Reset

Zaskakujący finał mrocznej łódzkiej trylogii

Zabójca studentki Martyny Bułeckiej, policjantki Magdy Giętkiej i prawdopodobnie wielu innych kobiet zniknął. Zapadł się pod ziemię. Nikt nie wie, co się z nim stało. Ani próbująca go wytropić policja, ani Tomek Kawęcki, który wprawdzie odszedł ze służby, ale nie porzucił poszukiwań sprawcy. Były śledczy, jak zwykle balansując na granicy prawa, próbuje się dowiedzieć, kim naprawdę jest morderca, co go ukształtowało i gdzie się ukrywa. Po drodze stara się rozwiązać swoje problemy z gangsterami, a także odkrywa sekrety prokuratora Wargi, komendanta Dębca oraz biznesmena Halberta. Tymczasem zabójca, schowany w bezpiecznym miejscu, planuje kolejną zbrodnię. Już ostatnią. Najbardziej spektakularną ze wszystkich.

Reset to ostatnia część łódzkiej trylogii kryminalnej. Cześć pierwsza - Detoks - ukazała się w kwietniu 2018. Część druga - Trans - w lutym 2019.

Krzysztof Domaradzki (ur. 1989) to łodzianin mieszkający w Warszawie. Jest absolwentem Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie Łódzkim. Obecnie pracuje w magazynie ,,Forbes", w którym przedstawia historie czołowych polskich przedsiębiorców oraz opisuje trudne związki sportu i biznesu. Współpracował również z ,,Newsweekiem", ,,Przeglądem Sportowym" oraz portalami Onet i Weszło. Uwielbia uprawiać´ sport, czytać kryminały i analizować najbardziej pokręcone umysły.

Informacje dodatkowe o Reset:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2019-09-18

Tagi: bóg

Kup książkę Reset

Reset - opinie o książce

Mocnym atutem III części cyklu powieści kryminalnej Komisarz Tomek Kawęcki
(tom 3) autorstwa Krzysztofa Domaradzkiego pt. '' Reset'' jest intensywna kreatywność autora, która pozwoliła wykazać się mu w trakcie tworzenia całości rozdziałów pozwalających na to, aby wraz z Czytelnikiem móc odkrywać losy bohaterów, którzy dali o sobie przypomnieć w pozostałych czytanych wcześniej przeze mnie II częściach: '' Detoks'', '' Trans''.

Powiewa grozą, gdy rozpoczyna się czytać prolog, w którym można, to po głębszym zapoznaniu się z nim być uważnym obserwatorem mając na względzie, że prawdziwy morderca się nie ujawnia. Dzielnie szuka miejsc swoich dotychczasowych kryjówek, by móc sprytnie uciec i chcąc uniknąć kary za popełniane mordercze czyny.

Policjanci wykazują się sumiennością, pracowitością i czujnością nad każdą sprawą dokonywanych morderstw nawet kosztem ceny życia zawodowego, jak i prywatnego.

Uważam, że autor we właściwy sposób ułożył prawidłowy przebieg wydarzeń w tej niezwykle zilustrowanej powieści kryminalnej, gdyż liczy się dla bohaterów nie tylko gra z czasem, ale chwile pełne emocji, które odsłaniają ich prawdziwe twarze, w trakcie poznawania trudnych ujęć z ich życia zawodowego i dające nadzieje, że ułoży się ono, a morderca zostanie schwytany.

W tekstach dialogowych autor zastosował bogaty język wypowiedzi trafnie dopasowując go do ogólnej całości przebiegu akcji, a przy tym powinien stanowić drogowskaz oraz motywację do lepszego działania do pracy na wydziale kryminologicznym, by móc dania sobie szansy na każdym jej etapie nawet pojawia się lekki w niej kryzys.

