Wieżowiec

Komfortowy czterdziestopiętrowy wieżowiec na przedmieściach Londynu zbudowano by zaspokoić wszystkie potrzeby i zachcianki bogatych, wykształconych mieszkańców. Nie brakowało w nim szkół, banków, basenów i supermarketów. Ledwie jednak budynek został zasiedlony nieustanne drobne awarie i niewygody zaczęły budzić nerwowość i agresję jego lokatorów. Bardzo szybko jednolita grupa dobrze zarabiającychludzi rozpadła się na wrogie obozy. Dawne podziały społeczne oparte na władzy, pieniądzach i interesie osobistym odtworzyły się tutaj ze zwielokrotnioną siłą. Przerażeni postępującą anarchią i jednocześnie jakby zahipnotyzowani narastającą nienawiścią sąsiedzi dali się wciągnąć w morderczą konfrontację. A to był dopiero początek chaosu!

Informacje dodatkowe o Wieżowiec:

Wieżowiec - opinie o książce

Avatar użytkownika - jente
jente
Przeczytane:2017-05-09, Ocena: 1, Przeczytałam, 52 książki 2017,
Kontrowersyjna opowieść o upadku społeczności żyjącej w supernowoczesnym "samowystarczalnym" budynku. Spodziewałam się po niej czegoś innego, a znalazłam tylko brud, seks, krew i ohydę.
Avatar użytkownika - Eirene
Eirene
Przeczytane:2014-08-14, Ocena: 4, Przeczytałam,
J.G.Ballard ma bardzo specyficzny styl pisania. Nie szaleje z dialogami, oszczędnie przedstawia bohaterów, bardziej skupia się na stronie psychologicznej zarysowanych postaci i ich "tu i teraz". Nie można nawet tutaj mówić o głównych bohaterach, bo do postaci których najwięcej na stronach "Wieżowca" po prostu nie czuje się sympatii. Z początku normalni, mieszkający w budynku ludzie dzielą się na mieszkających wyżej - bogatszych i lepiej sytuowanych oraz mieszkających niżej - ludzi z ambicjami ale nie koniecznie wysokim statusem społecznym. Z biegiem czasu obie te grupy zaczną walczyć ze sobą, gubiąc totalnie wszelkie zahamowania i normy społeczne. Zacznie dochodzić do coraz bardziej zezwierzęconych zachowań, morderstw, gwałtów, rabunków itp. Czy przetrwają najsilniejsi czy najsprytniejsi i które kondygnacje uda im się opanować? Gdzie w tym wszystkim jest rola architekta, który zajmuje najwyższe piętro swojego dzieła? Utopia, która wytworzy się wewnątrz jest już na skraju klimatów s-f. Dla koneserów lubiących książki psychologiczne.
Avatar użytkownika - Styrana
Styrana