym atutem książki są bohaterowie: nakreśleni kilkoma zdaniami, wyraziści i zapadający w pamięć. Niepokorni, odważni, ale przy tym zwyczajni i realistycznie nakreśleni żołnierze, dla których wolność jest rzeczą najważniejszą i godną wszelkich wyrzeczeń. Pierwszoplanowe postacie, to przede wszystkim: Leonard Szczęsny Zub-Zdanowicz ("Ząb"), Władysław Kołaciński ("Żbik"), oraz Władysław Marcinkowski ("Jaxa"). Pełna dobrze wyważonego patosu, ale także humoru fabuła ukazuje najważniejsze wydarzenia w historii Brygady: trudną wędrówkę do Czech, wyzwolenie obozu koncentracyjnego w Holiszowie czy też wzięcie do niewoli sztabu XIII Armii Niemieckiej.

Konwencja powieści jest rodem z dobrego filmu sensacyjnego: przeskakiwanie od jednego bohatera do drugiego, krótkie wstawki biograficzne, prezentujące poszczególnych bohaterów, czy też liczne odwołania do kultury popularnej. Są to jednak proste zabiegi formalne, nie przytłaczające całości i urozmaicające lekturę zwyczajnie wciągającej i dobrze napisanej powieści.

Legion potwierdza talent autorki, nie bojącej się podejmowania trudnych tematów i potrafiącej swoją pasją zarazić czytelników. Na uznanie zasługuje również fakt, że Cherezińska nie pozwala się zaszufladkować: autorka skandynawskiej sagi, powieści historycznych rozgrywających się w średniowieczu i - wreszcie - opowiadająca historię z okresu drugiej wojny. Wszechstronność i talent - to naprawdę godne polecenia połączenie.

Kup książkę Legion

Zobacz opinie o książce Legion
Książka
Legion
Elżbieta Cherezińska
Korona śniegu i krwi. Audiobook
Elżbieta Cherezińska0
Okładka ksiązki - Korona śniegu i krwi. Audiobook

MEGAPRODUKCJA W REŻYSERII ROBERTA MIRZYŃSKIEGO Czasy Wielkiego Rozbicia. Potężne ongiś królestwo w sercu Europy rozpadło się na księstwa, którymi władają...

Gra w kości
Elżbieta Cherezińska0
Okładka ksiązki - Gra w kości

Uznaje się, iż święci się nie psują - kto się odważy sprawdzić?   Otto III to dwudziestoletnie genialne cesarskie dziecko, któremu powierzono władzę...