Tomasz Kawęcki nadal pozostaje barwnym i aktywnym bohaterem wciąż przypominającym o swojej obecności pomimo tego, że nie łączy go nic z pracą zawodową. Określiłabym go jako dobrego gracza, który nie tylko potrafi zjednywać sobie ludzi. Wciąż nie brakuje mu pomysłowości na samego siebie. Ma swoje stałe przyzwyczajenia, styl, ale nadal poszukuje i maskuje swoje wady ukryte.

Pozostali bohaterowie są uważnymi osobowościami, którzy szukają każdego rozwiązania, by znaleźć się w centrum uwagi ku drodze do tego niekoniecznego właściwego i istotnego celu, jakim dane jest im podążać dotychczas.

Jednym słowem to przykład kryminału, w którym to autor zaprezentował za pomocą własnych dokonanych obserwacji, analiz, jak wygląda współczesny świat zagrywek, grozy, a chwilowo panuje w nim cisza przed prawdziwą kryminalną burzą.

Wydawnictwu Czarna Owca dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania egzemplarza powieści kryminalnej autorstwa Krzysztofa Domaradzkiego pt. '' Reset''.

Polecam przeczytać, powieść III części cyklu powieści kryminalnej Komisarz Tomek Kawęcki (tom 3) autorstwa Krzysztofa Domaradzkiego pt. '' Reset'' ze względu na to, że nie zabraknie w nim opisywanych nagłych zwrotów akcji, ale poczucia humoru i dawki dobrej adrenaliny, która od czasu jest potrzebna każdemu Czytelnikowi.

Seryjny morderca zapada się pod ziemię. Kto go znajdzie? Z pewnością Tomek Kawęcki, który nie jest już policjantem ale nieoficjalnie nadal pomaga w śledztwie. A znając jego niepospolity umysł jesteśmy pewni, że dotrze do mordercy. I tak się stało ale okupione to zostało krwawą jatką. Kto zginął? Musicie czytać . Warto. Mam wrażenie, że zakończenie dopuszcza możliwość przedłużenia cyklu. I jestem bardzo za, ponieważ mocno zainteresował mnie wątek komendanta Dębca. Aż się prosi o kontynuację.

Domaradzki trzyma poziom do końca, wszystkie wątki się wyjaśniają, Tomek Kawęcki pozostaje sobą, świat biznesu i polityki nie pozostawia złudzeń - jest źle, nie będzie lepiej... Czekam na kolejne ksiązki Pana Krzysztofa - świetne pióro!

Avatar użytkownika - AnnaBook
AnnaBook
Przeczytane:2019-11-04, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,

,,Reset" to ostatni tom łódzkiej trylogii kryminalnej. Czarne chmury zebrały się nad naszymi bohaterami. Mimo odkrycia tożsamości seryjnego mordercy ten zapadł się pod ziemię ośmieszając policjantów i zaprzepaszczając, co niektórym możliwość wywindowania się na sprawie. Tomasz Kawęcki zwolnił się z pracy, ale BSW nie odpuszcza i wciąż drąży sprawę współpracy z gangsterami. Kawęcki zaś trzeźwieje i wciąż stara się dowiedzieć gdzie przebywa morderca, co planuje i kto mu pomaga. Autor dość zgrabnie porozwiązywał wątki nie wprowadzając jakiegoś zamieszania. Wszystko było przejrzyste i nie miałam potrzeby by zajrzeć do poprzednich części, by sobie przypomnieć, o co chodziło. Zakończenie jest mocne i bez dodatku cukru, co sprawia, że cała trylogia jest mroczna i ponura. Tak jak życie.

Detoks
Krzysztof Domaradzki0
Okładka ksiązki - Detoks

Zabiedzone osiedle znienawidzonego miasta. Odrapana kamienica. Mieszkanie na czwartym piętrze. A w nim krew. Wszędzie krew. Spływająca ze ścian. Kapiąca...

Sprzedawca
Krzysztof Domaradzki0
Okładka ksiązki - Sprzedawca

Prestiżowa praca, wystawne życie, przygodny seks, narkotyki, pieniądze, władza. To warszawska codzienność Kacpra Bergera - błyskotliwego i chorobliwie...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;