Annabeth jest przerażona. Właśnie gdy ma znowu spotkać się z Percym po sześciu miesiącach rozłąki, na którą skazała ich Hera, Obóz Jupiter szykuje się do wojny. Kiedy dziewczyna i jej przyjaciele Jason, Piper i Leo przylatują tam na pokładzie Argo II, rzymscy półbogowie sądzą, że to inwazja: grecki okręt wojenny – fantastyczne dzieło Leona, z miotającym ogień spiżowym smokiem na dziobie – odbierają jako zagrożenie. Annabeth ma nadzieję, że kiedy Rzymianie zobaczą na pokładzie Jasona, swojego pretora, przekonają się, że goście z Obozu Hercosów przybywają z pokojową misją.
Ale to niejedyny powód jej lęku. Annabeth ma w kieszeni dar od matki, który otrzymała z żądaniem: „Idź za Znakiem Ateny. Pomścij mnie”. Dziewczyna i tak już dźwiga ciężar przepowiedni, według której siedmioro półbogów ma wyruszyć na poszukiwanie Wrót Śmierci, aby je zamknąć i udaremnić powrót potworów na świat. Czego jeszcze chce od niej Atena?
Lecz Annabeth najbardziej boi się tego, że Percy mógł się zmienić. Może przyjął już rzymskie poglądy i obyczaje? Może nie są mu już potrzebni dawni greccy przyjaciele, a w razie konfliktu stanie po stronie Rzymian? Jako córka bogini wojny i mądrości Annabeth jest urodzonym przywódcą, ale nie chce już nigdy rozstawać się z ukochanym Percym, synem boga mórz.
Pełna niesamowitych przygód wyprawa z Ameryki do Rzymu została ukazana z punktu widzenia czworga jej uczestników. W Rzymie czekają na młodych herosów zaskakujące odkrycia, niespodziewane wybory i straszliwe zagrożenia. Od powodzenia ich misji zależą losy całego świata. Wejdź z nimi na pokład Argo II, jeśli masz odwagę…
Wydawnictwo: Galeria Książki
Data wydania: 2012-11-07
Tytuł oryginału: The Mark of Athena
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Andrzej Polkowski
Książkę w której najwięcej jest o przeżyciach mojej ulubionej bohaterki przeczytałam bardzo szybko, a na dodatek łatwo się ją czytało. Kontynuacja świetnej serii ,, Olimpijscy Herosi" znów mnie zaskoczyła rozwojem akcji. Zakończenie książki było tak nieprzewidywalne że musiałam chwilę odczekać żeby oswoić się z nim. Jednak opowieść była pogodna a za razem pełna mrocznej tajemnicy. NIe mogę doczekać się następnej części! Zachęcam do przeczytania!
Poprawne, ale znów nic poza tym. W ogóle nie boję się o bohaterów, bo wszystko znajduje się w infantylnej otoczce, gdzie wiadomo, że wszystko skończy się dobrze. Jedyną postacią, która wybija się spośród reszty jest Leo - barwny, niejednoznaczny i z genialnym poczuciem humoru, no i może trochę Annabeth - za jej inteligencję oraz odwagę. Reszta jest sztywna, zadufana.
Wydarzenia nie wciągają w akcję, w każdej chwili mogłam odłożyć książkę i nie pragnęłam wiedzieć więcej. Szkoda.
Magnus Chase, niegdyś bezdomny nastolatek, jest rezydentem hotelu Walhalla i jednym z wojowników Odyna. Jako syn Frejra, boga lata, płodności i zdrowia...
Jak ukarać nieśmiertelnego? Czyniąc go śmiertelnikiem. Apollo rozgniewał swojego ojca Zeusa i za karę został strącony z Olimpu. Słaby i zdezorientowany...
Przeczytane:2017-01-13, Ocena: 6, Przeczytałam, 100 książek w 2017 roku, Wyzwanie - fantastyka 2017,