Iker Casillas to bramkarz narodowości hiszpańskiej, bohater niejednego meczu i "dobry duch" swej drużyny. Mistrz świata 2010 oraz dwukrotny Mistrz Europy 2008 i 2012. Jak pamiętamy, właśnie w 2012 roku byliśmy świadkami zdobycia tego tytułu dla Hiszpanii na boiskach Polski i Ukrainy. Skromność mistrza przede wszystkim przedstawia czytelnikom cenne fakty z życia Casillasa. Dowiadujemy się, że już gdy nasz bohater miał 9 lat, Real Madryt stanął przed nim otworem. Można pokusić się o stwierdzenie: wszedł na chwilę, został na zawsze.
Przybliżone zostają w książce poszczególne etapy piłkarskiej ewolucji sportowca. Debiuty w bardzo młodym wieku, liczne trofea, zdrowa walka o status pierwszego bramkarza Realu Madryt, jak również reprezentacji Hiszpanii, doprowadził piłkarza do wielkiej sławy. Większa część książki poświęcona jest zwierzeniom współpracowników Casillasa, kolegów z reprezentacji, z drużyny oraz ze sztabów szkoleniowych, którzy bardzo ciepło wypowiadają się na temat bohatera publikacji.
Biografia nie mogłaby być jednak w pełni udana, gdyby do głosu nie został dopuszczony sam Iker. Dlatego są fragmenty, kiedy sam o sobie opowiada, bez owijania w bawełnę. To właśnie dzięki temu pozycja wydawnictwa Sine Qua Non zyskuje jeszcze na wartości.
Książka zawiera liczne fotografie, tabele oraz informacje o wynikach, które dla fana Casillasa na pewno okażą się cenne. Jego biografia jest naprawdę warta zainteresowania - to świetna lektura nie tylko dla fanów piłki nożnej czy Realu Madryt. Każdy, kto ceni życiową prawdę oraz ambicję i skromność, powinien dzięki niej przekonać się, jak trudno zostać człowiekiem sukcesu, który dźwiga na barkach przekleństwo sławy.