Najbardziej oczekiwany thriller psychologiczny 2019 roku!
Ceniona malarka i fotografka mody Alicia Berenson wiedzie ¿ycie, jakiego z pozoru ka¿dy móg³by jej pozazdro¶ciæ. Jednak pewnego wieczoru, gdy jej m±¿ Gabriel wraca do domu, Alicia piêæ razy strzela mu w g³owê. Od tego momentu kobieta przestaje mówiæ. Nikt poza ni± nie wie, co wydarzy³o siê tamtej nocy. Ostatecznie trafia do zamkniêtego o¶rodka psychiatrycznego Grove. Pewnego dnia w tym¿e o¶rodku rozpoczyna pracê psychoterapeuta Theo Faber. Zafascynowany postaci± Alicii i jej histori± Theo robi wszystko, co w jego mocy, aby dotrzeæ do pacjentki i sprawiæ, ¿eby siê przed nim otworzy³a. Chce tak¿e rozwik³aæ zagadkê ¶mierci Gabriela. Poznaj±c pacjentkê, psychoterapeuta nieoczekiwanie odnajduje coraz wiêcej podobieñstw w ich losach. Dok±d zaprowadz± go ich rozmowy i co siê stanie, je¶li Alicia wreszcie zacznie mówiæ?
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2019-03-13
Kategoria: Krymina³, sensacja, thriller
Tytu³ orygina³u: The silent patient
Jêzyk orygina³u: Angielski
T³umaczenie: Patrycja Wyszogrodzka-Gaik
Rozmawiali¶my o tym (...) O mi³o¶ci. O tym, jak czêsto b³êdnie uznajemy j± za fajerwerki, dramatyzm, dysfunkcjê. Tymczasem prawdziwa mi³o¶æ jest bardzo cicha, spokojna. Nudna, je¶li patrzy siê na ni± z perspektywy dramatyzmu. Mi³o¶æ jest g³êboka i spokojna. I trwa³a.
Mówi siê, ¿e od mi³o¶ci do nienawi¶ci jeden krok. Dla ka¿dego jednak co innego jest tym krokiem, który zmienia szalon± mi³o¶æ w ¶mierteln± nienawi¶æ. Czêsto tym krokiem staje siê zdrada, która rani bardzo g³êboko, a rany po niej nie chc± siê zagoiæ. Lepiej w te skrajne uczucia mo¿emy wczuæ siê w powie¶ci Alexa Michaelidesa "Pacjentka".
Alicia Berenson, dobrze zapowiadaj±ca siê malarka, pewnego wieczoru strzela prosto w twarz swojego mê¿a Gabriela, cenionego fotografa. Po tym wydarzeniu pogr±¿a siê w milczeniu, a jej jedynym wyja¶nieniem ¶wiatu swojego czynu jest obraz - autoportret. Dlaczego Alicia zabi³a swojego mê¿a, którego tak kocha³a? Dlaczego zamilk³a? Theo Faber psychoterapeuta s±dowy nowo zatrudniony w szpitalu, w którym przebywa zabójczyni postanawia zrobiæ wszystko, by jej pomóc. Czy uda mu siê nak³oniæ j± do przerwania milczenia? Co tak naprawdê wydarzy³o siê tamtego wieczoru?
G³ównymi bohaterami powie¶ci jest Alicia Berenson oraz Theo Faber. Alicia, piêkna, dobrze zapowiadaj±ca siê malarka nie mia³a ³atwego dzieciñstwa. Brak mi³o¶ci rodziców i poczucia bezpieczeñstwa mocno odbi³ siê na jej psychice. Theo - psychoterapeuta, równie¿ szybko siê usamodzielni³, by móc opu¶ciæ dom, w którym zosta³o mocno zachwiane poczucie jego w³asnej warto¶ci. Autor obu tym postaciom da³ bardzo skomplikowan± psychikê, której zakamarki powoli przed nami ods³ania w trakcie lektury. W obu tych bohaterach, choæ pocz±tkowo zupe³nie ró¿nych, powoli odnajdujemy co raz wiêcej wspólnych cech. Oboje od pocz±tku nas intryguj±, by ostatecznie mocno zaskoczyæ.
