Riley Kos otrzymuje nietypowy spadek. Pogrążona w rozpaczy dziewczyna ma pomóc pewnemu pisarzowi w dotrzymaniu obietnicy złożonej przed laty jej matce. Zadanie okazuje się wyzwaniem, ponieważ Jan Demczyk jest opryskliwym, niechętnym do współpracy odludkiem.
Wkrótce okazuje się, że przeszłość Majki Kos skrywa wiele tajemnic, a sam Demczyk jest jedynie jedną z nich.
Co przyniesie spotkanie dwójki tak różnych od siebie ludzi? Czy ich niecodzienna, wybuchowa relacja może doprowadzić do czegoś dobrego?
Data wydania: 2023-08-01
Tytuł oryginału: Prawda potrafii zmienić wszystko
Język oryginału: Polski
"Otwieram przed Tobą drzwi, za którymi historia ta. Oddaję w ręce słowa niech zabiorą dzisiaj nas do czasów i relacji czy wygasły z biegiem lat..."
<Dominika Caddick, KRiSU>
1 sierpnia Dominka Caddick oddała w naszej ręce słowa spisane na kartach powieści "Gajowy". Słowa nie byle jakie, bo pochodzące z głębi jej duszy. Chyba po raz pierwszy zdarzyło się, by reklama książki była zakrojona na tak szeroką skalę! Okładka powstała w oparciu o ręcznie malowany obraz, a do tego piosenka "Wystarczy być" w wykonaniu wokalisty KRiSU, której tekst zaistniał w wyniku współpracy pisarki z muzykiem. Jeśli macie ochotę zajrzeć do świata przedstawionego powieści, posłuchajcie słów tego utworu i popuście wodze wyobraźni. Niech ta opowieść zabierze Was w miejsca, które chciała pokazać swoim wiernym czytelnikom początkująca pisarka.
Historia opowiedziana przez autorkę jest intrygująca i niejednoznaczna. Główną bohaterką jest Riley Kos, której przypadł w udziale nietypowy spadek. Bo jak inaczej nazwać konieczność przypilnowania zupełnie obcego jej człowieka, by ten wywiązał się ze złożonej przed laty obietnicy?
Jak się okazuje, mężczyzna ów stanowi zaledwie wierzchołek góry lodowej uformowanej z niedomówień i tajemnic. Wraz z jego poznaniem Riley wkracza do nieznanego jej do tej pory świata, dowiaduje się rzeczy, z których istnienia wcześniej nie zdawała sobie sprawy.
Relacja Riley i Jana nie należy do najprostszych. Dzieli ich niemal wszystko, łączy jedna, droga im obojgu osoba.
Czy uda im się dojść do porozumienia, czy też poznanie wszystkich tajemnic okaże się dla kobiety zbyt trudne?
Niestety czasem łatwiej jest ukryć pewne informacje, bo dzieki temu prościej jest wykreować w oczach innych osób oczekiwany obraz. Tylko w sytuacji, gdy wszystkie przemilczane wiadomości ujrzą światło dzienne, wtedy już nie jest tak kolorowo.
Nastrój tajemnicy odczuwany w powieści budują również znajdujące się w niej fotografie, utrzymane w stonowanych barwach z wyraźnym odcieniem brązu i szarości. Dzięki nim mamy możliwość zestawić nasze wyobraźnia poszczególnych postaci z ich reczywistymi pierwowzorami. Wszystkie zdjęcia powstały w trakcie zorganizowanej w celach marketingowych sesji zdjęciowej. Muszę przyznać, że okazała się ona strzałem w dziesiątkę! Świetnie oddaje klimat tej historii i dziś nie jestem w stanie inaczej wyobrazić sobie poszczególnych elementów świata przedstawionego "Gajowego" oraz uczestniczących w rozgrywających się wydarzeniach postaci.
Świetna koncepcja, trafiony pomysł na promocję, wszystko to wpływa na odbiór książki, którą zdecydowanie warto poznać! Jeśli podobały się Wam wcześniejsze nowele tej autorki, to tym bardziej musicie sięgnąć po "Gajowego", w którym możemy zaobserwować wyraźny progres jej pióra.
Moja ocena 9/10.
Przeczytane:2023-11-01, Ocena: 6, Przeczytałem, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku, Mam,
"Gajowy" to pierwsza pełnowymiarowa powieść Dominiki Caddick, która do tej pory trzymała się krótkich form literackich.
