Nie tak miało być

Dziewczyna, która uwielbia planować i robić listy.

Chłopak, który zawsze myli tekst śpiewanych piosenek.

Charlotte i J. T. - ci dwoje się nie znoszą i wciąż dogryzają sobie nawzajem. Od momentu, gdy kilka lat wcześniej J. T. ją wystawił, Charlotte szczerze go nienawidzi.

Podczas dekorowania sali na bal maturalny jednocześnie dotykają kapsuły czasu swojego rocznika, a kilka chwil później dziewczyna spada z drabiny na J. T. i oboje tracą przytomność.

Budzą się w jednym łóżku. Jest rok 2037. Mają po trzydzieści lat, mieszkają razem, pracują w swoim dawnym liceum i za tydzień biorą ślub! Jak do tego doszło, że z zaciekłych wrogów stali się parą? I to bardzo szczęśliwą, na co wskazują ich wspólne zdjęcia i wiadomości, które znajdują w swoich telefonach.

Co wydarzyło się przez te trzynaście lat, których nie pamiętają? No i najważniejsze - jak wrócić do siedemnastoletnich siebie? Ci dwoje zrobią wszystko, by znaleźć się znów w czasach liceum. Co jednak się stanie, gdy w końcu im się to uda?

Informacje dodatkowe o Nie tak miało być:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-04-24
ISBN: 9788383219226
Tytuł oryginału: Woke Up Like This

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 14 lat

Kup książkę Nie tak miało być

Nie tak miało być - opinie o książce

Kto, jako nastolatek, nie chciał przyspieszyć czasu, by mieć już dwadzieścia lat?
Charlotte kocha planować. To jej sposób na życie - może nie idealne, ale jej własne. I właśnie podczas przygotowywania zaplanowanego balu maturalnego następuje wypadek...
... który przenosi ją do przyszłości, w której przygotowuje się do ślubu. Z chłopakiem, którego nie znosi....

Szukałam czegoś, co przeczyta się szybko, łatwo, bez większego wysiłku. To właśnie znalazłam w tej książce.
Wspaniała, lekka, młodzieżowa powieść.

Avatar użytkownika - dajnurawksiazki
dajnurawksiazki
Przeczytane:2024-05-06, Ocena: 5, Przeczytałem,

??

Charlotte to ambitna, wzorowa uczennica z obsesją na punkcie kontroli.

J. T. natomiast jest wyluzowany i popularny. Wszystko przychodzi mu łatwo, zwłaszcza denerwowanie Charlotte.

Pewnego dnia podczas wspólnego dekorowania sali na bal maturalny, dziewczyna spada z drabiny wprost na J. T. i traci świadomość. Gdy się budzi, ma 30 lat, nowe mieszkanie oraz narzeczonego, którym okazuje się... J. T.

??

,,Nie tak miało być" to lekka, ciepła historia o urokach młodości, relacjach i o drugich szansach. Przyznaję, że czytając ją, znów poczułam się jak nastolatka.

Uważam, że autorka miała świetny pomysł na fabułę. Choć czytałam już kilka książek z motywem podróży w czasie, z taką historią jeszcze się nie spotkałam. Z zaciekawieniem śledziłam losy bohaterów, którzy obudzili się w swoich dorosłych ciałach, nie mając pojęcia, co robili przez ostatnich trzynaście lat.

Doceniam tę historię również za szczere ukazanie tego, jak z upływem czasu zmieniają się niektóre relacje.

Była to bardzo przyjemna i niewymagająca lektura, a akurat na taką miałam ochotę!

???

[współpraca reklamowa z @wydawnictwoyoung]