Wielkimi krokami przyszedł czas na Finał. Po Caravalu i Legendzie przyszedł czas na zakończenie cyklu. Z jednej strony nie mogłam się doczekać, ale z drugiej zrobiło mi się trochę smutno, że to ostatnie strony wiążące mnie z Tellą, Scarlett, Legendą. To są minusy każdych cykli, bo z chwilą, w której nadejdzie czas pożegnania, czuje się rozżalenie, bo jeśli lektura jest wciągająca i wywołuje emocje, to człowiek mimo woli zżywa się z bohaterami.
Po raz ostatni mamy możliwość obserwowania zawiłych i tajemniczych losów sióstr Dragna, Legendy, Juliana i ich bardziej lub mniej lubianych towarzyszy. Tym razem jednak nie bierzemy udziału w grze jako takiej, w Finale stawka jest o wiele większa. Chodzi o życie i bezpieczeństwo nie tylko naszych bohaterów, ale i całego Imperium Równikowego. Używane moce stają się zabójcze, przeklęte i czasem niewygodne. Wszyscy muszą zacząć współpracować i postępować fair, by ocalić to, co kochają, świat, jaki znają i życie wielu niewinnych istot. Ich przeciwnik jest potężny, albowiem uwielbia karmić się strachem.
Czy uda im się go pokonać?
A może ktoś, kto przez lata żył w świecie iluzji zobojętniał na wszystko i myśli już tylko o sobie?
Gdy dotarł do mnie Finał, rzuciłam wszystko i nie było mnie dla nikogo. III tom mnie nie rozczarował. Świetnie napisane zakończenie, trzymające nie tylko w napięciu, ale wciąż obecne cząstki magii i ułudy sprawiały, że czasem sama już nie wiedziałam komu ufać. Kto jest wrogiem, a kto przyjacielem. Czy to jeszcze złudzenie, czy już rzeczywistość? Pozytywnie zaskoczyła mnie postać starszej siostry Scarlett. Już nie była rozważna, zasadnicza i ustępująca wszystkim pola, tylko odważnie patrzyła w przyszłość i z determinacją walczyła o bliskich.
O czym jest ta trylogia? Dla mnie to wspaniała opowieść o walce dobra ze złem, poszukiwaniu drogi do szczęścia, o sile miłości, siostrzanych więziach, o wychodzących na jaw rodzinnych, mrocznych sekretach, o odwadze, poświęceniu, lojalności i o trudnych życiowych wyborach.
Podsumowując, nie żałuję ani jednej chwili poświęconej na czytanie Caravalu. Każdy tom był ciekawy, wciągający i pełen magii odrywającej od rzeczywistości. Ciekawa jestem innych książek Autorki, bo od tej serii mnie uzależniła.
Za możliwość zapoznania się z treścią książki dziękuję PORADNI K.
Wydawnictwo: Poradnia K
Data wydania: 2022-11-23
Tytuł oryginału: Finale
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Mateusz Borowski
Anna Szulist
To, co słyszałaś o Caravalu, nie wytrzyma porównania z rzeczywistością. To coś więcej niż tylko gra czy przedstawienie teatralne. Na tym świecie nie znajdziesz...
Jak zakończy się historia miłosnego trójkąta? Czy Evangelina kiedykolwiek będzie naprawdę szczęśliwa? Z kim przyjdzie dzielić jej życie? Wydaje się, że...