Nocny agent

Książkowy pierwowzór serialowego hitu Netflixa!

Aby zdemaskować rosyjskiego szpiega w Białym Domu, agent FBI musi być gotów na wszystko...

Peter Sutherland, agent FBI, nie kryje zaskoczenia, gdy zostaje wyznaczony do pracy w pokoju sytuacyjnym Białego Domu. Gdy był dzieckiem, jego ojciec został oskarżony o zdradę i przekazywanie tajemnic Rosjanom. Teraz Peter ma za zadanie pilnować telefonu alarmowego, który nigdy jeszcze nie zadzwonił. I być może nigdy nie zadzwoni.

Aż do dzisiejszej nocy.

O 1.05 telefon dzwoni. Przerażona kobieta mówi Peterowi, że właśnie zamordowano dwie osoby, a zabójca prawdopodobnie wciąż jest z nią w domu. Jedna z ofiar podała jej ten numer z pilnym poleceniem: ,,Powiedz im, że Rybołów miał rację. To się stanie...".

Ta rozmowa wciąga Petera w centrum wieloletniego spisku, związanego z rosyjskim szpiegiem na najwyższych szczeblach władzy USA. Zdrajcą może być każdy w Białym Domu. Aby uratować kraj, Peter musi złamać wszystkie zasady, zakwestionować wszystko, co wie. I nikomu nie ufać.

Nocny agent to powrót do klasycznego thrillera o teoriach spiskowych - współczesne Trzy dni Kondora. Z niesamowitymi zwrotami akcji i zapierającą dech w piersiach fabułą ta elektryzująca powieść odsłania kulisy władzy w Waszyngtonie i potwierdza pozycję Matthew Quirka jako nowego mistrza suspensu.

,,Z Nocnym agentem - paranoicznym, trzymającym w napięciu thrillerem, który nie mógłby być bardziej aktualny - Matthew Quirk wkracza na terytorium Davida Baldacciego i Johna Grishama. Jeśli zastanawiasz się, dokąd zmierza najlepsza nowa generacja autorów powieści sensacyjnych, nie szukaj dalej".

Joseph Finder, pisarz

Informacje dodatkowe o Nocny agent:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2025-02-18
Tytuł oryginału: The Night Agent: A Novel

Tagi: Thrillery szpiegowskie

Kup książkę Nocny agent

Nocny agent - opinie o książce

Avatar użytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2025-03-21, Ocena: 5, Przeczytałem,

Bohaterowie się nie rodzą. Bohaterowie odpowiadają na wezwanie.

Tymi słowami zaczęłam moją przygodę z rządowymi tajemnicami, gdzie na szali postawione jest ludzkie życie.

Ojciec Petera Sutherlanda był agentem FBI.

Po latach młody mężczyzna postanowił pójść w jego ślady, jednak jego droga wcale nie jest łatwa.

Wprost przeciwnie- Peter mierzy się z piętnem błędów swego rodzica , którego oskarżano o zdradę i przekazywanie tajnych informacji Rosjanom.

Teraz młodszy z panów próbuje zrobić wszystko, by zmagać plamę kojarzoną z rodowym nazwiskiem.

Chłopak jest skrupulatny,przestrzega przepisów, rzetelnie egzekwuje kolejne protokoły, a jego praca nie budzi żadnych zastrzeżeń.

Gdy więc pojawia się możliwość awansu Sutherland nie waha się ani przez moment. Od tej pory zajmuje on stanowisko Nocnego Agenta ,zaś jego zadaniem w Białym Domu jest oczekiwanie na jeden ważny telefon.

Mimo upływu czasu aparat nigdy dotąd nie dał o sobie znać aż do pewnego dnia, który diametralnie odmieni losy funkcjonariusza FBI i to nie tylko w sferze zawodowej , bowiem sprawa Rose nie da mu spokoju , a piętrzące się tajemnice jeszcze bardziej wszystko komplikują.

Przyznam ,że zanim sięgnęłam po książkę, którą napisał Matthew Quick usłyszałam o serialu na Netflixie i jestem ciekawa jak wypadnie na tle książki.

Ta bowiem okazała się bardzo intrygująca i absorbująca , a krótkie rozdziały pisane z perspektywy kilku osób sprawiły, że całość czytało się bardzo przyjemnie.

Z przyjemnością sięgnę po kolejne pozycje spod pióra autora.

,,Nie można wpakować się w kłopoty, mówiąc prawdę. Właśnie to zawsze mu powtarzali. W rzeczywistości prawda oznaczała kłopoty.".

Życie agenta FBI Petera Sutherlanda, naznaczone jest grzechami ojca, oskarżonego przed laty o zdradę i przekazywanie ważnych informacji. Trudno w takiej sytuacji odciąć się od podejrzliwych spojrzeń i nieufności przełożonych. Chociaż sam stara się żyć zgodnie z zasadami, w pracy zostaje przydzielony do małego pokoju, by w razie potrzeby w ciszy nocy móc odebrać telefon alarmowy, który jeszcze nigdy nie zadzwonił. Dźwięk sygnału, na którym mimowolnie czekał, daje mu szansę, by wreszcie się wykazać. Kobieta, która właśnie stała się świadkiem morderstwa swoich bliskich, przerażonym głosem prosi o pomoc, gdyż morderca prawdopodobnie wciąż jest z nią w domu. Przekazuje również informację, która miała podać w razie tak nagłej sytuacji. Kolejne wydarzenia sprawiają, że Peter trafia w sam środek wieloletniego spisku, związanego z rosyjskim szpiegiem na najwyższych szczeblach władzy USA.

