Co się stało 20 lat temu? Dlaczego Polacy, choć niegotowi na kolejne starcie z systemem, obalili komunizm? Niezwykła w tekście i obrazie, pełna opowieść o agonii Peerelu, z udziałem: hamletyzujących funkcjonariuszy systemu, „konstruktywnych” opozycjonistów i głosicieli destrukcji, pielgrzymującego Papieża, czujnych ob-serwatorów zdarzeń oraz... nas wszystkich. \r\nPunktem wyjścia opowieści jest sytuacja po wrześniowej amnestii w 1986 roku — kończącej okres represji po stanie wojennym i będącej początkiem jawnej działalności „Solidarności”. Finałem — czerwcowe wybory w 1989 roku, jako początek stanowienia nowego, demokratycznego ładu. \r\nHistoria opowiadana jest chronologicznie; cytaty z materiałów źródłowych wzbogacone są o krótkie infor-macje o charakterze kalendaryjnym. W albumie pojawiają się fragmenty relacji świadków, dzienniki i wspo-mnienia, teksty prasowe, dokumenty oraz wiersze. Na stronę wizualną składa się bogaty wybór zdjęć uzupeł-niony plakatami, pocztówkami, znaczkami oraz dziełami sztuki. \r\nAlbum jest portretem końca systemu — a także portretem ludzi w obliczu Zmiany.\r\n
Informacje dodatkowe o Upadek peerelu:
Wydawnictwo: Ośrodek KARTA