"Pacjentka" to ¶wietnie skonstruowany thriller psychologiczny. Autor jest mistrzem w budowaniu napiêcia i zaskakiwaniu czytelnika. Ca³a fabu³a zosta³a dobrze przemy¶lana i przedstawiona w ciekawy sposób. Ksi±¿kê czyta siê z wielk± przyjemno¶ci±. Wci±ga nas ju¿ od pierwszych stron. To jedna z tych powie¶ci, któr± ciê¿ko od³o¿yæ, póki nie przeczytamy ostatniej strony. ¦wietnym zabiegiem by³o umieszczenie w powie¶ci pamiêtnika Alicii. Dziêki tym fragmentom mo¿emy lepiej zrozumieæ jej motywy, uczucia i emocje. Bardzo podoba³o mi siê równie¿ odwo³anie do greckiej tragedii. Kiedy¶ bardzo fascynowa³y mnie mity, dlatego umieszczenie ich w powie¶ci jest dla mnie dodatkowym atutem. Zakoñczenie kompletnie mnie zaskoczy³o i sprawi³o, ¿e historia nabra³a ca³kiem innego znaczenia.
Debiutancka powie¶æ Alexa Michaelidesa "Pacjentka" to doskonale przemy¶lany, zgrabnie napisany i trzymaj±cy w napiêciu thriller. Na pewno zadowoli wszystkich fanów gatunku, a ze wzglêdu na brak krwawych opisów siêgn±æ mo¿e po niego ka¿dy. Intryguj±cy bohaterowie spowici lekk± mgie³k± tajemnicy s± ukoronowaniem tej powie¶ci.
Ca³kiem przyzwoity thriller, który dobrze i szybko siê czyta³o. Zakoñczenie do¶æ zaskakuj±ce. Jednak nie jest to powie¶æ, która by mnie poch³onê³a i wry³a siê w pamiêæ. Za jaki¶ miesi±c pewnie nie bêdê ju¿ pamiêta³a o co chodzi³o w tej historii. Na minus jest równie¿ to, ¿e czytaj±c ma siê wra¿enie, ¿e autor ci±gle pisze to samo, jedynie u¿ywaj±c innego s³ownictwa. Przez to ksi±¿ka momentami staje siê nieco nudna. Ogólnie jest to przeciêtna pozycja, któr± szybko siê przeczyta i równie szybko zapomni. Tytu³owa Pacjentka to Alicia Berenson. Piêkna, utalentowana malarka, która kilka lat wcze¶niej zabi³a swojego mê¿a Gabriela, znanego fotografa. Kobieta strzeli³a mu kilka razy prosto w twarz, po czym pogr±¿y³a siê w milczeniu. Alicia zosta³a umieszczona w The Grove, szpitalu psychiatrycznym o podwy¿szonym rygorze. Minê³o sze¶æ lat od tych wydarzeñ, a Alicia nadal milczy. Wszyscy stracili ju¿ nadziejê, ¿e kobieta jeszcze kiedykolwiek siê odezwie. Wtedy pracê w The Grove rozpoczyna psychoterapeuta s±dowy Theo Faber. Mê¿czyzna czeka³ na tê sznsê od lat. Najbardziej kusi³a go perspektywa pracy z Alici± Berenson. Theo jest przekonany, ¿e jest w stanie sprawiæ aby Alicia zaczê³a mówiæ. Czy psychoterapeuta osi±gnie swój cel? Czy Alicia zacznie mówiæ i co z tego wyniknie? Czy polecam "Pacjentkê"? Trudno powiedzieæ. Jak pisa³am wcze¶niej jest to powie¶æ przeciêtna. Mo¿na przeczytaæ ale nie ma co liczyæ na dreszcz emocji czy poczucie zagro¿enia i niepokoju podczas czytania.
Has³o polecaj±ce na ok³adce to "thriller idealny" i ciê¿ko mi siê z tym nie zgodziæ.
