Dzisiaj rozmawiamy o Pani

Agnieszka Nabrdalik- reportażystka i dziennikarka, prywatnie żona fotografa Maćka Nabrdalika namówiła na wywiady siedem wspaniałych kobiet, które wspierały i nadal wspierają mężów w ich pracy. Dzięki tym rozmowom narodziła się książka ,,Dzisiaj rozmawiamy o Pani." Monika Gawlińska-menadżerka zespołu rockowego Wilki, autorka tekstów, poetka i żona lidera Wilków Roberta Gawlińskiego. Maturę pisała z interpretacji tekstów Roberta i cały czas ma wielki szacunek do jego twórczości. Nie wyobraża sobie życia bez męża. Alicja Kapuścińska-lekarz pediatra, żona dziennikarza Ryszarda Kapuścińskiego, który już nie żyje. Pilnuje spraw męża i fundacji. Małżonkowie nawzajem cieszyli się ze swoich osiągnięć. Zgodnie twierdzili, że życie bez pasji to wegetacja. Wacława Myśliwska-redaktorka, żona pisarza Wiesława Myśliwskiego. Pierwsza czyta teksty męża i jest ich najsurowszą recenzentką. Karolina Niedenthal-tłumaczka literatury niemieckojęzycznej, żona fotografa Chrisa Niedenthala. Praca męża była priorytetem w rodzinie i wiedziała, że musi się jej podporządkować. Mąż za to stawał za nią murem w każdej sprawie, nawet jeśli nie miała racji. Jolanta Pawlik-pianistka, żona kompozytora jazzowego Włodka Pawlika. Łączy ich ten sam gust i wrażliwość muzyczna. Muzyka jest ich wspólną pasją, bez której nie wyobrażają sobie życia. Anna Religa-doktor nauk medycznych, żona kardiochirurga Zbigniewa Religi, który zmarł osiem lat temu. Małżonkowie wspierali się zawodowo, ale w większości, z powodu wyjazdów żyli bardziej osobno niż razem w domu. Wiesława Starska-kostiumolog, żona scenografa Allana Starskiego. Wspólnie pracowali w wielu filmach i zawsze pomagali sobie w pracy. W rozmowach Agnieszki Nabrdalik z Paniami poruszane są tematy związane z poznaniem się małżonków, ich życiem zawodowym i prywatnym, wzajemnymi relacjami i okazywaniem uczuć, korzeniami rodzinnymi, z marzeniami, podróżami i wychowywaniem dzieci. Rozmowy są bardzo ciekawe, szczere, często intymne i wzruszające, ale też okraszone anegdotami, z których można się pośmiać. Rozbudziły moją ciekawość, ale jej w pełni nie zaspokoiły. Czuję niedosyt i uważam, że rozmowy mogłyby być zdecydowanie bardziej rozbudowane, bo kobiety wiodą interesujące życie i jeszcze wiele mogłyby opowiedzieć. Wypełniały swoje obowiązki jako matki i żony. Pracowały zawodowo, wspierały mężów i często samotnie zmagały się z wychowywaniem dzieci i codziennością. W każdej historii można zauważyć, że były lepsze i gorsze czasy, ale bohaterki rozmów nie użalały się nad sobą. Przeżyły ten gorszy okres i cieszą się tym co mają, spełniają swoje ukryte marzenia, oddają się pasjom i pielęgnują dorobek mężów. Na pewno jeszcze wiele sukcesów przed nimi nie tylko tych zawodowych, ale też rodzinnych. Te historie pokazują, jak sukces męża bardzo zależy od postawy żony i jej wsparcia. Serdecznie polecam książkę Agnieszki Nabrdalik:) http://magiawkazdymdniu.blogspot.com/

Informacje dodatkowe o Dzisiaj rozmawiamy o Pani:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie