Linda ma 31 lat. Wszyscy uważają, że ma wspaniałe życie. Mieszka w Szwajcarii, w jednym z najbezpieczniejszych państw świata. Ma kochającego męża, urocze i dobrze wychowane dzieci oraz świetną pracę dziennikarki.
Jednak zaczyna buntować się przeciw rutynie i przewidywalności swojego życia. Nie jest w stanie dłużej udawać, że jest szczęśliwa, gdy w rzeczywistości czuje jedynie apatię.
Wszystko zmienia się, kiedy spotyka swojego byłego chłopaka. Jakub jest znanym politykiem, z którym przeprowadza wywiad. Podczas spotkania budzi się w niej dawno zapomniane uczucie - pożądanie.
Wbrew wszystkiemu postanawia zdobyć dawną miłość. Chcąc osiągnąć swój cel, musi sięgnąć dna ludzkich uczuć, by na koniec odnaleźć szczęście.
Wydawnictwo: Drzewo Babel
Data wydania: 2014-05-26
Tytuł oryginału: Adultério
Język oryginału: portugalski
Tłumaczenie: Zofia Stanisławska-Kocińska
Paulo Coelho jest klasą samą w sobie. Jego książki mają swoich stałych czytelników, których liczba wzrasta z dnia na dzień. Styl pisania autora jest bardzo prosty i bezpośredni, nie sposób nie zrozumieć głównego przesłania książki.
Dzięki przychylności Wydawnictwa Drzewo Babel miałam przyjemność poznać nowe dzieło autora, opowieść o życiu, przekraczaniu granic, szukaniu szczęścia i spełnienia. Poznajcie "Zdradę".
Co skłania człowieka do zdrady? Co powoduje, że bez pruderii oddajemy się w ramiona kochanka, doskonale wiedząc, ze ranimy tym samym kochające nas osoby? Powody są różne, a w swojej nowej książce Paulo Coelho stara się wyjaśnić to w sposób przyziemny i zrozumiały.
Historia opowiadana jest z perspektywy 31-letniej Lindy, kobiety, której z pozoru nic nie brakuje.
Ma kochającego męża, dzieci, pieniądze, dobrą pracę...
Mimo wszystkich tych czynników, które składają się na słowo "szczęście", kobieta nie jest szczęśliwa i nie czuje się spełniona. Brakuje jej przygody, złamania rutyny, nowych wyzwań i zdarzeń, które mogłyby urozmaicić uporządkowane dotąd życie.
Linda jest dziennikarką jednego z genewskich gazet. Pewnego dnia dostaje zlecenie przeprowadzenia wywiadu z politykiem, który okazuje się być jej chłopakiem z czasów liceum. Z pozoru idealna żona i matka postanawia zmienić coś w swoim życiu, mimo konsekwencji, które z tego tytułu przyjdzie jej ponieść. Między Lindą, a Jakubem rodzi się uczucie (a może nigdy nie zgasło?). Spontaniczne flirty i zabawy miłosne z kochankiem dodają nieco smaku w życiu Lindy. Kobieta cały czas utrzymuje, że bardzo kocha męża i za nic nie chce go stracić, jednak raz za razem oddaje się w ramiona byłego chłopaka.W końcu w jej życiu następuje zwrot. Linda od nowa stara się zakochać w swoim mężu i zacząć wszytko od początku. Czy jej partner wybaczy jej zdradę, a dziewczyna odzyska spokój ducha i zakończy toksyczne spotkania z kochankiem? Jakie wnioski wyciągnie kobieta ze swojego postępowania?
Miło się czyta, choć w żaden sposób nie mogłam utożsamić się z bohaterką. Czasem jej decyzje mnie zaskakiwały, czasem budziły moją dezaprobatę, indziej zaś argumentacja jej zachowania była całkiem zrozumiała. Paulo Coelho kolejny raz poruszył temat tabu, o którym wszyscy wiedzą, a nikt zbyt głośno nie rozmawia. Przedstawił doskonały obraz psychologiczny kobiety zdradzającej, nieszczęśliwej, desperacko szukającej przepisu na szczęście.
Krótkie rozdziały sprzyjają szybkiemu czytaniu ("oj, skoro taki krótki to jeszcze przeczytam").
Okładka urzekła mnie prostotą. Nie ma niepotrzebnych, odciągających uwagę elementów i czytelnik chce od razu zagłębić się w historię. Polecam, choćby ze względu na wspaniałe cytaty, które są wizytówką Pana Coelho.
Linda to mloda dziennikarka wiodaca jakby sie wydawalo idealne zycie prywatne i zawodowe.Jednak od jakiegos czasu dziewczyna zaczyna chciec wiecej ,znuzona monotonia i przewidywalnoscia swojego zycia. Wszystko sie zmienia gdy dopada ja przeszlosc. Czy Linda zaryzykuje wszystko dla zaspokojenia swoich zachcianek .Ksiazka ok.choc troche przewidywalna.
Zbiór krótkich przypowieści i przemyśleń, w których Coelho zawarł esencję swojej filozofii życiowej. "Wojownik Światła" patrzy nieznajomym...
Festiwal filmowy w Cannes. 24 godziny. Cała plejada postaci z wielkiego świata: producenci filmowi, aktorzy, dyktatorzy mody, supermodelki, a także początkujące...
Przeczytane:2015-03-13, Ocena: 3, Przeczytałam, 12 książek 2015, Mam,