Drugi tom opowieści historycznej ukazującej koleje życia dwu synów Napoleona Bonaparte: prawowitego następcy tronu - ksiecia Reichstadtu, Napoleona II, zwanego "Orlątkiem", oraz naturalnego syna Napoleona - Aleksandra Colonny Walewskiego ze związku cesarza ze słynną szambelanową Marią Walewską. Zawarty w książce bogaty materiał faktograficzny - najczęściej w postaci korespondencji, pamiętników, dokumentów, relacji - służy Autorce do barwnego odmalowania postaci obu synów Napoleona i ich losów, jak również do ukazania spraw ogólniejszych, wydarzeń, jakie miały miejsce w ówczesnej Europie w latach 1909-1832, a zawierających się w haśle 'koniec napoleońskiej epopei".
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 1978 (data przybliżona)
Kategoria: Historyczne
Przeczytane:2022-03-28, Ocena: 5, Przeczytałam, 12 książek 2022,
Historia Marii Walewskiej wzbogacona fragmentami pamiętnika Marii i jej syna Aleksandra. Przeskok w czasie i poznanie życia ówczesnej elity od kuchnii daje smutny obraz życia Marii w aranżowanym małżeństwie, po utracie względów Napoleona, walce o sprawy polskie, ciągłych podróżach i ciężkiej chorobie. Żal, że Maria nie mogła nacieszyć się synami i życiem z hrabią d'Ornano. Dalsze losy Aleksandra przeplatane są tragicznymi zdarzeniami.