Co sprawia, że mężczyzna żeni się sześć razy? Czy Henryk VIII był nienasyconym kobieciarzem? Wprost przeciwnie, twierdzi David Starkey, król tylko szukał szczęścia, a także kobiety, która dałaby mu syna.
W swoim błyskotliwym studium autor obficie czerpie z listów i dokumentów epoki, opisując obyczaje związane z małżeństwem, ciążą, dyplomacją i religią. Kreuje bogaty w szczegóły obraz życia codziennego na renesansowym dworze Tudorów, malowany z kobiecej zwłaszcza perspektywy. Czy kochane, czy znienawidzone – królowe Henryka VIII miały wielki wpływ na kształt uprawianej przezeń polityki.
David Starkey, historyk, wykładowca w Fitzwilliam College w Cambridge, a także komentator radiowy i telewizyjny, jest autorem nagradzanej i bestsellerowej książki Elizabeth, biografii królowej Elżbiety I. Nakręcony na jej kanwie serial telewizyjny zajął czołowe miejsce w rankingu angielskiego Channel Four. Jeszcze większą oglądalnością cieszył się serial Sześć żon Henryka VIII, nominowany do brytyjskiej nagrody filmowej BAFTA.
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2010-10-10
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Henryk VIII nie urodził się, by rządzić. Był drugim synem Henryka VII - uzurpatora na angielskim tronie. Gdyby nie nagła śmierć starszego brata, najpotężniejszy...
Przeczytane:2014-03-31, Ocena: 6, Przeczytałam, 52książki/2014,