Za nim "Gajowy" ujrzał światło dzienne, już przed premierą szumiało o nim tu i tam.
Przygotowanie do premier, a potem premiera książki i jej promocja to efektowne działania, na które autorka mogła sobie pozwolić dzięki swojej kreatywności i temu, że wydała ją we własnej firmie wydawniczej Dominika Caddick - DC Books
Od początku fabuła powieści była owiana mgłą tajemnicy, a sprytne działania autorki podsycały moją ciekawość.
Dominika Caddick zostawiała przyszłemu czytelnikowi drogowskazy w postaci sesji zdjęciowej i malarskiej.
W jej głowie zrodziły się obraz postaci i miejsc, które zwizualizowała.
Bohaterzy, Jan Demczyk, tytułowy Gajowy, który nie jest gajowym😉 i młoda dziewczyna Riley Kos mają twarze. Prawdziwe twarze, które użyczyli im modele : Aleksandra Ratza i Grzegorz Gockowski, autorką klimatycznych kadrów jest Justyna Prabucka.
Tak, możecie je oglądać między stronami powieści. Przyznam, że ja wielokrotnie do nich wracałam podczas lektury.
Na okładce i tyłówce podziwiać można malarską wrażliwość Karoliny Lucia, która specjalnie dla tej powieści stworzyła obrazy Gajowy i Ostoja.
Ale to nie koniec, bo Gajowy ma swoją piosenkę. Wystarczy zeskanować z okładki kod QR, aby posłuchać piosenki " Wystarczy być" w wykonaniu Krisu.
W utworze zostały wykorzystane wersy z wiersza Dominiki, który możecie przeczytać na początku powieści.
Imponujące, prawda?
"Gajowy" to bardzo dobra lektura ze wspaniałą oprawą.
To historia nieoczywista, w którą wchodzisz już od pierwszego zdania i pozostajesz tam, aż do samego finału.
To, co wyróżnia autorkę to nie jest styl, ale żywe emocje, którymi bombarduje czytelnika.
Już w swoim debiucie "Jednak" Dominika Caddick dała się poznać właśnie od tej emocjonalnej strony. Te emocje przelewa na odbiorcę i pozostawia w nim ślad.
"Gajowy" to obyczajowa opowieść z wątkiem sensacyjnym o dwójce zagubionych ludzi, którzy trochę nie zdają sobie sprawy z tego swojego zagubienia.
Ona młoda dziewczyna, która jest w żałobie po stracie matki i stara się wypełnić jej ostatnią wolę.
On zmęczony życiem gbur ukrywający się przed światem w starej rozpadającej się leśniczówce.
Między bohaterami są nieustanne spięcia i zgrzyty, ale połączyła ich postać Majki Kos, matki Riley.
Fajnie rozwija się ta ich relacja, czuć, że mimo zgrzytów lubią się i ciągnie ich do siebie. Ale to spotkanie przyniesie wiele nieoczekiwanych zmian. Zmian, które porządnie namącą, zwłaszcza w życiu Riley.
"Prawda potrafi zmienić wszystko" takie słowa widnieją na okładce książki, tuż nadtytułem. To zdanie nabiera jeszcze większej głębi, kiedy się pozna tę historię.
Powieść porusza temat straty i trudy w radzeniu sobie z żałobą.
Jest temat przemocy domowej i bezradności systemu i instytucji w reagowaniu na takie sytuacje. Czasem ktoś inny musi wziąć sprawy w swoje ręce.
Mamy tajemnicę rodzinną oraz związane z nią poszukiwanie własnej historii i odkrywanie swojej tożsamości.
Są dylematy moralne, tu czytelnik sam w sobie musi poszukać na nie odpowiedzi.
Autorka przedstawia wydarzenie w sposób emocjonalny, ale bez zbędnego obciążania czytelnika. Zachęca do refleksji i szukania wartości w sobie i w drugim człowieku.
Choć znam Dominikę jako osobę wesołą i zabawową to jej teksty pokazują, że to wrażliwa obserwatorka świata i ludzi.
W szybkim tempie rozwija swój warsztat pisarski, nie brak jej twórczych porywów i żarliwości, i myślę, że może jeszcze fajnie namieszać i zaskoczyć.
Na razie zapraszam was do lektury "Gajowego", to dobra historia i warto ją poznać.