Zacznijmy od tego, ¿e od pocz±tku zna³am zakoñczenie ksi±¿ki (mama przeczyta³a j± pierwsza i nie wytrzyma³a, wygada³a mi siê - proszê o pozdrowienia dla mamy). Kiepski start przy thrillerze, prawda? Nic podobnego, nawet cieszê siê, ¿e z góry wiedzia³am, jakie by³o rozwi±zanie g³ównego w±tku, bo bardzo u³atwi³o mi to lekturê. Czyta³am pilniej, zwraca³am uwagê na konkretne rzeczy, rozpoznawa³am, w których miejscach autor próbowa³ zmyliæ nasz trop. Uwa¿am, ¿e nie ma tutaj zbêdnej sceny, czytelnik musi zamieniæ siê w ¶ledczego... i psychoterapeutê.
Alicia jest pacjentk± szpitala psychiatrycznego o podwy¿szonym rygorze. Znaleziono j± zakrwawion± obok martwego mê¿a, wszystko wskazuje na to, ¿e zabi³a go z zimn± krwi, ale pewno¶ci nie ma, bo Alicia milczy. Co oznacza jej milczenie? Co symbolizuj± jej obrazy? Jak dzieciñstwo ukszta³towa³o jej doros³o¶æ? Oryginalny tytu³ "The Silent Patient" jest wed³ug mnie bardziej trafny, bo niejednoznaczny. Bohaterka jest oczywi¶cie "milcz±c± pacjentk±", ale nie tylko ona, nie tylko j± powinni¶my braæ pod lupê.
Bardzo podoba³o mi siê, z jak± konsekwencj± zosta³a opracowana ta powie¶æ. Autor mia³ swój koncept i dopracowa³ do niego wszystkie szczegó³y. Je¶li w jednym miejscu pojawia siê kwiat, a w drugim jego zapach, to nie ma mowy o przypadku. To powie¶æ o zacieraniu siê granic pomiêdzy ofiar± a sprawc±, lekarzem a pacjentem, przesz³o¶ci± a tera¼niejszo¶ci±, sztuk± a rzeczywisto¶ci±. Po rozmowie z drug± osob±, wspó³odczuwaniu z ni±, sk±d wiesz, które emocje s± twoje, a które jej?
Ksi±¿ka wci±ga, czyta siê j± szybko, a zakoñczenie zaskakuje. Po przeczytaniu ma siê ochotê zabraæ za ni± jeszcze raz. Ja by³am podejrzliwa od pocz±tku, dlatego dosyæ szybko wy³apa³am, ¿e niektóre rozdzia³y mog± siê rozgrywaæ w innym czasie. Nikt przecie¿ nie powiedzia³, ¿e wydarzenia musz± dziaæ siê chronologicznie.
"Pacjentka" to powie¶æ, któr± mo¿na d³ugo analizowaæ, na pewno o niej nie zapomnê. Jestem pod wra¿eniem i polecam bardzo!
Alex Michaelides "Pacjentka" 💙
Alicia Berenson jest odnosz±c± sukcesy artystk± i ¿on± s³ynnego fotografa mody, Gabriela. Wydaje siê, ¿e maj± idealne ma³¿eñstwo, dopóki Alicia nie zostaje oskar¿ona o brutalne zamordowanie mê¿a, kilkakrotnie strzelaj±c mu w g³owê. Od tamtej pory nie odezwa³a siê ani s³owem. Zostaje wys³ana do The Grove, bezpiecznego oddzia³u psychiatrycznego w Londynie. "Alcestis" to jej autoportret, który stworzy³a po zabiciu Gabriela i który wielu uwa¿a³o za dowód jej z³a.
Theo Faber, psychoterapeuta s±dowy, od dawna chcia³ pracowaæ z Alici±, przekonany, ¿e mo¿e namówiæ j± do otwarcia siê, pomagaj±c w ten sposób zintegrowaæ siê, a co najwa¿niejsze dowiedzieæ siê, dlaczego postrzeli³a mê¿a. Ta tajemnica prowadzi go krêt± ¶cie¿k± do jego w³asnych motywacji.
W ksi±¿ce znajdziemy kilku podejrzanych postaci, którzy prowadz± na manowce, dziêki czemu czytanie staje siê gr± w zgadywanie.
Thriller z niespodziank± na koñcu, której nikt nie móg³ przewidzieæ.
