W jednostkach Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wyniki transplantacji wyrażone tzw. twardymi parametrami, do jakich zaliczają się przeżycie przeszczepu u pacjenta i przeżycie pacjenta, są lepsze od wyników uzyskiwanych w Europie. Należy to przypisać systemowi opieki nad pacjentem po transplantacji narządu, wypracowanemu przez 50 lat na drodze współdziałania lekarzy różnych specjalności, pielęgniarek, rehabilitantów, techników laboratoryjnych i innych osób zaangażowanych w terapię prowadzoną u tej szczególnej grupy pacjentów. Sukces opiera się na współpracy.

Kolejny tom z wyjątkowej w polskim piśmiennictwie medycznym serii przynosi aktualne opracowania z zakresu przeszczepiania wątroby, trzustki, nerki oraz serca. Autorzy wiele miejsca poświęcają między innymi perspektywom rozwoju transplantologii i zagadnieniom spornym dotyczącym immunosupresji. Książka zawiera także rozdziały dokumentujące osiągnięcia warszawskiej Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej i Transplantacyjnej. Tom otwiera wspomnienie nestora polskiej transplantologii profesora Tadeusza Orłowskiego.

Informacje dodatkowe o Transplantologia praktyczna Tom 8 Transplantologia - sukces oparty na współpracy:

Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2017-03-10
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN: 9788301191245

Kup książkę Transplantologia praktyczna Tom 8 Transplantologia - sukces oparty na współpracy

Transplantologia praktyczna Tom 8 Transplantologia - sukces oparty na współpracy - opinie o książce

Bartosz Foroncewicz0
Okładka ksiązki - Transplantologia praktyczna. Practical Transplantology Tom 7 Farmakoterapia po przeszczepieniu narządów

,,W 2016 roku, 26 stycznia przypada 50. Rocznica pierwszego udanego przeszczepu nerki w Polsce. W kolejnych latach zaczynały się programy przeszczepiania...