Siedem dni

,,Zastrzelę jednego funkcjonariusza dziennie, dopóki nie zamkniecie mordercy Hanneke Sloet".

Gdy południowoafrykańska policja dostaje e-mail takiej treści - i faktycznie ginie policjant - problem polega na tym, że stróże porządku nie mają pojęcia, kto zamordował wrażliwą i ambitną prawniczkę nazwiskiem Sloet w jej luksusowym apartamencie w Kapsztadzie.

Dlatego sprawa zostaje ponownie otwarta, a poprowadzić ją ma alkoholik na odwyku, Benny Griessel.

Poprzednie dochodzenie nie ujawniło niczego poza paroma roznegliżowanymi fotografiami, byłym przyjacielem o porządnym alibi oraz gromady kolegów po fachu zżeranych przez chciwość i egoizm.

Benny musi sobie radzić z potężnymi naciskami wywieranymi na niego przez przełożonych, dziennikarzami oraz nieznanym strzelcem wyborowym, który nie ma zamiaru złożyć broni. Do tego rodzi się w nim uczucie do dawnej nadziei muzyki pop, Alexy Barnard, której obiecał pomóc poskładać życie do kupy i zachować abstynencję co czasu powrotu na scenę.

Do tego wszystkiego Benny musi mieć na oku swoją porywczą koleżankę z pracy, panią kapitan Mbali Kaleni, która tropi snajpera, usiłując odkryć, co takiego łączyło go z Hanneke Sloet.

Oboje - Benny'ego i Mbali - czeka siedem dni piekła.

,,Deon Meyer to jeden z najlepszych autorów kryminałów na świecie".

Daily Mail

Informacje dodatkowe o Siedem dni:

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2014-06-18

Kup książkę Siedem dni

Siedem dni - opinie o książce

Ikar
Deon Meyer0
Okładka ksiązki - Ikar

,,Seria o Bennym Griesselu południowoafrykańskiego autora, Deona Meyera, to pierwszorzędne współczesne kryminały, a piąta część - Ikar - jest wprost...

Cape Town
Deon Meyer0
Okładka ksiązki - Cape Town

Na podstawie książki powstał serial telewizyjny z międzynarodową obsadą. Z polskich aktorów zagra w nim MARCIN DOROCIŃSKI! ,,Nazwisko Deona Meyera...