"Zabójcza w¶ciek³o¶æ nie rodzi siê w tera¼niejszo¶ci. Wywodzi siê z czasów sprzed pamiêci, ze ¶wiata wczesnego dzieciñstwa, z krzywd i z³ego traktowania we wczesnym ¿yciu, narasta z up³ywem lat i wreszcie eksploduje - zwykle skierowana na niew³a¶ciwy cel."
"Wszêdzie jest tyle bólu, a my tylko zamykamy przed nim oczy. Prawda jest taka, ¿e wszyscy jeste¶my przera¿eni. Boimy siê siebie nawzajem."
"Pacjentka", czyli thriller psychologiczny, który kupi³am ju¿ jaki¶ czas temu, w koñcu doczeka³ siê swojej recenzji. By³am bardzo ciekawa tej ksi±¿ki, której fabu³a bardzo mnie zachêci³a do czytania i by³am pewna, ¿e bêdzie to thriller, którego d³ugo nie zapomnê. Jednak, czy naprawdê tak by³o? Zapraszam do recenzji.
Tytu³owa pacjentka to powód wszelkich sensacji w¶ród dziennikarzy, poniewa¿ po zabiciu swojego mê¿a pogr±¿a siê w milczeniu. Alice nie ma nic do powiedzenia, jednak jako artystka do namalowania ma bardzo wiele... Pozostawia swój autoportret, który jest jej tajemniczym wyznaniem. Czy ta piêkna malarka naprawdê by³a zdolna do zabicia swojego mê¿a? Jak sprawiæ, ¿eby w koñcu przemówi³a? Na te pytania uparcie szuka odpowiedzi jej psychoterapeuta Theo Faber. Czy uda mu siê rozwi±zaæ tê trudn± zagadkê?
W ksi±¿ce wystêpuje dwóch narratorów, prowadz±cych narracjê pierwszoosobow±. Pierwszym z nich jest tajemniczy psychoterapeuta Theo Faber, a drugim Alice, która pisze pamiêtnik. Ju¿ na pierwszych stronach opisana jest zbrodnia, woków której toczy siê ca³a akcja. W ksi±¿ce opisane jest ¿ycie zawodowe tego psychoterapeuty i jego przeró¿ne techniki stosowane do tego, aby trafiæ do milcz±cej i obojêtnej Alice. Opisane jest tak¿e jego ¿ycie prywatne, które równie¿ odgrywa wielk± rolê w ¿yciu Theo. W ksi±¿ce wystêpuje du¿o zwrotów akcji, wysz³y na jaw rzeczy, których nawet siê nie domy¶la³am, tak wiêc ksi±¿ka by³a dla mnie bardzo zaskakuj±ca. Zakoñczenie jest otwarte i tylko mo¿na domy¶liæ siê koñca. Ksi±¿ka podzielona jest na czê¶ci, których jest piêæ. Na pocz±tku opornie sz³o mi czytanie i niestety tak by³o przez 3/4 ksi±¿ki. Mo¿e to przez ciê¿ki dla mnie styl pisania autora? Mo¿e akurat nie mia³am weny na czytanie? Albo po prostu akcja toczy³a siê zbyt wolno... W ka¿dym b±d¼ razie ostatnie 1/3 ksi±¿ki bardzo mnie zaciekawi³o i trudno by³o mi siê oderwaæ od czytania.