Nocny agent porywa akcją już od pierwszych stron i utrzymuje dynamiczne tempo do samego finału. Nie dziwi, więc, ze stał się pierwowzorem serialowego hitu Netflixa. W głównej mierze skupiamy się na morderstwie dwójki agentów, do której doszło w obecności Rose i ostatniej informacji, która zdążyli przekazać ,,Powiedz im, że Rybołów miał rację. To się stanie...". Nie ma, więc wątpliwości, że doszło do zdrady na najwyższych szczeblach Białego Domu. W tej sytuacji nie można być pewnym, komu można zaufać, a Peter musi zdać się na swoją intuicję i stawić na szali wszystko to w co do tej pory wierzył. Dzieje się wiele, a intensywność kolejnych zdarzeń nie pozwalała odłożyć książki na dłuższą chwilę. Strzelaniny, nieustanne poczucie zagrożenia i gra o najwyższą stawkę. Trudno przewidzieć kolejne wydarzenia, a jedynym, czego mogłam być pewna, to ogrom emocji, których tutaj nie zabrakło.

Avatar użytkownika - kulturowa_anihil
kulturowa_anihil
Przeczytane:2025-03-02, Ocena: 4, Przeczytałem,

Już na wstępie muszę powiedzieć, że w ,,Nocnym agencie" spodobało mi się, że autor od początku wrzucił mnie w wir wydarzeń, a oprócz samej akcji znajdujemy się w centrum intryg Białego Domu.

Dla mnie mocny aspekt to tempo, bo to jest niczym w klasycznej powieści sensacyjnej i pędzi na łeb na szyje. Jeden telefon zmienia absolutnie wszystko i rozwiązuje worek pełen tajemnic. Autor nie szczędził mi zwrotów akcji i nieprzewidywalności co mnie trzymało w pełnym skupieniu podczas całej lektury.

Pisarz bardzo sprawnie i obrazowo ukazał granice między lojalnością a zdradą. Quirk swoim stylem dodawał całej tej historii aury niepewności, która oprócz tego, że towarzyszyła bohaterowi to udzieliła się i mnie. Peter Sutherland agent FBI jest głównym bohaterem i przyznaje, że wzbudził moją sympatię, co prawda jest w jego osobowości kilka prześwietlonych klisz jak chociażby trudna przeszłość, jednak jego własne demony bardzo sprawnie splotły się z polityczną rzeczywistością w jakiej przyszło mu funkcjonować.

Pomimo tego, że ja mam wręcz organiczny wstręt do polityki i polityków, nie sposób mi nie docenić tego jak autor precyzyjnie ukazuje jej mechanizmy i brudną grę, jakiej w polityce pełno.
Książka potwierdza starą prawdę, że najciemniej pod latarnią, a zdrada może czaić się nawet w tym najbezpieczniejszym miejscu. Powieść Quirka wpisuje się znakomicie w obecną sytuację polityczną świata i współczesnych obaw odnośnie infiltracji i manipulacji co nadaje powieści, bardzo aktualny wydźwięk.

Dla mnie ,,Nocny agent" to klasyczny thriller z tempem klasycznej sensacji, do tego dotyka współczesnych problemów. Historia pełna napięcia zwrotów akcji, inteligentna i pobudzająca literacką adrenalinę.

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2025-03-01, Ocena: 5, Przeczytałam,

Oglądałeś(aś) na Netflix serial ,,Nocny agent"? Podobał Ci się? ?

Przyznaję, że o ile pierwszy sezon bardzo mi się podobał tak drugi według mnie jest z tych do obejrzenia, ale szału nie ma... Jednak książki nie mogłam sobie odmówić!

Czy można ufać własnemu rządowi? A co jeśli zdrada czai się w samym sercu władzy?

,,Nocny agent" Matthew Quirka to thriller, który nie pozwala oderwać się od lektury nawet na chwilę. To historia spisku, tajemnic i pościgów, w której każdy ruch może być ostatnim. Akcja rusza z kopyta już od pierwszych stron - telefon alarmowy, który nigdy nie dzwoni, nagle rozbrzmiewa, a po drugiej stronie jest kobieta w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Jej słowa wprawiają w ruch lawinę wydarzeń, które zmienią wszystko.

Peter Sutherland, agent FBI, to bohater, którego nie da się nie polubić. Nie jest nieomylnym superagentem - działa pod presją, czasem popełnia błędy, ale nie poddaje się, bo stawka jest zbyt wysoka. Wplątany w spisek, w którym nie wiadomo, komu można zaufać, musi działać szybko, by powstrzymać katastrofę. Rose Larkin, której życie nagle zamienia się w koszmar, staje się jego sojuszniczką - i choć na początku łączy ich tylko strach i nieufność, z czasem ich relacja nabiera głębi.

Quirk doskonale buduje napięcie - dynamiczne sceny akcji przeplatają się z momentami pełnymi niepewności, a czytelnik przez cały czas czuje, że niebezpieczeństwo jest tuż za rogiem. Nie ma miejsca na nudę, nie ma zbędnych dłużyzn - to książka, którą pochłania się w ekspresowym tempie.

,,Nocny agent" to thriller, który nie tylko dostarcza świetnej rozrywki, ale też skłania do refleksji - jak łatwo zmanipulować prawdę? Gdzie kończy się lojalność, a zaczyna zdrada? I jak wiele można poświęcić dla dobra kraju? Jeśli lubisz trzymające w napięciu historie o politycznych spiskach i bohaterach walczących z niewidzialnym wrogiem, ,,Nocny agent" to książka dla Ciebie. Serdecznie polecam!

500 graczy
Matthew Quirk0
Okładka ksiązki - 500 graczy

Kto ma większą władzę niż 500 graczy? Tylko człowiek, który poznał ich sekrety... Mike Ford, świeżo po ukończeniu prawa na Harvardzie, zdobył wymarzoną...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba