Opowiadanie „Wszechświat to najpiękniejsza maszyna” Macieja Trawnickiego przeniesie cię w zupełnie inny wymiar. Nie będzie to jednak świat składający się z fantastycznych zdarzeń i nierealnych przedmiotów. To miejsce, w którym odkryjesz, co tak naprawdę jest w życiu ważne, zatrzymasz się, bo emocje, które w tobie narosną podczas czytania, zachwieją twoim dotychczasowym systemem wartości. To baśń dla dorosłych, w której wykreowana wizja świata polega na życiu w interakcji z otoczeniem. Bezimienny żołnierz snuje się po tajemniczym mieście, nie potrafiąc sobie niczego przypomnieć. Spotyka dwójkę zagubionych dzieci, które z czasem pomagają mu w odzyskiwaniu wspomnień. Żadne z nich nie spodziewa się tego, co się wydarzy. Młoda kobieta pracuje w ośrodku, w którym ludzie po stwierdzonej śmierci mózgu sztucznie utrzymywani są przy życiu. Jednemu z pacjentów, którym się opiekuje, wybrawszy sobie go na powiernika, opowiada o swoich najgłębszych przemyśleniach. Nadaje mu nawet imię. Pewnego dnia odkrywa na jego ciele pewien znak, którego znaczenie nie daje jej spokoju. Kiedy zaczyna wnikać w sprawę tajemniczego tatuażu, trafia do kobiet, która uznaje się za medium i mąci jej dotychczasowy światopogląd. Julia jednak nie zamierza odpuścić, pragnie dowiedzieć się, kim jest tajemniczy, bezimienny mężczyzna, którego od dłuższego czasu pielęgnuje. Wraz z innym pracownikiem ośrodka postanawiają działać na własną rękę. Do czego będą się w stanie posunąć?
Informacje dodatkowe o Wszechświat to najpiękniejsza maszyna:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Psychoskok
Data wydania: 2015-09-08