"Pacjentkê" mimo tego, ¿e czyta³o mi siê na pocz±tku bardzo ciê¿ko, polecam ka¿demu, kto lubi thrillery psychologiczne. Warto przebrn±æ przez wolno rozgrywaj±c± siê akcjê, aby na koñcu mia³a okazje zaskoczyæ nas ta ksi±¿ka, która na d³ugo pozostanie w pamiêci. My¶lê, ¿e czytanie tego thrillera na pewno nie bêdzie straconym czasem
Debiut autora. Od pocz±tku wiedzia³am, ¿e historia oka¿e siê fascynuj±ca, bo opis ksi±¿ki podsyca³ ciekawo¶æ. Alicia morduje swojego mê¿a po czym przestaje cokolwiek mówiæ. Nie broni siê, nie potwierdza swojej winy. Trafia do szpitala psychiatrycznego, gdzie Theo bêdzie chcia³ rozgry¼æ jej tajemnicê. Co takiego siê wydarzy³o? —————————————————
Nie jestem mega fank± thrillerów, ale od czasu do czasu po nie siêgam. Tym razem nie by³o to dla mnie wielkie wow, jednak zakoñczenie zdecydowanie zaskakuje. I ja takiej opcji zupe³nie nie bra³am pod uwagê. W ksi±¿ce pojawia siê tyle w±tków, ¿e ka¿dy wydaje siê prawdopodobny! Ogólnie jestem na tak, choæ brakowa³o mi wiêcej tajemniczo¶ci i mroku. Na wieczory sprawdzi³a siê idealnie.
Alicia Berenson z zimn± krwi± zabi³a mê¿a, a nastêpnie zamilk³a na lata. Nikt nie pozna³ motywów tej zbrodni ani tego, czy faktycznie zosta³a pope³niona przez Aliciê.
Histori± t± zainteresowa³ siê psychoterapeuta Theo , który podejmuje pracê w szpitalu psychiatrycznym, w którym le¿y Alicia. Ambitny doktor postanawia sk³oniæ j± do mówienia. Rezultaty jego terapii oka¿± siê szokuj±ce.
,,Pacjentka" Alexa Michaelidesa ma kilka zalet, których nie mo¿na jej odmówiæ: czyta siê j± bardzo szybko, jest napisana prostym jêzykiem, przedstawia skomplikowan± historiê i potrafi zaszokowaæ czytelnika. Od historii Alicii Berenson nie sposób siê oderwaæ.
Bardzo ciekawy thriller z zaskakuj±cym zakoñczeniem. M³ody psychoteraputa Theo dostaje wymarzon± pracê w szpitalu psychiatrycznym, gdzie przebywa malarka Alicia. Kobieta przed kilku laty zastrzeli³a mê¿a i nigdy ju¿ nie powiedzia³a ani s³owa. Theo chcia³by sprawiæ, ¿eby przemówi³a. Próbuje wiêc poznaæ jej historiê i kontaktuje siê z osobami z jej otoczenia. Jeste¶my równie¿ ¶wiadkami zmagañ Theo z w³asnymi problemami. Jego ¿ona Kathy zdradza go, a on nie wie, co ma z tym faktem zrobiæ. Na razie ¶ledzi ¿onê i jej kochanka. Tylko czy my nie jeste¶my wodzeni za nos? Warto przeczytaæ i byæ czujnym.
Wci±gaj±cy triller psychologiczny, jednak ksi±¿ka koñczy siê na tyle dziwnie, ¿e mocno rozczarowa³o mnie zakoñczenie.
Alice naprawdê zastrzeli³a mê¿a, ale... Psychoterapeuta Theo chyba sam powinien trafiæ na leczenie psychiatryczne. Od samego pocz±tku odk±d okaza³ siê cpunem, czu³am do niego antypatiê. A gdy okaza³o siê, ¿e jest winien sytuacji Alicii to tylko potwierdzilo moje uczucia.
Moja mama zawsze twierdzi³a, ¿e psycholodzy i psychiatrzy nie s± ca³kiem normalni. Ta ksi±¿ka to potwierdza! Jaki zdrowy psychicznie cz³owiek przywi±zuje drutem kogo¶ do krzes³a?
Bestseller New York Timesa! Autor miêdzynarodowego bestsellera ,,Pacjentka", obsypanego nagrodami w Polsce i za granic±, powraca z kolejnym mistrzowskim...
Nowa powie¶æ autora bestsellerowej ,,Pacjentki", thrillera, który podbi³ serca milionów czytelników. Edward Fosca jest morderc±. Mariana jest pewna. Ale...
Wybór ukochanej osoby przypomina wybór terapeuty. Musimy siebie zapytaæ, czy ten kto¶ bêdzie z nami szczery, wys³ucha krytyki, przyzna siê do pope³nienia b³êdu i nie bêdzie obiecywa³ niemo¿liwego.
Wiêcej