Europa mity modele symbole

Ten swoisty przewodnik po świecie europejskich wyobrażeń i symboli powstał w wyniku detektywistycznych wręcz poszukiwań autora w archiwach Rady Europy, Komisji Europejskiej oraz w bibliotekach Belgii, Francji i Szwajcarii. Antropologiczna perspektywa rozważań nadaje publikacji unikalny charakter. Autor skupia się na symbolicznych i mitologicznych aspektach instytucji europejskich i prowadzi czytelnika przez meandry konstelacji obrazów, do których odwołują się owe instytucje. Poznajemy Europę jako byt idealny, który daje się do myślenia poprzez obrazy zorganizowane w grupy tematyczne - są one podstawą rozważań na temat współczesnych mitologii politycznych. W części poświęconej metaforycznym modelom dyskursu europejskiego autor przedstawia myśl polityczną Denisa de Rougemonta, Roberta Schumana, Jeana Monneta i Jacques'a Delorsa. Symbolikę instytucji europejskich prezentuje na przykładzie flagi europejskiej i hymnu (analiza obejmuje historię powstania, oficjalne znaczenia oraz nieoficjalne sensy towarzyszące im w popularnym obiegu). Interesującym dopełnieniem tej wyjątkowej książki są szeroko prezentowane dokumenty oficjalne, korespondencja oraz projekty flagi i hymnu europejskiego.

Informacje dodatkowe o Europa mity modele symbole:

Wydawnictwo: MCK
Data wydania: b.d
Kategoria: Muzyka, film

Kup książkę Europa mity modele symbole

Europa mity modele symbole - opinie o książce